Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministr Havlíček: EK by měla zvážit, zda je potřeba emisní norma Euro 7 pro auta

Diskuze (133)

Evropská komise by měla zvážit problematické aspekty a potřebnost nového emisního standardu Euro 7 po roce 2025 pro lehká a těžká silniční vozidla. Jeho navrhovaná podoba je téměř nesplnitelná a bude znamenat zdražení nových aut a stárnutí vozového parku.

Vyplývá to z dopisu, který ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček poslal čtyřem eurokomisařům. Podle něj chce Česká republika zabránit tomu, aby se snížila konkurenceschopnost automobilového průmyslu.

"Česká republika respektuje cíle Zelené dohody, ale máme zásadní problém se způsobem jejích naplňování, kdy se nebere v úvahu rozdílná průmyslová a energetická infrastruktura jednotlivých zemí unie. Budeme důsledně požadovat takový plán, který nepoškodí konkurenceschopnost automobilového průmyslu, protože ten patří mezi pilíře české ekonomiky," uvedl Havlíček. Dopis adresoval místopředsedovi EK Fransi Timmermansovi a komisaři pro vnitřní trh Thierry Bretonovi. List dal na vědomí také eurokomisaři pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijusovi Sinkevičiusovi a komisařce EK pro dopravu Adině Vălean.

Případný nový návrh standardu Euro 7/VII musí podle ministra být technicky proveditelný a nákladově přiměřený. V opačném případě by jediným výsledkem vzhledem k vyřazení několika typů motorů bylo vážné omezení výběru nových vozidel a jejich výrazné zdražení. Evropský vozový park tak bude ještě více stárnout, protože zákazníci si budou držet svá starší auta. To by vedlo k přesně opačným výsledkům, než jaké Evropská komise původně zamýšlela.

"Spolu s navrhovanými parametry testování emisí v reálném provozu se zdá, že návrh Euro 7/VII bude téměř nemožné realizovat. Dále je podle nás sporné, zda by se měl rozšiřovat rozsah emisních norem zahrnutím dalších znečišťujících látek v situaci, kdy zatím nejsou k dispozici vhodná měřicí zařízení a metody," dodala náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová.

Návrh normy Euro 7/VII je problematický rovněž v kombinaci s dříve vydaným návrhem novely nařízení EU ohledně snížení emisí CO2 u vozidel. V praxi může předloha ještě uspíšit zákaz výroby vozidel se spalovacími motory. Proto ČR ještě před vydáním návrhu apeluje na to, aby norma jednoznačně vzala v úvahu potřeby domácího automobilového průmyslu. Tuzemské automobilky se proti nové normě ohradily již dříve. Podle nich povede k faktickému konci velké části aut se spalovacím motorem a poklesu zájmu o nové vozy.

Diskuze (133)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
24. 9. 2021 21:05
Re: multiminister havlicek s.r.o. prace vseho druhu
Nápodobně, zelený soudruhu, nápodobně.
24. 9. 2021 16:22
Re: multiminister havlicek s.r.o. prace vseho druhu
Jako vždy, argumentace nula.
Avatar - Barrichello
24. 9. 2021 15:37
Re: Uprava naftových motorů Škoda od MY 2022
O to jde, aby vznikla nula. Co spálím, to odeberu z atmosféry :-)

Lední méda zachráněn, všichni spokojení, nemusí se budovat utopické OZE, v zimě nefunkční a může se zachovat stávající infraskturktura.

Jak prosté, milý Watsone.
Avatar - Barrichello
24. 9. 2021 15:35
Re: Havlíček je borec
A Evropa bude jíst co? bude vozit jídlo z Brazílie a z číny jo :-) :-)
Avatar - Barrichello
24. 9. 2021 15:33
Re: multiminister havlicek s.r.o. prace vseho druhu
Jasně, Kovanda Lízal sou populisti, jen čekám kdy napíšeš hammunovo "tupci bez vzdělání na úrovni zahradnice" z nějakýho Stankova videa na Mall.tv (to je seriozní medium jak cyp).

Vědci co se zelenou bídou taky nesouhlasí nebo říkaj, že se mělo začít o 50 let dřív, že ted je to nezastavitelné sou taky zpátečníkci, populisti a tupci bez vzdělání. Víme.

Prostě kdo nejde s Vámi, je nepřítele planety, populista, tupec bez vdělání, troll, zpátečník a nejlíp agent Kremlu.

Bohužel to nápadně přípomíná bolševické "nepřítel lidu, revanšista, imperialista, trockista", s kterým se musí zatočit, protože brzdí pokrok - socialismus.

:-) :-) :-) :-) :-)

My vaše metody známe, neboj. A to Vás právě štve, že je známe :-)