Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz ESF 2019 je pojízdná reklama na bezpečnost. Co všechno umí?

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Stříbrné šípy představují vůz, jehož úkolem je demonstrovat bezpečnostní funkce pro blízkou i vzdálenější budoucnost.

Automobilka Mercedes-Benz si zakládá na bezpečnosti svých modelů a v dalších letech v tom určitě nehodlá povolit. Důkazem budiž koncept ESF 2019, jenž je ukázkou bezpečnostních prvků, na kterých inženýři a výzkumníci Mercedesu aktuálně pracují. Některé jsou už připraveny k nasazení do sériových aut, jiných bychom se mohli dočkat za pár let.

Základem automobilu je nejnovější Mercedes-Benz GLE. Koncept dostal do vínku plug-in hybridní pohon a za určitých okolností je schopen automatizované jízdy. Němci automobil nejprve představí na kongresu ESV v Eindhovenu, veřejná premiéra je naplánována na zářijový autosalon ve Frankfurtu nad Mohanem. Stříbrní šípy říkají, že vůz je vizí toho, co přijde, zároveň má být předmětem k obecné diskuzi o bezpečnosti v moderních autech.

Vybrané bezpečnostní funkce ESF 2019 souvisí s autonomním řízením. Když auto pojede na autopilota, volant a pedál se zasunou, aby se předešlo riziku zranění v případě nehody. To vyžaduje nová místa pro montáž bezpečnostních pásů a airbagů. Pásy jsou teď integrované přímo do sedačky.

Dalším bezpečnostním prvkem je komunikační systém, jenž informuje ostatní účastníky provozu o potenciálním nebezpečí na silnici. Například na zadní okno se promítají informace o provozu před vozem. Koncept má navíc pod zavazadelníkem schránku na malého robota, který v případě nehody vyjede a funguje jako takový automatický výstražný trojúhelník.

„Bezpečnost je součástí DNA naší značky,“ vysvětluje Ola Kallenius, člen představenstva Daimler AG, proč takovýto koncepční vůz vůbec vzniknul. Připomněl, že experimentální bezpečností vozy vznikají pod hlavičkou stříbrných šípů již od sedmdesátých let a nejnovější ESF 2019 představuje řešení pro mobilitu budoucnosti s širokou paletou inovací. Na hlavní funce se můžete podívat v přiloženém videu.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Doporučujeme

20. 5. 2019 17:46
Re: Vskutku zajímavé...
Já jsem pro změnu zklamán z nevyužitého potenciálu. Tatínek měl jet pro dalšího tatínka a děťátko není kudrnatý černoušek :-(