Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Katalánska 2019: Fabio Quartararo exceloval v kvalifikaci MotoGP

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

V kvalifikacích na 7. závod letošního MS silničních motorek byli nejúspěšnější Fabio Quartararo (MotoGP), Augusto Fernández (Moto2) a Gabriel Rodrigo (Moto3).

Motocyklové silniční mistrovství světa slaví sedmdesátiny od prvního závodu. Tím byla ve dnech 6.-17. června 1949 Tourist Trophy na ostrově Man. Velká cena Katalánska už je stálicí kalendáře, byť samozřejmě nemá tak dlouhou tradici jako jiné závody. První ročník se jel před 23 lety (1996) a od té doby v programu nechyběla ani jednou. Závod na Circuit de Barcelona-Catalunya je sedmým podnikem letošního seriálu. Okruh se nachází u městečka Montmeló, 30 km severně od Barcelony.

 

MotoGP

 

Startovní pole litrové kubatury se rozrostlo o dva jezdce, pro závod obdrželi divoké karty testovací jezdec Aprilie Bradley Smith a Sylvain Giuntoli, který vykonává stejnou funkci u Suzuki. Smith přišel o stálé místo po loňské sezóně, kdy jezdil za KTM, ale v té aktuální startuje už potřetí. Brit se ve vyšších třídách úplně neprosadil podle očekávání, největší úspěchy má ze stopětadvacítek (titul vicemistra světa 2009 a tři vítězství). Aprilie RS-GP mají novou karbonovou zadní vidlici. Guintoli je velezkušeným jezdcem, největšího úspěchu své kariéry ovšem dosáhl mezi superbiky, v roce 2014 mu patřila koruna světového šampiona.

 

Nejrychlejším mužem prvního katalánského tréninku se stal domácí obhájce titulu Marc Márquez. Fabio Quartararo absolvoval operaci pravého předloktí, ale dostal od lékařů povolení ke startu. Ve druhém volném měření sil byl ovšem ze všech nejlepší a ve třetím skončil druhý i přes svůj úplně první pád se strojem MotoGP, lepší byl jen letos výborný Álex Rins. Těžký highsider postihl Franca Morbidelliho, ale i když se mu nechtělo příliš vstávat a lezl po čtyřech, nakonec je v pořádku. Pohmoždil si jen nohu, ale ve víkendu pokračoval.

 

Čtvrtý trénink slouží k testování nastavení a finální volbě obutí, už o ničem nerozhoduje a následuje po kvalifikaci Moto3. Fabio Quartararo opět dokázal, že z něj roste superhvězda. Spadl Cal Crutchlow, klasicky se mu zavřel předek a letěl.

 

První kvalifikace viděla pád Jacka Millera, který zahodil motorku v páté zatáčce. Aprilia Áleixe Espargara se zastavila kvůli technickému problému, ale Španěl do bojů o dvě postupová místa k Top 10 z tréninků nakonec zasáhl. Dál šel famózním časem Franco Morbidelli a Joan Mir. Karel Abraham si zajistil 15. místo na roštu, což není vůbec zlé, nechal za sebou devítku soupeřů.

 

Bitvu o pole pole position začal nejlépe Maverick Viñales. Franco Morbidelli ale stlačil čas o tři desetiny pod 1:40 min. Spadli vítěz z Mugella Danilo Petrucci a Álex Rins, ten měl nakročeno k rychlému času. Dvě minuty před koncem se vrátil do čela Viñales, ale překonal jej Quartararo. A co Márquez? V předposledním kole se zařadil na druhé místo, takže se čekalo na finále. Jenže ani jeden z první trojky už se nezlepšil, Marc ovšem ustál situaci, kdy málem upadl... Francouz byl tedy nejrychlejší ze všech v letošních kvalifikacích už podruhé. Loni mimochodem v Katalánsku vyhrál závod, i když ještě v Moto2.

 

VC Katalánska MotoGP 2019 – Kvalifikace (Top 10)
1. Fabio Quartararo Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:39,484 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 1:39,499 min
3. Maverick Viñales Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP 1:39,710 min
4. Franco Morbidelli Yamaha Petronas Yamaha SRT 1:39,711 min
5. Valentino Rossi Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP 1:39,753 min
6. Andrea Dovizioso Ducati Mission Winnow Ducati 1:39,777 min
7. Danilo Petrucci Ducati Mission Winnow Ducati 1:39,844 min
8. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar 1:39,870 min
9. Cal Crutchlow Honda LCR Honda Castrol 1:40,151 min
10. Jorge Lorenzo Honda Repsol Honda Team 1:40,199 min
15. Karel Abraham Ducati Reale Avintia Racing 1:40,349 min

 

Moto2

 

Katalánsko znamená jeden velký návrat. Tým Petronas Sprinta Racing stále postrádá polámaného Khairula Idhama Pawiho, ale jeho náhradník Mattia Pasini si při tréninku na motokrosovém stroji (běžná praxe silničních jezdců) zlomil klíční kost a je rovněž vyřazen. Do kolotoče Grand Prix se tak vrací Jonas Folger, který stále působí v roli testovacího jezdce Yamahy. Kariéru musel přerušit z vážných zdravotních důvodů předloni, kdy jezdil MotoGP. Vítěz 5 GP napříč kubaturami pojede tři závody: Katalánsko, Dutch TT v Assenu a domácí Sachsenring. V Brně už by měl nastoupit Pawi.

 

První trénink v pátek dopoledne ovládl Thomas Lüthi. Němec Philipp Óttl po nepříjemném pádu navštívil zdravotní středisko na okruhu, ale zůstal naštěstí nezraněn. Druhý trénink pak opanoval Augusto Fernández. V sobotu před polednem se nejlépe dařilo jezdcům Speed Upu, nejrychlejší byl Jorge Navarro před Fabiem di Giannantoniem.

 

Hned na začátku první kvalifikace si Brad Binder se svou KTM udělal výlet do kačírku, v té době měl na kontě nejrychlejší čas. Spadl Marco Bezzecchi. Binder se ale propadal pořadím, vládu naopak převzal Bo Bendsneyder. Ten nejrychlejším mužem zůstal, spolu s ním se ke čtrnáctce soupeřů do Q2 dostali i Jorge Martín, Iker Lecuona a Nicolò Bulega.

 

Ve druhé kvalifikaci se ukazovali hlavně Remy Gardner a Thomas Lüthi. Corsiho potkal pád, později i zmiňovaného Australana. Pak se dostali ke slovu Navarro a Fernández. Právě Augusto Fernández nakonec pojede zítra z nejvýhodnější pozice. Poprvé v životě! Tom Lüthi na jeho výkon nenašel v závěru odpověď. Na poslední chvíli se do první řady protlačil Sam Lowes.

 

VC Katalánska Moto2 2019 – Kvalifikace (Top 10)
1. Augusto Fernández Kalex Flexbox HP 40 1:44,170 min
2. Thomas Lüthi Kalex Dynavolt Intact GP 1:44,191 min
3. Sam Lowes Kalex Federal Oil Gresini Moto2 1:44,199 min
4. Jorge Navarro Speed Up HDR Heidrun Speed Up 1:44,211 min
5. Fabio di Giannantonio Speed Up HDR Heidrun Speed Up 1:44,259 min
6. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS 1:44,270 min
7. Lorenzo Baldassarri Kalex Flexbox HP 40 1:44,437 min
8. Nicolò Bulega Kalex Sky Racing Team VR46 1:44,489 min
9. Andrea Locatelli Kalex Italtrans Racing Team 1:44,505 min
10. Enea Bastianini Kalex Italtrans Racing Team 1:44,558 min

 

Moto3

 

Divokou kartu pro katalánský závod nejslabší kubatury dostal Španěl Carlos Tatay, kterého známe z Red Bull Rookies Cupu a CEV Moto3. Ryuseie Yamanaku, ten dostal další, už jsme letos viděli coby náhradníka. Úvodní páteční trénink ovládl Alonso López, odpoledne zajel nejlépe Lorenzo dalla Porta. Sobotu zahájil nejlepším časem pro změnu Arón Canet. Našemu Salačovi stávkovala technika, objel jen tři kola, ale motor se do první kvalifikace podařilo dát mechanikům dohromady.

 

Vypadalo to ale na japonskou nadvládu. Pak ovšem zaúřadoval Romano Fenati. Celestino Vietti v samotném závěru narazil do Kuby Kornfeila a spadl, český závodník se na stroji udržel. Ke čtrnáctce nejrychlejších z tří tréninků postoupila čtveřice Tatsuki Suzuki – Andrea Migno – Albert Arenas – Ai Ogura. Kornfeil vyrazí zítra až z 26. místa, Salač pak až z třicátého, předposledního.

 

Rychlý Carlos Tatay se ve druhé kvalifikaci odporoučel k zemi a stroj lovil z kačírku, mezitím do něj ovšem narazil ještě Niccolò Antonelli, který také skončil v kotrmelcích. Poli vévodil vpravdě domácí Gaby Rodrigo, ten sice reprezentuje Argentinu, ale je barcelonským rodákem a ve Španělsku žije. Průběžnou pole position si udržel až do šachovnicové vlajky. V sedmi podnicích jsme letos viděli pokaždé jiného nejrychlejšího jezdce. Ke konci spadl dalla Porta, který dostal ránu od Antonelliho. Do incidentu se připletl i Darryn Binder, toho se dalla Porta dotkl. Druhý v celkovém pořadí Ai Ogura se přiblížil Rodrigovi na dostřel, poslední místo v první řadě patří Tonymu Arbolinovi.

 

VC Katalánska Moto3 2019 – Kvalifikace (Top 10)
1. Gabriel Rodrigo Honda Kömmerling Gresini Moto3 1:48,450 min
2. Ai Ogura Honda Honda Team Asia 1:48,471 min
3. Tony Arbolino Honda VNE Snipers 1:48,764 min
4. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse 1:48,782 min
5. Arón Canet KTM Sterilgarda Max Racing Team 1:48,796 min
6. Albert Arenas KTM Sama Qatar Ángel Nieto Team 1:48,809 min
7. Alonso López Honda Estrella Galicia 0,0 1:49,072 min
8. Jaume Masiá KTM Bester Capital Dubai 1:49,079 min
9. Lorenzo dalla Porta Honda Leopard Racing 1:49,300 min
10. John McPhee Honda Petronas Sprinta Racing 1:49,454 min
26. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP 1:49,971 min
30. Filip Salač KTM Redox PrüstelGP 1:51,578 min

 

Zdroje: MotoGPsport.cz, Wikipedia, Nova Sport, MotoGP.com

 

Foto: Václav Duška jr.

 

 

 

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme