Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Němci představují budoucnost kempování, VisionVenture slibuje působivé inovace

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Obytné automobily jsou v posledních letech stále populárnější, napadlo vás ale někdy, kam povede jejich vývoj?

Jednu z možných odpovědí prezentovala na právě probíhající výstavě Caravan Salon, jež se koná v  Düsseldorfu od 31.8. do 8.9., německá společnost Hymer Group. Ta je nejspíš většině příznivců kempování již dobře známá svými praktickými a chytře řešenými modely, u konceptu VisionVenture se však zaměřila na blízkou budoucnost. Konkrétně na rok 2025.

Futuristicky koncipovaný obytný vůz, již by měl nabídnout dostatek prostoru a komfortu pro dvě osoby, je postaven na základě nejnovější generace modelu Mercedes-Benz Sprinter. Ten však prošel řadou rozsáhlých úprav, díky čemuž dokáže nabídnout výklopnou terasu vzadu, nafukovací střešní stan a překvapivě prostornou koupelnu. Úpravce si navíc pohrál i s A-sloupky a čelním sklem vozu.

Za pozornost však nestojí jen tvary, ale také použité materiály. Výrobce použil na vůz barvy od společnosti BASF, které jsou schopny redukovat teplotu na povrchu exteriéru až o 20 °C a teploty v interiéru asi o 4 °C. Díky této technologii je tak možné nalakovat vozy do různých barev, což zákazníkům nabídne prvek jisté individuality. Některé exteriérové panely, jako třeba rozšíření blatníků, jsou pak zhotoveny pomocí 3D tisku, což jim zaručuje dostatečnou robustnost.

Navzdory omezenému prostoru standardního Sprinteru nabídne VisionVenture pohodlné spaní pro dvě osoby. Na střeše je totiž připraven výklopný stan, jehož 7 centimetrů silné nafukovací střeny by měly posádce zaručit i slušnou izolaci. Přístup do stanu je řešen přes schodiště, které současně plní roli úložných prostor a pod kterým je ukryta slušně vybavená kuchyňka.

Video se připravuje ...

Naproti kuchyňce je umístěna malá koupelna, jejíž prostor se však dá díky posuvné stěně snadno zvětšit. Zadní část pak vyplňují dva menší gauče a sklopný stolek. Zadní stěna vozu je rozdělená, podobně jako u některých SUV. Zatímco horní prosklená část se vyklápí vzhůru, dolní část s dřevěným obložením vytváří malou terasu a rozšiřuje tak obytný prostor. Pod jedním z gaučů je navíc ukryt malý gril, který se dá snadno vytáhnout na nově vytvořenou terasu.

Modularita obecně je jednou ze silných stránek tohoto konceptu. Za pozornost totiž stojí i jeho vnitřní stěny s drážkami, které umožní různě rozmístit další úložné prostory, případně pověšení dekorací, atd. Pracovní kout je pak řešen s využitím otočného sedadla spolujezdce a výklopného stolu za jeho dveřmi.

Inovace byly vždy součástí DNA společnosti Hymer a koncepční vůz VisionVenture je naším pohledem na moderní obytné vozy,“ komentoval vůz Christian Bauser, CEO společnosti. „Velkým zdrojem inspirace nám byla komunita kolem obytných vozů, která nám dávala impulsy svými kreativními nápady a svépomocnými řešeními.“

Prezident společnosti však dodal, že produkční model konceptu VisionVenture v současnosti není v plánu. Některá řešení, jež se v konceptu objevují, by se však brzy mohla objevit i v některých připravovaných modelech.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

4. 9. 2019 22:54
Kdo to vyuzije
je to hezke, ale jak starnu, vadi mi veci na jedno kratke vyuziti. Vice se mne libil koncept vnitrniho modulu/boxu, ke kteremu nacouvate s beznou dodavkou (nakladni nebo mikrobus) a jen vtahnete dovnitr kompletni kempovaci vybaveni. Pres tyden auto pracuje, na vikend odveze za zazitky.
4. 9. 2019 12:25
Re: Příliš mnoho pohyblivých součástek
Mohli taky ukázat úložné prostory. Například kam dávají kola, surfová prkna apod. :-)
4. 9. 2019 11:53
Příliš mnoho pohyblivých součástek
Nejnesmyslnější je pohyblivá koupelna. Prostor vzniklý při jejím zmenšení je nevyužitý. Přitom stačí sprcha nad záchodem a pohyblivá zástěna, která zakryje ručniky a pantofle. Pak utřete sedák od WC a bude s tím méně námahy, jak se skládacími stěnami.
Vrchní ložnice by měla být z blackautové látky, aby je nerušilo světlo v kempu.
Avatar - pradeda777
4. 9. 2019 11:29
Nejlepší kempování...
....je v hotelu Hilton Prague v Karlíně u Vltavy...... :-!