Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Volkswagen Multivan T7 se poprvé odhaluje. Bude mít ještě blíže osobním vozům

David Bureš
Diskuze (20)

Volkswagen se už připravuje na premiéru nové generace Multivanu. Nový velkoprostorový automobil odhalil na prvním snímku.

Divize Volkswagen užitkové vozy pro letošní rok připravuje důležitou premiéru, novou generaci velkoprostorového modelu Multivan, s interním označením T7. Premiéra je o to důležitější, protože populární automobil čekají klíčové změny. Novinka se už odhaluje na první upoutávce.

Zveřejněný snímek ukazuje příď nového Multivanu. Dokazuje tak, že se novinka svým designem více přiblíží osobním vozům Volkswagenu. To platí hlavně pro světlomety, které svojí grafikou připomínají Arteon. Nechybí ani diodový pás protažený ke středu přídě, motiv známý třeba z aktuálního Golfu.

Tato změna souvisí s tím, že nový Multivan bude mít osobním Volkswagenům blízko také svojí technikou. Základem nové generace tohoto velkoprostorového automobilu se totiž podobně jako v případě kompaktního Caddy má stát modulární platforma MQB. Díky ní má nový Multivan poskytnout jízdní charakter a výbavu ještě bližší sériovým vozům. „Bude mít komfort a rozměry osobního auta, s prostorem a flexibilitou vanu,“ říká o novince Carsten Intra, předseda představenstva divize Volkswagen Užitkové vozy.

Novinka se totiž v rámci přechodu na MQB více odliší od zbytku řady T, tedy modelů Transporter a Caravelle. Nový Transporter totiž v nové generace využije základ od Fordu, když se v rámci aliance s americkou automobilkou nově stane sourozencem Transitu Custom. Nástupce dnešního Transporteru se bude vyrábět v tureckém závodě Ford Otosan.

Právě kvůli této změně se dlouho spekulovalo, zda si novinka uchová jméno Multivan. Tvůrci ale o voze referují jako o „novém Multivanu“, a tak se nakonec žádné změny nečekají. Automobil každopádně bude rovněž sloužit jako náhrada za velké MPV Sharan. I proto se Volkswagen snaží, aby automobil měl co nejblíže osobním automobilům.

Volkswagen navíc již potvrdil, že nový Multivan bude nabídnut také ve formě plug-in hybridu, což ostatně už dříve naznačily snímky testovaných prototypů majících víčko od zásuvky. Nabídka motorů každopádně nadále bude primárně postavena na různých verzích turbodieselu 2.0 TDI. Naopak s čistě elektrickým derivátem se nepočítá, jeho funkce zastoupí sériová verze konceptu minivanu ID.Buzz. Ta je připravovaná pro rok 2022.

Volkswagen Multivan nové generace T7 se představí „během následujících týdnů“. V prodeji by se pak měl objevit na podzim.

David Bureš
Diskuze (20)

Doporučujeme

28. 3. 2021 18:15
Re: Dobra sprava pre rodiny
Počuj, ty si taký múdry, až sa z toho robí prievan.
26. 3. 2021 21:58
Re: Dobra sprava pre rodiny
Ty rozumies ze tato debata nemala byt o tom ci je na svete via combi aut ako MPV? Rovnako ako je v populacii omnoho viac 1 a 2 detnych rodin tak je aj viac beznych aut. Ak je rodin s 3 a viac detmi v populacii len povedzme 5% tak sa dost dobre da predpokladat ze rovnaky podobny podiel bude aj v zastupeni MPV vozidiel a PRETO tych aut bude aj menej “vidiet”. Lebo preco by si 2 detna rodina kupila Sharan ked ma za rovnake peniaze na vyber omnoho sirsi od hatchbackov cez combi po SUV. To je elementarna logika. Ved to preboha nikto nespochybnuje. Tato debata je predsa o vybere. Jednoducho MPV rodinnych aut je na trhu obmedzeny vyber a kazdy dalsi model je v principe dobra sprava pretoze ho rozsiruje. Segment beznych aut, combi a SUV predstavuje siroky vyber a preto prave tieto auta “vsade vidis”. O com to tu ty vlastne “trepes”?
26. 3. 2021 20:24
Re: Dobra sprava pre rodiny
vnitrni sirku v druhe rade ma X5,Q7,GLS,GLE stejnou, stejne jako treba Touaran...
26. 3. 2021 20:11
Re: Dobra sprava pre rodiny
V drvivej väčšine sú to firemné autá. Ale máš pravdu, sú to zaujímavé povozy. Akurát si myslím, že dať 36 za plnku a to isté za nejaký základ, hoci VW, je dosť veľký rozdiel.
26. 3. 2021 20:09
Re: Dobra sprava pre rodiny
Ale si v jasnej menšine - alebo tak jazdí ďalších 10 susedov? Počítam, že kombíkov alebo SUV by si v okolí bez problémov toľko napočítal, Multivanov asi nie. ;-)
Ja výhody takého auta uznávam, rozhodne to ale nie je bežné rodinné auto.