Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Honda Civic RS: 200 koní, manuál, samosvor a jedna potíž

Lukáš Volšický
Diskuze (15)

V Japonsku přijíždí do prodeje sen všech řidičsky nadšených zájemců o nejmodernější Hondu Civic. Nejnovější Civic RS bude kompromisem mezi výchozím modelem a sportovním Civicem Type R.

Jedenáctá Honda Civic, oceněná titulem Auto roku 2023, se v Česku ve standardní verzi prodává pouze se sériovým hybridem e:HEV. Pokud milujete sportovní jízdu i manuální převodovky, u nejmodernější generace bohužel musíte sáhnout až po nejrychlejším modelu Civic Type R, který vám dopřeje plnohodnotnou řidičskou nirvánu, ale bohužel je už docela drahý, a navíc není ideální pro každodenní život. Je to hlavně skvělá víkendová hračka.

Na Tokijském autosalonu se však právě představuje až dokonale vypadající nová varianta, kterou bychom chtěli vidět i u nás. Japonci odhalují prototyp nové Hondy Civic RS, která se v portfoliu značky zařadí mezi standardní Civic a vrcholný Civic Type-R. A to nejlepší je, že má i manuální převodovku!

Honda zatím oficiálně nezveřejnila, jakou techniku nový Civic RS bude mít. Spekulace říkají, že novinka bude derivátem „amerického“ Civicu Si pro domácí Japonsko. A pokud tomu tak bude, pod kapotou zřejmě najdeme turbodmychadlem přeplňovanou benzinovou čtyřválcovou patnáctistovku o 149 kW (202 koních) s manuálem a samosvorným diferenciálem. Standardem Civicu Si jsou i automatické meziplyny, tužší podvozek i stabilizátory nebo větší brzdy.

Video se připravuje ...

Nová Honda Civic Si se současně představuje se sportovnějšími designovými rysy a kompletně černám zbarvením. Novinka tak dokonale balancuje mezi výchozím standardním modelem a Civicem Type R.

Honda uvedla, že nový Civic RS se na domácím trhu objeví už letos na jaře. Obáváme se, že do Evropy se kvůli stále se zpřísňujícím emisním limitům bohužel nedostane.

Lukáš Volšický
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - iudex
14. 1. 2024 20:43
Re: Takze ten Civic chybu nema.
Sorry, ale ja nie. :no:
14. 1. 2024 13:02
Re: Takze ten Civic chybu nema.
Politici slibují a voliči volí. Tak funguje systém a v tomto duchu funguje bezchybně.
Po volbách politici otočí a rozhodují podle zájmů svých loutkovodičů nebo nadřazených lidí (EK). Dělal to bejbyš a dělá to fijala. Dej tam někoho třetího a udělá to taky. To není chyba, to je vlastnost. My lidé, voliči prostě nemáme přímý vliv na to co se děje.
14. 1. 2024 11:45
Re: Takze ten Civic chybu nema.
Presne tak, tomu svetu mimo EU se chci podobat. :yes:
Avatar - iudex
14. 1. 2024 11:21
Re: Takze ten Civic chybu nema.
Aký celý svet? Napríklad Británia, ktorá už dávno z únie vystúpila a napriek tomu sama dobrovoľne tie spaľováky zarezáva? Alebo Kanada?
Áno, na emisie se.rie Afrika, Ázia a Rusko, proste tretí svet. Tomu sa chceme podobať, do takého štádia sa chceme vrátiť?
Avatar - iudex
14. 1. 2024 11:18
Re: Objavujeme Ameriku
Asi je to zbytočná debata, ale... Povedz mi, čo bráni Honde, aby predávala Civic Si v Európe? Odpoveď je: nič. Iba jej vlastné marketingové rozhodnutie. Najmä to nie sú emisné predpisy, ktoré by bránili predaju Si. Pretože type R s dvojlitrom a 329 koňmi má tak odhadom o tretinu vyššie emisie ako Si s 1,5kou a 200k. A napriek tomu sa v EU predáva. Takže objektívne nič nebráni predaju Si. To len Honda usúdila, že záujem asi nebude dostatočný a neoplatí sa jej homologovať auto pre EU trhy.