Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Škoda Rapid na dalších skicách. Zůstane liftbackem

David Bureš
Diskuze (5)

Na západoevropských trzích byla Škoda Rapid nahrazena modelem Scala, třeba v Rusku ale Rapid bude pokračovat. A dokonce v nové generaci!

Škoda dnes jakožto globálně působící značka (vyjma Ameriky) nabízí i některé modely výhradně určené pro vybrané kouty světa. Neplatí to jen pro největší trh automobilky, Čínu, kde mají vlastního Kamiq, SUV kupé Kodiaq GT a Kamiq GT nebo další lahůdky, ale také pro další odbytiště. Třeba Rusko se již brzy dočká nového Rapidu.

Jestliže tak v Evropě byly kompaktní liftback a hatchback Rapid nahrazeny jediným modelem, pětidveřovou Scalou, v Rusku bude model nazvaný po kupé z osmdesátých let pokračovat. Již začátkem října automobilka zveřejnila jeho skicu a nyní následují dva další nákresy.

Díky tomu už konečně nový Rapid známe i zezadu. Stejně jako v předních partiích s novou maskou a trojúhelníkovými světlomety naváže záď na Scalu, což bude znamenat horizontálně orientovaná, poměrně nízká koncová světla ve tvaru písmena L. Víko kufru pak samozřejmě ozdobí nápis Škoda, které na všech modelech postupně nahradilo logo značky v tomto místě.

Spolu s dalšími zveřejněnými nákresy Škoda potvrdila, že Rapid i v nové generaci zůstane liftbackem. Nedojde tak k proměně v sedan, jak se chvilku spekulovalo. Výrobce tvrdí, že si novinka uchová praktickou karoserii, kterou oživí moderním a dynamickým stylem.

Nadále však nevíme, zda půjde o ryze novou generaci, nebo jen rozsáhlý facelift dosavadního provedení. Dá se totiž očekávat, že si novinka uchová stávající platformu a nepoužije tak modernější architekturu MQB jako Scala. To by mělo snížit výrobní cenu auta, která bude na ruském trhu klíčová.

Také další detaily jsou zatím ve hvězdách, včetně podoby interiéru, velikosti nebo nabídky motorů. Více se však máme dozvědět ještě letos. Již dříve automobilka uvedla, že nový Rapid pro ruský trh se představí ještě před koncem roku 2019.

Rusko přitom nebude jedinou zemí, kde bude pokračovat model nazvaný Škoda Rapid. Toto jméno nadále ponese i vůz prodávaný v Číně. Pro tamější trh automobilka stávající Rapid modernizovala do podoby Scaly, a to pomocí přepracované přídě s trojúhelníkovými světlomety. Rozdílem je však to, že v nejlidnatější zemi světa se po boku hatchbacku neprodává liftback, nýbrž sedan, s trochu jinak koncipovanou zádí.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

2. 12. 2019 10:52
Jako vážně....
Tak zase jednou Rapid, který nepřipomíná původní Rapid ani po rapidně profetované a prochlastané noci v Kolumbii...Škoda, že Škoda není Škoda už tolik let...
Avatar - Ja Prvni 123
30. 11. 2019 08:33
Ještě budeme závidět...
Liftback, bez elektronický sraxček... hádám s atmosferickou 1.6 MPI... ještě budeme závidět.
29. 11. 2019 18:22
Divný predok
Tie hranaté jamy pod prednými svetlami sú na čo? Niečo ako aerodynamické brzdy?
29. 11. 2019 17:18
Pneu
To vypada ze to nebude mit zadne pneumatiky..pecka