Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Martin Vaculík, nová videoposila z Číny a VW e-Golf: Vstupujeme do éry elektrických ojetin?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (23)

Technický expert Světa motorů si k videotvorbě přizval kolegu Michala Dokoupila, fanouška elektromobility a světoběžníka, který část svého života strávil v Číně.

Martin a Michal ve svém prvním společném videu hodnotí aktuální situaci na trhu elektrických ojetin. Nastane v příštích měsících a letech jejich boom? A jak je to s elektromobilitou v Číně, kde Michal několik let žil?

Pravdou je, že sehnat pořádně ojetý Volkswagen e-Golf po faceliftu byl pro technické experty časopisu Svět motorů docela oříšek. Ale povedlo se! Auto, které si ve videu můžete prohlédnout, je tři roky starý e-Golf s nájezdem 75.380 km, jenž se v rámci programu Das WeltAuto objevil u prodejce Gerhard Horejsek v Litoměřicích. Sehnat ho ale nebyla úplně jednoduchá práce, neboť většina bazarových elektrických golfů má nájezd kolem dvaceti tisíc kilometrů.

Michal Dokoupil se tedy chopil příležitosti a ojetý e-Golf pořádně proklepnul. Podíval se na stav po třech letech každodenního používání, zajímala ho především kapacita baterie a koroze na jednotlivých částech vozu. Veškeré detailní informace a poznatky se dočtete v nejnovějším vydání časopisu Svět motorů (9/2021), který je právě teď na stáncích. A pokud se nejbližší trafika nachází v jiném okrese, můžete si Svět motorů pořídit v elektronické podobě na webu iKiosek.cz.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (23)

Doporučujeme

4. 3. 2021 15:37
Re: Kaput baterky
Třeba motor 3.0l V6 od Renaultu je v ceníku jako náhradní díl za 480tKč. Vzrušovalo by vás to při koupi 8 let starého auta? Jistě ne, protože se o spalovací auta jistě zajímáte, víte, že je hodně možných řešení. Pokud se budete stejně intenzivně věnovat i EV, uvidíte, že taková řešení jsou i u elektromobilů.
4. 3. 2021 15:29
Re: Servis BEV
Ale ono to tak je, za posledních 17 let se mi na autech porouchalo vždy něco v soustavě, kterou má spalovací auto, například potkání se motoru, dvouhmotový setrvačník, hadice od turb, svíček a žhavičů.... Na jednom autě to byla klimatizace, ale ta je i na EV. Dále pak každoroční výměny olejů, kapalin a filtrů (vyjma kabinového, opět i v EV). Častější výměny brzd, které se ve spalovacím autě bez rekuperace výrazně více opotřebovávají. Pokud máte nové auto, většinou vám nedovolí donést si olej, filtry. Mě v průměru vezmou 10k ročně. V EV vám maximálně vymění kabinový filtr, změří baterii.
4. 3. 2021 14:11
Re: A to, co říkali o Číně, nás čeká za pár let i u nás
To nejsou nářky. To je popis skutečnosti. Zpřísnění norem je jednoznačně politika. Pokud by to byla politika daná zájmy ne jen úzké skupiny lidí, budiž. Ale to tak není. A znáte ten příklad s bazénem? Vy si myslíte, že když se v jednom roku bude bez omezení čůrat do vody a ve druhém rohu se to zakáže, tak voda v bazénu bude čistá?

Stejně tak nejsou spalovací motory stará technologie a už vůbec to není nekonkurenceschopná technologie. Kde by byly EV bez silných dotací, jak do výzkumu (který se platí z prostředků vydělaných na autech se spalovacími motory), tak do infrastruktury. Dotace jsou konkurence? Ne, dotace ve valné většině jsou jen čiré zlo.

A Kodak, Nokia? Blbější příklad jste si nemohl vybrat. Obě firmy skončily kvůli konkurenci, kdy neodhadly vývoj, který je bez dotací. Jakákoliv podobnost s EV je v obou případech nulová.
4. 3. 2021 13:34
Re: Re: Kaput baterky
No jasne. Pobavils.
:D :D :D :D

Tohle vsechno: "vyřídit objednávku, připravit výdejku, ten díl vzít, zabalit, poslat, potvrdit v systému" je pri cene 1.300.000Kc fakt dulezity.

Wtf, tady se nebavime o olejovym filtru!
Prej "pripravit vydejku". Sorry kamo, ty jsi fakt mimo.
:D :D :D :D :D :D
4. 3. 2021 13:30
Re: A to, co říkali o Číně, nás čeká za pár let i u nás
Uz me ty narky odpurcu EV nebavi.

Prechod k elektromobilite povede jiste ke krachu a nedostupnosti aut. :D :D :D
Klasicke straseni zastupcu prumyslu, ktere probihalo pri kazdem zprisneni norem.
Uz od zakazu olova v benzinu...

Drzet se stare technologie, ktera bude brzy nekonkurenceschopna je prozirave?
Vazne?

Co na to historie?
Kodak, Nokia?