Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový levný elektromobil Tesly: Redwood za 600 tisíc se bude vyrábět už příští rok

Lukáš Volšický
Diskuze (42)

Tesla připravuje zahájení výroby nového elektromobilu s interním pojmenováním „Redwood“. Evropská základní cena by se měla pohybovat okolo 600 tisíc korun a novinka by měla být novým nejlevnějším modelem značky.

Elektromobilka Tesla udává tempo moderního automobilového vývoje. Už před více než celou dekádou začala prodávat první opravdu použitelný elektromobil, inovativní Teslu Model S, a její nejdostupnější modely 3 a Y jsou v současnosti jedněmi z nejúspěšnějších bateriových elektromobilů všech dob. A teď se na světě objevily nové informace, že se značka vedená kontroverzním vizionářem Elonem Muskem znovu chystá zamíchat kartami celosvětového trhu.

Tesla se při komunikaci s dodavateli komponentů vyjádřila, že už v příštím roce 2025 chce zahájit sériovou produkci nového masově vyráběného elektromobilu s pracovním vývojovým jménem „Redwood“. Novinka má být zásadním modelem pro další vládnutí automobilky na globálním trhu, protože má být novým základním elektromobilem značky, která v posledních měsících bojuje s obrovskou konkurencí z Číny.

Elon Musk už dlouhodobě povzbuzuje zájem veřejnosti o levnější elektromobily, jež budou konkurovat dostupnějším tradičním spalovacím autům i novým čínským modelům. Klíčem k ovládnutí automobilového trhu je úspěšná realizace snu o „lidově dostupném elektromobilu“ se základní cenou od 25 tisíc dolarů nebo eur. Se stejným cílem aktuálně pracuje i Volkswagen při vývoji nového ID.2.

Video se připravuje ...

Americká Tesla se o uvedení levného elektromobilu pro všechny snaží už skoro deset let – s oficiální prodejní cenou od 25 tisíc dolarů se podle informací z roku 2016 měla prodávat i produkční Tesla Model 3. Od magické hranice, která je v Česku přibližně 600 tisíc korun, jsou však automobilky zatím daleko. Nejlevnější Tesla Model 3 se u nás prodává za minimálně 1.053.990 Kč. Aktuálně nejlevnější Teslou u nás je crossover Model Y od 1.040.900 Kč.

Nová Tesla „Redwood“ tak může být zlomová pro budoucnost automobilky, která už v loňském roce zaslala dodavatelům žádosti o nabídky potřebného materiálu. Nejnovější informace uvádějí, že chce vyrábět až 10 tisíc vozů týdně a údajně při vývoji studuje i Hondu Civic, aby zjistila, jak vyrábět levnější elektromobily. Populární Civic se v USA prodává se základní cenou od 23.950 dolarů.

Elon Musk se už v minulosti vyjádřil, že nová nejlevnější Tesla se bude zpočátku vyrábět v americké továrně v Texasu, protože vydělávání na dostupnějších elektromobilech bude náročné kvůli drahým akumulátorům. Nové Tesly by současně měly vznikat na nové architektuře interně pojmenované NV9X.

Je však otázkou, za jak dlouho se americké elektromobilce povede zrealizovat sen o levném lidovém elektromobilu, protože v posledních letech má problémy s uváděním nových modelů do sériové výroby i vyššími konečnými ceníkovými cenami. S magickou hranicí 25 000 dolarů nebo eur navíc může otřást i už pravidelná inflace.

Na začátku nového roku Tesla uvedla, že v loňském roce 2023 vyrobila celkem 1.845.985 elektromobilů, z nichž 1.775.159 kusů bylo modelových řad 3 a Y. Bližší informace o podílech zbylých modelů automobilka bohužel nezveřejňuje.

Lukáš Volšický
Diskuze (42)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
27. 1. 2024 18:18
Re: Češi mají radši LPG než EV
Ale stále má o 20% nižžší emise jak benzín a až o 60% nižší některé nebezpečné látky oproti dieslu :-)

A ještě je tu BioLPG
Avatar - speedfred
27. 1. 2024 08:36
Re: nezapomeňte připočíst
Podľa mňa Rolíku môže byť jedno či auto predajú stávajúcemu alebo novému zákazníkovi. Ten nový zákazník je možno ešte lepši.
27. 1. 2024 07:34
Re: Jak snížit cenu
Stejne opravis Teslu. Bavime se o havárii kdy je poškozena nosná cast karoserie. Tam jde u novych aut mnohdy o totalni škodu.
A opravdu se nebavím o situaci kdy svaris ze dvou nebo vice aut jedno.
27. 1. 2024 07:31
Re: Jak snížit cenu
Stejne jako najdeš stejne videa nespokojených zákazníků na jakoukoli jinou značku.
Dokonce najdeš i videa, ze Elvis žije a zeme je plácáte. Pockej, ty chces rict, ze veris všemu na netu?
Avatar - Ondore
26. 1. 2024 19:49
Prianie otcom myšlienky?
"Elon Musk se už v minulosti vyjádřil, že nová nejlevnější Tesla se bude zpočátku vyrábět v americké továrně v Texasu" - vedel by mi niekto dať odkaz, kde toto Elon tvrdil? Podľa toho čo si ja pamätám, tak hovoril o "aute novej generácie" a to podľa mojich informácií mal byť Minivan posúvajúci vyššie technické riešenia z Cybertrucku...

Celý článok je mixom podivných informácií, keď si pod tým ešte ľudia doplnia vlastné želania, tak je potom jednoduché hnevať sa na Elona, že nedrží sľuby - ktoré nedal.