Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Škoda Fabia se už odhaluje na prvních skicách. Kompletně se ukáže v květnu

David Bureš
Diskuze (51)

Škoda Fabia se letos dočká nové, čtvrté generace. Už se ukazuje na prvních designérských skicách.

Škoda pro letošní rok chystá jednu zásadní premiéru, novou, již čtvrtou generaci malého modelu Fabia, která je dlouhodobě v Česku její druhý nejprodávanější model. V květnu se zatím představí ve formě pětidveřového hatchbacku, kombi bude následovat se zpožděním, do roku 2022 se bude vyrábět ještě jeho současná generace. Právě hatchback už naznačuje své rysy díky zveřejněným skicám.

Proporce nového auta už dříve prozradily oficiální snímky zakamuflovaných prototypů, designérské nákresy však dávají větší přehled o designu. Přední partie tak budou zdobit poměrně nízké světlomety a široká maska chladiče, dnes typický designérský prvek vozů Škoda. Zdobit ji bude chromovaný rámeček a černé lamely.

Světlomety budou sahat právě až k masce, přičemž za příplatek využijí moderní řešení Full-LED. Svoji optikou chtějí LED moduly připomínat "ledové kvádry". Denní svícení využije charakteristický tvar písmena L.

Škoda dále zdůrazňuje využití hned několika aerodynamických prvků, jako je protáhlý střešní spoiler s bočními finlety, optimalizovaná vnější zpětná zrcátka nebo aktivní žaluzie chladiče umístěná ve spodním otvoru pro přívod vzduchu.

Nová Fabia pak v rámci aktuálních trendů vyroste. Konkrétně bude s délkou 4.107 mm o 111 milimetrů delší a s šířkou 1.780 mm o 48 milimetrů širší než současná, třetí generace. To napomůže vnitřnímu prostoru, stejně jako zavazadelníku, který se má zvětšit o 50 litrů na výsledných 380 litrů.

Nabídka motorů pak počítá primárně s benzinovými tříválci, atmosférickým 1.0 MPI Evo (49 a 58 kW) a přeplňovaným 1.0 TSI Evo (70 a 81 kW). Na vrchol nabídky se pak postaví čtyřválec 1.5 TSI Evo (110 kW). S turbodiesely nepočítejme.

Kompletně se nová Škoda Fabia hatchback představí v květnu. Během následujících týdnů tak očekávejme další upoutávky, které její vzhled budou postupně prozrazovat.

David Bureš
Diskuze (51)

Doporučujeme

Avatar - iudex
23. 4. 2021 09:14
Re: No, vlastně se mi líbí...
Asi reaguješ bez čítania článku, v základe bude atmo 1,0 R3, dokonca v dvoch verziách.
Avatar - iudex
23. 4. 2021 09:12
Re: Žiadne prekvapenie
To súhlas, pri tej 1,5ke sa už človek asi bude pohybovať vo vodách nižšej strednej a asi moc predajov mať nebude. Každopádne je fajn, že tam tá možnosť je, ak nechceš trojvalec, máš alternatívu. Na rozdiel od takého - o triedu väčšieho - Focusu, kde si (u nás a mimo ST) môžeš kúpiť výhradne iba litrové trojvalce.
23. 4. 2021 08:23
Re: No, vlastně se mi líbí...
Já mám trochu strach, že to bude jak u většiny škodovek poslední doby. První dojmy při představení auta wow efekt a naživo pak přijde zklamání.
22. 4. 2021 23:33
Re: Žiadne prekvapenie
Predpokladam ze 1.5tsi bude cenove uplne uletena (podobne ako kedysi 1.4tsi), takze kupa Fabie s tym motorom nebude davat zmysel. Realne tam budu vlastne len trojvalce...
Avatar - Mikesus
22. 4. 2021 21:53
Re: No, vlastně se mi líbí...
Tak základ bude nejspíš litr MPI.