Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modernizovaný Renault Twingo: První svého druhu (2 x video)

Jakub Sochor
Diskuze (23)
Faceliftem Twinga se Renault pozvolna zabydluje ve sférách nového firemního designu.

Renault Twingo je prvním sériovým produktem Renaultu (pomineme-li produkční verzi kreace Twizy), který byl opatřen maskou chladiče dle aktuálního tvarového směru.

Dominantou stylu, jehož základy jsou tvořeny studiemi Zoe, DeZir, Captur a R-Space, je plynulý pás, tvořící originální spojnici světlometů a loga výrobce.

Nově a stylověji

V případě Twinga je výše uvedený stěžejní prvek designu doplněn mlhovými světlomety kruhového tvaru, které zasahují do hlavních světlometů. Paralelou mezi současným a minulým designovým směrem je velká maska chladiče, jež je situována na úroveň nárazníku.

Ačkoli příď doznala vcelku zásadních změn, karoserie jako celek si ponechala původní založení, pro které je typické strmé zadní okno. Stále tedy jde o model, který se z hlediska designové filozofie výrazně distancoval od svého předchůdce. Ne však úplně, o čemž svědčí použití kultovního symbolu řady Twingo - atypických vnějších klik dveří v kruhovém základu.

Modernizace rozdělila zadní svítilny do dvou samostatných celků, čímž bylo docíleno obecného vyvážení zádě. Nárazník, stejně jako víko zavazadlového prostoru, je nyní plastičtější.

Nabídka barev je nově rozšířena o odstíny Fuchsie a Blue Bermudes. Součástí modelové řady je i nadále nabídka deseti polepů karoserie, které posilují individualizaci. Čerstvě k nim však přibývá nabídka pěti motivů pro zpestření vzhledu střechy.

Nutno dodat, že vůz prodělává první zásadní omlazení po čtyřech letech, zatímco první generace Twinga se bez ní prakticky obešla (pomineme-li první lifting z roku 1998, který však tvarovou podstatu vozidla nikterak nezměnil).

Oáza hravosti

Kabina byla pozměněna jen v detailech. Architektura přístrojové desky je prakticky beze změn, jde tedy o celek s originální stavbou a kompozicí jednotlivých prvků. Přístroje jsou i nadále centrovány uprostřed, s výjimkou otáčkoměru. K dispozici jsou nové vzory pro čalounění sedadel.

Twingo disponuje vlastností, kterou druhá generace přejala od té první - důrazem na velkou vnitřní prostornost při zachování malých vnějších rozměrů. Ten lze demonstrovat například v otázce prostoru pro kolena řidiče, který je s hodnotou 22 cm jedním z nejpříznivějších v rámci segmentu A.

Tradičně silnou stránkou Twinga je modularita kabiny. Tu dokazuje všestranná manipulovatelnost se sedadly, která jsou nezávisle posuvná a díky variabilitě zadní lavice lze zvětšit objem zavazadlového prostoru z 230 na 959 l.

Atmosféru na palubě doplňují audio systémy. Ty jsou ve všech verzích modernizovaného Twinga kompatibilní s Bluetooth a disponují možností připojení USB. Seznam příplatkové výbavy zahrnuje možnost rozšíření audio systému o dokovací stanici pro iPhone včetně nové generace iPod Touch.

Pro šetřílky i sportovce

Nabídku motorů tvoří etablované benzinové a vznětové motory. První jmenované zastupuje agregát 1,2 16V s výkonem 55 kW a přeplňovaná jednotka 1,2 TCE o výkonu 74 kW s nejvyšším točivým momentem 155 Nm. Dieselové motory 1,5 dCi se nabízejí ve dvou výkonových verzích 55 kW a 63 kW.

Krom standardní verze modelu byla představena i sportovní varianta RS. Poznávacím znakem tohoto vozidla je přepracovaný nárazník s vysokou mírou členitosti a jinými směrovými světlomety. Za příplatek je k dispozici monitor palubního systému pro okruhovou telemetrii. Pro variantu RS byl vyhrazen motor 1,6 s výkonem 98 kW.


Jakub Sochor
Diskuze (23)
14. 9. 2011 22:55
Re: kam sa hrabe ten šupák up!
No, nic proti téhle logice. Něco na tom bude. Jen mi není jasné o kolika procentech nákupů miniaut rozhodují chlapi.
14. 9. 2011 22:53
Re: kam sa hrabe ten šupák up!
Souhlas, FL Twingo se mi líbí, čím dál tím víc. Co se mi nelíbí je nová Panda na fotkách z Frankfurtu - ale to bude snad jen tou černou barvou - ta se pro miniauta nehodí.
Avatar - Ada je zase tady
14. 9. 2011 21:08
Absolutně příšerné
zejména interiér je takový, že by se tím daly strašit neposedné děti :no: :no: :no:
Avatar - Amerika
14. 9. 2011 18:03
Re: kam sa hrabe ten šupák up!
Jo určitě nafotím...... Na blog bych mohl něco hodit - snad to stihnu... >:D Jinak by to mělo být snad i dříve na naší stránce na fb, kterou mám společně se dvěm lidmi... :-)
14. 9. 2011 17:58
Re: kam sa hrabe ten šupák up!
To se nediví také by mě to tam táhlo a to jsem spíše odprce VW :-) Letos je prostě na co koukat. Určitě něco nafoť a hoď na blog "aatérské" fotky dokáží mnohdy hodně odhalit.