Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nechcete tank? V Americe je jeden k mání, navíc je vzácný

Mirek Mazal
Diskuze (8)

Aukční rekordy za brilantní sběratelské skvosty rozvířila nabídka z USA. Za oceánem se lidem nebojí nabídnout něco nového. Neotřelým artiklem je středně velký devítiválcový tank.

Trh s automobily z druhé ruky se jen hemží aukcemi. To je pořád samý sběratelský unikát, úžasný závoďák, limitovaný poklad, raritní prototyp nebo legenda, ale teprve v zemi neomezených možností ukázali pořádnou dražbu a místo čtyřkolového stroje postavili před zájemce tank.

Vojenské silně obrněné bojové vozidlo splňuje všechny předpoklady zaujmout vášnivé investory automobilových aukcí, protože likvidační mašina je taktéž originální sběratelský kus a můžeme ji také nazvat legendou. Vzniklo méně než 200 kusů a inzerovaný exemplář je 77 roků starý.

Pamětník 2. světové války v novém kabátě

Celý jeden týden zbývá do podání nejvyššího příhozu za M4A1 Grizzly, což je adaptace nejrozšířenějšího středního tanku Sherman, který se stal ikonou díky použití spojeneckými silami během 2. světové války. Prodávaný exemplář byl postaven v Kanadě koncem roku 1943. Jedná se o variantu s jednodílným odlitým trupem, kam se dozadu vměstnal devítiválcový hvězdicový motor Wright Whirlwind o objemu 15,9 litru. 

Technika prošla důkladným předprodejním servisem zahrnujícím propláchnutí hydraulického systému, výměnu motorového a převodového oleje, seřízení spojky, doladění brzd, opravu kabeláže, promazání pohyblivých částí a kování, opravu přístrojů a další nezbytnosti. Plně funkční je pětistupňová manuální převodovka Spicer, ale jen pro efekt zůstal zaslepený hlavní kanón ráže 75 milimetrů i dvě repliky kulometu.

Kvalitní servis byl proveden také z vnější strany prodávaného tanku. Šrámy z boje překryla nová vrstva barvy s klasickými symboly spojenecké armády. Svěží nátěr rozzářil velice klaustrofobický interiér, který klame bílým zbarvením. Uvnitř renovované kabiny stále fungují ovládací prvky Grizzlyho, například víko velitele lze otáčet jedním prstem bez nejmenší námahy.

Směr natočení věže je dodnes možný regulovat hydraulicky, nebo ručně pomocí kliky. Hydraulický systém oživen novou náplní stále dokáže podle pokynů pravé ruky pohybovat tunami železa, jak předvedl majitel na ukázkovém videu. Pro střelce zůstávají k dispozici solenoidy hlavních zbraní, i když palba ostrými náboji samozřejmě není možná.

Odpružení vertikálního pružinového charakteru pochází z modelu M3, skládá se z šesti rotujících kol na každé straně, které doplňuje hnací řetězová kola a vodící kladky se zuby zapadajícími do ozubení z vnitřní strany pásů. Zájemce by měl tolerovat, že ocelové pásy nejsou vybaveny gumovými bloky a jsou vhodné pouze pro použití v terénu.

Tank M4A1 zaměstnal pětičlennou posádku, přičemž řidič byl umístěn v levé přední části trupu vedle kulometčíka. Šofér zhruba třicetitunového pancéřovaného kolosu ovládal stopu volitelně s otevřeným, nebo zavřeným poklopem výhledu, pozici měnil prostřednictvím stavitelného sedátku. Dochoval se funkční rychloměr. Opraveny a seřízeny byly také uzamykací mechanismy ručních ovládacích prvků. 

Grizzly měří na délku celkem 5,8 metru, do šířky zabírá 2,6 metru a nejvyšší bod je ve výšce tří metrů nad bojovým polem. Téměř šestnáctilitrový devítiválec si s masou železa poradil statečně, maximální rychlost na pátý rychlostní stupeň dosahovala 24 mph (38,6 km/h). Operativní perimetr byl v dosahu 193 kilometrů na jedno natankování.

Většina technických specifikací je aktuální, protože jak už bylo řečeno – profesionální oprava do posledního šroubku zajistila zachování všech původních vlastností, kromě likvidace vybraného protivníka. Slovy nabízejícího je nádherný Grizzly z Kanady jedním z méně než 20 současných verzí M4A1, o kterých je známo, že vůbec jsou a nepotřebují generální rekonstrukci.

Nevšední lákadlo do garáže zajímalo zatím 19 vážných dražitelů. Nejodvážnější z nich v okamžiku psaní tohoto textu nabídl přesně 405 tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu 9,1 milionu Kč. Finále aukce bizarního stroje se uskuteční ve čtvrtek 19. listopadu.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (8)
Avatar - KANKUNEN
15. 11. 2020 11:38
Re: strašný blábol
3x :no:, asi tu chodí negramotné děcka na tanky.
15. 11. 2020 11:37
Re: Už zase?
:yes: Pravdaže nič proti histórii a nostalgii, tanky neslúžili len na útok ale aj na obranu. Ale zbrane nie sú dobrou vizitkou civilizácie. Na webe o autách to ale fakt nemá čo robiť. To sa ostatne písalo už pod viacerými článkami podobného razenia. Z toho vidieť, že pánom v redakcii je fuk, čo ľudia chcú a na svojich čitateľov zvysoka serú.
Avatar - Ada je zase tady
15. 11. 2020 11:22
Už zase?
Redakce opět sáhla do bažiny a tahá na svět stroje určené k vraždění lidí. Stýská se někomu po válce? :no:
15. 11. 2020 10:55
Re: strašný blábol
To je gůgl překladač. Překlad některých výrazů je opravdu k pláči :no:
15. 11. 2020 09:34
strašný blábol
Miluji tyhle články, psané pologramotnými nedouky, plné hotentotských výrazů .... někoho, kdo viděl alespoň jednou v životě tank v redakci nemáte?