Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Maserati Levante Trofeo – Osmiválcové SUV s duší gran turisma

David Bureš
Diskuze (112)

Maserati má už ve své nabídce SUV čtyři roky. Levante ale vypadá pořád skvěle a díky osmiválci od Ferrari nabízí originální charakter.

Design, interiér


SUV jsou trend už několik let, a tak se této kategorii nemohlo vyhnout ani Maserati, italská značka tradičně zaměřená na sportovní sedany a vozy gran turismo. Do segmentu přitom vstoupila poměrně brzo, už v roce 2011 prezentovala koncept svého SUV a v roce 2016 ho začala vyrábět. Výsledek se jmenuje Maserati Levante a na trh dorazilo dříve než konkurenti jako Lamborghini Urus nebo Aston Martin DBX. V současnosti už vůz pomalu očekává facelift, ještě předtím jsme však vyzkoušeli vrcholnou verzi Trofeo.

Maserati Levante Trofeo debutovalo v roce 2018 jakožto vrcholná verze tohoto modelu. V době premiéry to byl první osmiválec v nabídce tohoto SUV, což sice už neplatí – později dorazila slabší varianta Levante GTS rovněž s V8 – stále ale jde o nejvýkonnější variantu v nabídce. Tomu odpovídá i vyšší základní cenovka, 133.252 eur bez daně, což při aktuálním kurzu a dopočtení DPH činí 4,3 milionu korun. Očekávání jsou tak velká, podaří se je Levante Trofeo naplnit?

Drsňácký Ital

Co se týče designu, tak jednoznačně ano. Levante sice debutovalo už v roce 2016, z hlediska designu ale snad nezestárlo ani o minutu. Dokonce bych ho neváhal nazvat jedním z nejhezčích SUV na trhu. Se svojí brutální přídí s charakteristickou maskou s masivním trojzubcem a nízkými světlomety (v tomto případě full-LED) vypadá fantasticky i po letech. Designérské prvky Maserati se navíc Italům povedlo na Levante aplikovat tak šikovně, až máte pocit, že SUV patří k této značce odjakživa.

A Trofeo pak silácký vzhled navíc dále zdůrazňuje. Na mysli mám nejen karbonové díly, ať už lízátko v předním nárazníku nebo boční prahy, ale rovněž svébytnou masku chladiče s dvojitými svislými lištami. Originální je rovněž kapota - je hliníková, s ikonickými chladicími otvory, které jsou řidiči a spolujezdci krásně na očích. Provedené úpravy jsou přitom i efektivní, když snižují součinitel aerodynamického odporu na 0,33.

Maserati Levante Trofeo Maserati Levante Trofeo

Výhradu tak mám vlastně jen k laku testovaného exempláře, raději než bílou bych bral šedou nebo modrou, která mi k celkovému charakteru vozu sedí více. To už je ale jen otázkou vkusu...

Pokud jde o velikost, připomínám, že s délkou 5.020 mm a dlouhým rozvorem 3.004 mm Levante velikostně odpovídá takovým modelům jako Audi Q8 nebo Lamborghini Urus. Rozměry Levante si ale plně uvědomíte až při usazení, zvenku opticky působí klidně jako o třídu menší auto.

Jemná kůže a karbon

Nástup je totiž opravdu vysoký, díky vysoké palubní desce se ale za volantem cítíte příjemně obklopeni interiérem jako v gran turismu. Výběr materiálů je na prvotřídní úrovni, jemná přírodní kůže Pieno Fiore s ručním obšitím na sedadlech nebo karbonový dekor na palubní desce stojí vážně za to. Tato kombinace luxusu se sportovním nádechem se podle mě vážně povedla.

Volant má na můj vkus sice tenký věnec, absolutní pochvalu ale zaslouží obří řadicí páčky… i když ne páčky, ale spíš opravdová pádla pod volantem. Díky svým rozměrům jsou skvěle po ruce, vypadají fantasticky a mají krásný mechanický feeling. Za sebe chválím i zachování analogových ukazatelů, které i díky masivním ručičkám navozují hodnotný dojem. Jsou krásně čitelné a červené pole v 7000 otáčkách v kombinaci s tachometrem cejchovaným do 350 km/h dávají tušit, že tohle bude hodně zajímavé svezení.

Samotná sedadla kombinují komfort se sportovností, ostatně jako celé auto, které se navzdory síle pod kapotou nadále prezentuje jako gran turismo, samozřejmě s příchutí SUV. Proto nemají sedačky tak masivní boční vedení, jaké byste možná čekali, oporu ale nabízejí dostatečnou a navzdory poměrně tuhému opěradlu je považuji za pohodlné i na delších přesunech.

Ovládací prvky jsou pak logicky rozmístěny. Klimatizace si uchovává klasické ovladače, na zadní straně volantu se typicky pro díla koncernu FCA nacházejí tlačítka pro ovládání rádia, volicí páku pak doplňují spínače jednotlivých jízdních režimů. Vedle výchozího a sportovního je tu off-roadový režim, ještě ostřejší mód Corsa nebo na první pohled nic neříkající I.C.E., což je ve skutečnosti ekomód. Zajímavostí jízdních režimů je pak to, že vedle naladění převodovky mění také třeba světlou výšku podvozku (v rozsahu 75 mm). Corsa navíc otevře klapky výfuku a omezí zásahy kontroly trakce a ESP pro maximální požitek z jízdy.

Rozhlédnutí se po interiéru pak prokáže, že Levante už přece jen je nějakou dobu na trhu. Při vší úctě k Maserati, hlavně grafika infotainmentu je na dnešní poměry a vzhledem ke konkurenci poněkud zastaralá. Na druhou stranu spolupracuje s funkcemi Apple CarPlay a Android Auto pro zrcadlení obrazovky telefonů, rychle reaguje na dotyk, obrazovka má slušnou úhlopříčku 8,4“ a s navigací nebyl během testování žádný problém, a tak co se týče funkčnosti, vlastně nemám k infotainmentu výhrad. Líbí se mi i možnost individualizovat si dotyková tlačítka pro přímý vstup k vybraných funkcím systému. Na druhou stranu je pravda, že konkurence je v tomto směru o pár kroků napřed, já osobně bych ale vytknul vlastně jen průměrné rozlišení parkovací kamery nebo fakt, že systém nekomunikuje česky.

Maserati Levante Trofeo Maserati Levante Trofeo

Na zadních sedadlech se pak pohodlně usadí i dospělý. Na druhou stranu, vzhledem k vnějším rozměrům je uvnitř místa spíš dostatek než přebytek, prostor nad hlavou pak lehce omezuje vyboulení příplatkové panoramatické střechy. Zavazadelník o objemu 580 litrů pak poskytuje pravidelné tvary s délkou 99 cm, šířkou 98 cm mezi podběhy a výškou 44 cm pod plato. Praktičnosti přitom pomáhají jak příplatkové ližiny v podlaze, tak háčky po stranách nebo zadní sedadla sklopná do roviny, bez jakéhokoliv schodu. Malý odkládací prostor pak najdete i pod dvojitou podlahou.

Motor, jízdní vlastnosti


Famózní osmiválec

Luxusní interiér s jemnou kůží a poctivě vyrobeným karbonem je jedním z hlavních lákadel Levante Trofeo, nikoliv však tím vůbec nejzajímavějším. Tím je totiž nepochybně technika v útrobách, respektive motor pod kapotou. Srdcem Levante Trofeo je dvakrát přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 3,8 litru, který byl vyvinut ve spolupráci s Ferrari, u něhož se dokonce vyrábí.

Zážehový agregát pochází z Quattroporte GTS, proti němuž však byl pro použití v Levante Trofeo v lecčems upraven. Kvůli kombinaci s pohonem všech kol se dočkal nové klikové skříně se specifickou hřídelí, nové je též olejové čerpadlo a pomocný řemen, jakož i uspořádání elektrických kabelů. Měnily se však také další komponenty, změna mapování elektroniky v tomto směru vývojářům nestačila. Proto tu jsou dvě nová turbodmychadla typu twin-scroll, každé s vlastním mezichladičem. Přepracována byla také hlava válců, účinnosti pak pomáhají odlišné vačky a ventily. Vyšší výkon zase zajišťují přepracované písty a ojnice.

To všechno je navíc zabaleno do kouzelně vypadajícího balíčku. Otevřete kapotu a uvidíte krásný kus mechanické práce s červeně lakovanou hlavou válců a karbonovým krytem. Ono to ale nevypadá jen dobře, ale ono to také zní parádně. V Modeně se jednoduše vykašlali na nějaké serepetičky dobarvování zvuku a raději vsadili na co nejčistší sound.

A je to jedině dobře! Jiné osmiválce se svým hlubokým brumláním vedle Maserati najednou působí až nečekaně uměle.  Zde se naopak dočkáte charakterního chrapláku, který pod plným plynem kolem 5000 otáček burácí tak, jakoby avizoval příchod apokalypsy. Tenhle jekot vážně stojí za to.

To ale není všechno. Nejvýkonnější osmiválec v historii Maserati se svým výkonem 580 koní a točivým momentem 730 N.m toho umí ještě mnohem víc. Mně osobně nejvíce nadchly okamžité reakce na pokyn plynu, jednotka reaguje bez jakékoliv prodlevy, až máte pocit, že je atmosférická. Navíc její síla graduje spolu s vysokými otáčkami, a tak se nestává jako u jiných turbomotorů, že se to nejzajímavější děje ve středním pásmu. Zde si motor klidně rádi vytočíte až k červenému poli, a to nejen pro dosažení co nejzajímavějšího zvuku, ale i síly. Ostatně výkon vrcholí v 6250 otáčkách, zatímco maxima točivého momentu se dočkáte v širokém pásmu od 2500 do 5000 otáček.

Maserati Levante Trofeo Maserati Levante Trofeo

V Levante Trofeo navíc ani nemáte pocit mrtvého pásma nad volnoběhem, jak to u přeplňovaných jednotek bývá. Pokud totiž v nízkých otáčkách sešlápnete plyn, i v manuálním režimu převodovky si auto samo podřadí, klidně o pár stupňů, abyste neměli pocit nějaké ochablosti. Zároveň však při manuálním řazení nechává Maserati vše na bedrech řidiče, jakmile dosáhnete omezovače, prostě v něm zůstanete a musíte si přeřadit sami. Skvělé!

Právě převodovka, alias dobře známý osmistupňový automat s hydrodynamickým měničem od ZF, rovněž zaslouží hodnocení jen samými superlativy. Tuhle převodovku jsem již vyzkoušel v desítkách aut, přičemž v mnoha z nich byla skvěle naladěna, přesto v žádném z nich nebyla tak skvěle spárována s motorem jako právě v Levante.

K převodovce opravdu nelze říct jediného křivého slova. V běžném režimu naprosto hladce mění převod, aniž byste si toho všimli. Když však přepnete do Sportu, nebo rovnou do ještě ostřejšího režimu Corsa, dočkáte se rychlého řazení jak ze sporťáku. Převodovka také hbitě reaguje na manuální pokyn, což v případě využití těch krásných karbonových pádel pod volantem doprovází naprosto kouzelné mechanické kliknutí.

Pohonné ústrojí je zkrátka na jedničku, snad jen spotřeba paliva by mohla být nižší. Respektive jiné biturbo osmiválce umějí být přece jen úspornější. Už dlouhodobý průměr jízd před naším testováním s hodnotou 21 l/100 km naznačoval leccos, což se následně potvrdilo i při našem testování. Ve městě se sice při volnějším provozu dá jezdit za 15 l/100 km a na dálnici při dodržování rychlostních limitů spotřeba klesá k 13 l/100 km, jakmile ale zrychlíte tempo, spotřeba okamžitě roste strmě nahoru. Jedna rychlejší vyjížďka s průměrem 29 l/100 km dokázala, že se Levante umí opravdu hodně napít. Naopak průměr 17 l/100 km při 160km/h dálničních přejezdech dokazuje, že tohle auto v klidu zastane funkci rychlého dálničního křižníku.

Superrychlé GT

Je to tak, navzdory svému vysokému výkonu se totiž Maserati Levante Trofeo neprezentuje jako super ostré SUV, které chce konkurovat schopnostmi sportovním automobilům či snad rovnou superautům. Pořád má jít primárně o gran turismo, které má s nadšením překonávat dlouhé vzdálenosti napříč kontinenty, jen mnohem vyšší rychlostí.

A přesně takové Levante Trofeo je. Ne že by rychlou jízdu po klikatých okreskách nezvládalo, ba naopak, i na okresce umí jezdit velice rychle, až se to posádce možná nebude líbit. Nějak tak ale máte pocit, že je přece jen možná trochu těžkopádnější než jiná podobně koncipovaná SUV a že si takový styl jízdy tolik neužívá. Přitom ale umí být hravé, i díky možnosti vypnutí kontroly stabilizace v ostrém režimu Corsa. Pohon všech kol navíc funguje tak, že spíš reaguje až na nějaký problém, než že by vyloženě pomáhalo v zatáčkách, většinu času se snaží maximum síly motoru posílat jen na zadní kola. Čtyřkolka se spouští totiž až při prokluzu zadní nápravy, dopředu následně umí poslat až 50 % hnací síly, a to během 150 milisekund.

Pak ale ze zatočených silniček přejedete na širší silnice s rychlými táhlými oblouky a najednou zjistíte, jak Levante Trofeo ožije. To je přesně styl, který se mu líbí. Rychlá jízda na dlouhých trasách, přesně tak, jak to u vozů kategorie gran turismo bývá.

To samé platí pro dálnici. Při jízdě rychlostmi „německého tempa“, daleko nad povolenými limity tuzemských dálnic, najednou máte pocit, že přesně pro tohle bylo Levante stvořeno. Vzduchový podvozek se při vyšším tempu automaticky sníží, najednou skvěle tlumí nerovnosti a máte pocit, že i to odhlučnění je najednou snad ještě lepší. Slyšíte jen lehký šum větru kolem karoserie a vrnění osmiválce, který se stará o to, abyste měli další porci kilometrů co nejrychleji za sebou. Ne že by Levante bylo hlučné, třeba ve městě ale o práci motoru dobře víte, zatímco ve vyšším tempu je jeho zvuk decentně potlačen, aby zbytečně nerušil.

Naopak popojíždění ve městě se Levante Trofeo tolik nelíbí a dá zde najevo spíše svoji sportovní duši. Podvozek tvořený dvojitými lichoběžníky vpředu a víceprvkovou nápravou vzadu najednou jakoby občas zakopával o větší nerovnosti, než že by je pohodlně tlumil, přitom samotná karoserie se měkce pohupuje. Spíše však vadí bouchání od velkých kol.

Maserati Levante Trofeo Maserati Levante Trofeo

Závěr


Závěr

V novinářském prostředí milujeme srovnání aut napříč značkami, a tak by se nabízelo porovnávat Maserati Levante Trofeo s podobně velkými SUV jako Audi Q8. Jenže ono by to nebylo fér, jelikož Levante je svým způsobem kategorie sama pro sebe. Jestli hledáte ten nejmodernější infotainment a nejpokrokovější elektronické asistenty, jednoduše musíte hledat jinde. V případě Levante jde primárně o skvělou techniku v útrobách a vlastně i znáček v masce chladiče. S Maserati si totiž kupujete něco originálního, co nikdo další v ulici mít nebude. A to mu jde skvěle.

Jestli tak hledáte skvěle vypadající SUV s výtečně sladěným osmiválcem a automatem, je Levante volbou pro vás. Je to zkrátka auto, do něhož se vášnivě zamilujete a klidně hodíte za hlavu některé jeho nedostatky. Tak to zkrátka u Italů bývá...

Nejlevnější verze modelu 1.802.900 Kč (Levante/257 kW)
Základ s testovaným motorem 4.301.750 Kč – přepočet z Euro (Levante Trofeo/427 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 4.301.750 Kč – přepočet z Euro (Levante Trofeo/427 kW)
Testovaný vůz s výbavou -

Plusy

  • Výtečné sladění motoru a převodovky
  • Charakterní zvuk motoru
  • Stylový vzhled
  • Jízdní vlastnosti
  • Jedinečná image

Minusy

  • Ve městě bouchání od kol
  • Vysoká spotřeba paliva
  • Zastaralý infotainment
  • Vyšší pořizovací cena
Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (112)

Doporučujeme

Maserati Levante Trofeo
Cena základní sestavy 4 301 750 Kč
Výbava základní sestavy 21“ kola, elektricky nastavitelná sportovní přední sedadla, čalounění přírodní kůží Pieno Fiore, vyhřívaná přední i zadní sedadla, ventilovaná přední sedadla, osvětlené prahové lišty, sportovní pedály z kartáčované nerezové oceli, alarm, elektricky ovládaný volant, bezklíčový vstup, kamerový systém sledující okolí vozidla, sledování mrtvého úhlu, elektronické dovírání dveří, adaptivní světlomety Matrix LED, hudební systém Harman Kardon se 14 reproduktory. Kč
Cena testované sestavy 0 Kč
Výbava testované sestavy Perleťová třívrstvá bílá Bianco Alpi, posuvné panoramatické střešní okno, kolejnice v zavazadelníku, adaptivní tempomat s funkcí stop & go, 22“ kola Orione, zatmavená zadní boční okna, černá lišta kolem oken. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 8 / 4
Zdvihový objem (ccm): 3799
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 427 / 6250
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 730 / 2500 - 5000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 299
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.1
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 18.4 / 10.2 / 13.2
Emise CO2: 302
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 580 / 0
Objem nádrže (l): 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2170 / 0
Rozměr pneu: 265/35 R22, 295/30 R22
Maserati Levante Trofeo
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 5020
b) šířka (mm): 1981
c) výška (mm): 1698
d) rozvor (mm): 3004
e) rozchod vpředu (mm): 1637
f) rozchod vzadu (mm): 1699
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1070
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 800
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940
k) šířka vpředu (mm): 1540
l) šířka vzadu (mm): 1520
délka sedáku vpředu (mm): 460
délka sedáku vzadu (mm): 400
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 700
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
13. 8. 2020 15:48
Re: cccp
to bol len taký nevinný vtípek
13. 8. 2020 15:02
Re: Levante
asi tolik pepo
13. 8. 2020 15:01
Re: Levante
Ferrari je s veľkým náskokom najziskovejšou značkou.
Ferrari zaznamenalo v 1. polroku z každého predaného auta prevádzkový zisk 69.000 eur, v prípade automobilky Jaguar-Landrover to bolo len 800 eur. Tesla a Bentley, naopak, na každom vozidle prerábajú, tvrdí Dudenhöfferova štúdia.
Prémiové značky Mercedes, BMW a Audi majú z predaného auta zisk pred úrokmi a zdanením okolo 3000 eur. O niečo za nimi zaostáva Volvo. Naopak, strata Tesly pri každom predanom elektromobile predstavuje 11.000 eur.

Porsche je podľa štúdie v porovnaní s Mercedesom, Audi a BMW výrazne ziskovejšie a nachádza sa "v inej lige". Obrat z jedného vozidla predstavuje v priemere 91.000 eur a zisk takmer 17.000 eur. Priemerné Maserati je o niečo lacnejšie a prináša prevádzkový zisk vo výške necelých 5000 eur.

Ferrari je s veľkým náskokom najziskovejšou značkou. Priemerne dostane za každé predané auto 280.000 eur, a prevádzkový zisk predstavuje 69.000 eur.

Hlboko v červených číslach zostáva so svojimi luxusnými autami Bentley. Strata na vozidlo dosahuje podľa Dudenhöffera 17.000 eur.
13. 8. 2020 14:57
Re: Levante
2014:
Pokud se ovšem dostaneme k výdělku na jediný vůz, pak má Maranello nadále navrch. Ferrari za prvních devět měsíců letošního roku prodalo 5 280 aut, což oproti loňsku představuje pokles o 1 %. Operační zisk však narostl na 274 milionů EUR (7,5 mld. Kč). Maserati oproti tomu udalo 26 428 vozů, tedy třikrát více než loni. Jeho zisk však činí „jen“ 210 mil. EUR (5,8 mld. Kč).
13. 8. 2020 14:56
Re: Levante
Dvakrát vyšší ziskovost značky Maserati. Automobilka FCA má rekordní výsledky
Redakce Euro.cz, čtk, 27. 7. 2017
Zisky z prodeje automobilů Maserati vzrostly z 36 milionů na 152 milionů eur, zejména díky SUV Levante. V Číně se odbyt této značky více než zdvojnásobil.

študuj a netáraj