Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Porsche 911 Carrera Panamericana je unikátní poctou závodnímu Porsche 356

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Porsche se pochlubilo zakázkově vyrobeným speciálem, který oslavuje účast značky v jednom z nejnáročnějších závodů padesátých let.

Značka Porsche se pochlubila novým na zakázku postaveným vozem, který byl vytvořen na žádost latinskoamerické divize a Porsche Mexiko. Unikátní vůz totiž oslavuje vstup značky do závodu Carrera Panamericana, kterého se v roce 1952 zúčastnil model 356 S Cabriolet. Závodu se tehdy zúčastnili Prince Paul Alfons von Metternich a Baron Manuel Antonio de Teffé, kteří si dojeli pro vítězství ve své třídě.

Velká část úspěšné historie značky Porsche v motosportu začala se závodem Carrera Panamericana, který byl v padesátých letech minulého století pro mnoho odborníků nejnáročnější asfaltovou rallye na světě,“ řekl Camilo San Martin, ředitel společnosti Porsche Mexiko. „Myslíme si, že je velmi vhodné připomenout velké výkony značky v Panamericaně jedinečným modelem 911 Carrera Panamericana Special.

Video se připravuje ...

Speciál, který byl postaven na základech Porsche 911 Carrera S Cabriolet, přitom na svůj historický vzor odkazuje už samotnou modrou metalickou barvou v odstínu Gentian. Na dveřích vidíme číslovku 11 v bílém poli, která opět odkazuje na závodní vůz z roku 1952. Automobilka také bíle nalakovala zadní mřížku nad motorem a ztmavila zadní brzdová světla, která tak připomínají číslovku 11.

Na historický vůz se snaží odkázat také kola o průměru 20 palců vpředu a 21 palců vzadu, která jsou opět lakována modrou barvou Gentian v kombinaci s šedými středy. Brzdové třmeny jsou namísto standardní modré barvy lakovány černě.

Specialitou kabrioletu je i jeho šedá plátěná střecha v odstínu Graffiti, který jinak není pro řadu 911 dostupný. Automobilka proto použila látku na střechy modelu 718 Spyder, kterou následně upravila divize Sonderwunsch pro model 911. Speciál 911 Carrera Panamericana je tak skutečný unikát.

Kabina zaujme především sedadly, čalouněnými světlou kůží, na jejichž hlavových opěrkách je prošíváním vytvořena retro závodní přilba a nechybí ani prošívaný nápis La Carrera Panamericana. Na palubní desce je pak nápis „911 Carrera S – La Carrera Panamericana 1952.“

Tento nápis se ovšem objevuje také na dalších místech, včetně prahů dveří a osvětlení země při otevření dveří. Jméno závodu je navíc vygravírováno také na obalu klíče.

Moderní Porsche 911 Carrera Panamericana bylo představeno před pětatřicátým ročníkem již „moderního“ závodu Carrera Panamericana. Samotný vůz se ho však nezúčastní. Místo toho bude v příštím roce vydražen, přičemž zisk poputuje na charitativní nadace.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme