Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Porsche 918 Spyder by mohl být retro. Rychlé retro...

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Porsche v oblasti designu stále více využívá moderní interpretace linií a stylistických prvků ze své vlastními minulosti. Nástupce Porsche 918 Spyder může být díky tomu inspirován historickými modely.

Porsche sází na tradiční linie, které jsou spojeny s jeho klasickými vozy napříč aktuální nabídkou modelů. Nejviditelnější je to samozřejmě na modelové řadě 911, ale odkazy na minulost lze najít i u modelů Panamera, Cayenne či Macan.

Samotná automobilka pak poměrně ráda oživuje svou minulost prostřednictvím různých prvků výbavy na přání, jako je například design litých kol nebo rovnou speciálními limitovanými edicemi svých modelů, což krásně dokumentuje moderní Porsche 935 nebo nové Porsche 911 Speedster.

Michael Mauer, šéf designu Porsche, v rozhovoru pro britský magazín Autocar v souvislosti s odhalením konceptu Porsche 917 u příležitosti 50. výročí původního modelu 917 uvedl, že nový hypersport se může svým vzhledem vracet ke kořenům a oživovat linie některého ze slavný historických modelů, ale může mít i futuristický vzhled a vytvářet vlastní historii.

Porsche tedy není v současnosti rozhodnuto o směřování designu připravovaného hypersportu a konečné rozhodnutí nepadlo ani o jeho pohonném ústrojí, i když Oliver Blume, generální ředitel automobilky Porsche, měl již potvrdit, že se na jeho vývoji pracuje. Podle neoficiálních informací se i s ohledem na ukončení výroby Porsche 918 Spyder v roce 2015 očekává, že nový hypersport bude uveden kolem roku 2025.

V souvislosti s designem nového hypersportu značky Porsche a přijetím vzhledu modelů Carrera GT a 918 Spyder při jejich představení spekulují fanoušci o ideálním stavu v podobě propojení klasických linií s moderními prvky.

Ten může představovat i koncept Porsche 917, i když samotná automobilka uvádí, že není předobrazem budoucího hypersportu. Podle dostupných informací měl být tento koncept postaven malým týmem zhruba dvaceti pracovníků z oddělení designu a vývoje automobilky Porsche již v roce 2013. Právě díky má mít stylizací svých předních partií poměrně blízko k tehdy novému Porsche 918 Spyder i původnímu Porsche 917.    

Zdroj: Autocar

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme