Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Supra s motorem z BMW M3? „Nikdy neříkej nikdy," zní z BMW

Ondřej Mára
Diskuze (51)

Pokud by se Toyota dokázala domluvit s divizí BMW M, mohla by Supra získat motor o výkonu až 510 koní.

Když Toyota představila novou generaci modelu Supra, řada lidí byla zklamaná z jejího výkonu. Nedávné zkoušky ovšem ukázaly, že Supra ve skutečnosti ukrývá více koní, než sama automobilka oficiálně uvádí. Do budoucna bychom se však mohli dočkat ještě výkonnější Supry, která by už nejspíš uspokojila i náročnější příznivce tohoto legendárního modelu.

V rozhovoru pro magazín Autocar to prozradil Markus Flasch, ředitel divize BMW M. Podle jeho slov totiž existuje šance, že by mnichovská automobilka svěřila Toyotě svůj twin-turbo řadový šestiválec S58 o maximálním výkonu až 375 kW (510 k).

Flasch se však o této možnosti vyjadřoval s určitým odstupem, neboť jak prozradil, BMW má zásadu nedělit se o motory M-modelů se třetími stranami. „Myslím si, že by to pro řadu lidí z týmu bylo rozhodnutí, se kterým by se těžce smiřovali,“ uvedl Flasch. Kolegové z Autocaru pak dodávají, že poslední motor, který BMW M prodalo třetí straně, byl vidlicový dvanáctiválec BMW S70 V12, který byl použit v rekordním McLarenu F1.

Mnichovská automobilka navíc Toyotě svůj motor zatím nenabídla a japonská automobilka o něj prý také zatím neprojevila zájem. A i když by jednání o prodeji motoru S58 pro Supru byla nejspíš dost náročná, sám Flasch k tomu dodává „Nikdy neříkej nikdy.“ Šance tedy stále existuje.

V současnosti je Toyota Supra osazena 3.0 litrovým řadovým šestiválcem B58, který by měl podle automobilky nabídnout výkon 250 kW (340 k) a točivý moment 495 Nm. Měření našich zahraničních kolegů už ale opakovaně prokázala, že výkon motoru je vyšší a dokonce by se mohl pohybovat až okolo 400 koní.

Pokud by ale Toyota získala motor S58, mohli bychom se těšit na podstatně zajímavější parametry. Šestiválec, který mnichovská automobilka nabídne pod kapotou nového M3, by totiž měl být dostupný ve dvou výkonnostních provedeních. Základní nabídne 352 kW (479 k) a výkonnější dokonce 375 kW (510 k).

V obou případech by se pro Supru jednalo o skvělý posun k lepšímu, jakkoliv jsou šance na dohodu mezi značkami poměrně nízké. I tak ale stále řada z nás doufá, že Toyota ještě přijde s výkonnějším provedením Supry, které by se mohlo svým výkonem pohybovat v teritoriu 500 koňských sil.

Ondřej Mára
Diskuze (51)

Doporučujeme

Avatar - Emel
16. 7. 2019 10:54
Re: Jiste...
Kde tady? Myslíš v diskusi? Já jsem si schválně dělal čárky pokaždé, když někdo napsal "kufr"... a mám zatím jednu :-)
Avatar - Beefcake
15. 7. 2019 18:55
Re: Jiste...
Tak to tu bohuzial funguje.
Avatar - Hammunasakra
15. 7. 2019 13:51
Re: Jiste...
Ale fuj :'-(
Avatar - Beefcake
15. 7. 2019 13:48
Re: Jiste...
Nestaci. Ma to maly kufor a nizku svetlu vysku. A vela to zerie.
Avatar - Hammunasakra
15. 7. 2019 13:45
Re: Jiste...
Nojo taky bych preferoval verzi CONCEPT :-|

Ale důležitější že asi fakt tvrdě makali na sladění auta = jemný designový zlepšení může přijít časem s faceliftem. No s tim třeba i nějaká výkonnější verze = i když podle lidí co jezdili = těch skoro 400 reálnejch koní = bohatě stačí