Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Očekávané malé SUV je tu. Toyota Yaris Cross odhaluje první české ceny

David Bureš
Diskuze (41)

Toyota v Evropě konečně vstupuje do populárního segmentu malých SUV. První kusy Yarisu Cross se však u zákazníků objeví až v říjnu.

Automobilka Toyota konečně zahajuje předprodej napjatě očekávaného malého SUV Yaris Cross, který se světu poprvé ukázal už loni. České ceny začínají na částce 435.000 Kč. S hybridním pohonem za vůz dáte minimálně 525.000 korun.

Toyota nicméně i po zveřejnění prvních cen zůstává tajemná, co se týče technických údajů nebo výbavy. Zákaznický ceník bude oficiálně zveřejněn až během června, během května nabídku pouze zprostředkují autorizovaní prodejci. Zákazníci si pak auto budou moci poprvé naživo prohlédnout v létě, během speciální roadshow. K zákazníkům se pak první kusy Yarisu Cross dostanou až v říjnu.

Video se připravuje ...

I z toho důvodu zatím neznáme základní motor Yarisu Cross, očekává se však využití tříválce 1.5 Dynamic Force (92 kW) známého z technicky spřízněného hatchbacku Yaris. Rovněž dostupné hybridní ústrojí totiž budou oba vozy sdílet, i v případě Yarisu Cross Hybrid tak pod kapotou bude pracovat tříválec o objemu 1,5 litru, který v kombinaci s elektromotorem poskytne systémový výkon 85 kW. Za příplatek pak pro malé SUV bude možné pořídit i pohon všech kol.

V době uvedení do prodeje bude možné pořídit také úvodní edici Premiére, která se odliší dvoubarevnou karoserií, 18palcovými koly nebo třeba koženým čalouněním. Dobrodružnější charakter zase poskytne derivát Adventure, s krytem pod předním nárazníkem a ochranným krytem na zádi vozu, střešními ližinami, 18palcovými koly nebo sportovními sedadly s koženými bočnicemi. Jeho ceny odstartují na částce 685.000 korun. Dále tu budou výbavové stupně Active, Comfort a Executive.

Toyota Yaris Cross je 4.180 mm dlouhým vozem, je tak díky výraznějším převisům o 240 mm delší než hatchback Yaris využívající shodný technický základ, v podobě platformy TNGA GA-B pro malá vozidla. Ten se podepisuje třeba na totožném rozvoru 2.560 mm. Spolu se také vyrábí ve francouzském Valenciennes, hatchback však nově bude vyrábět také v Kolíně, v bývalém TPCA.

David Bureš
Diskuze (41)

Doporučujeme

Avatar - R32
4. 5. 2021 19:44
Re: tak uz je konecne tu
Síce fajn, že tá možnosť tu aspoň je, no reálne sa (podľa mňa) bude predávať 98% s pohonom jednej nápravy...
Avatar - lamal
4. 5. 2021 11:16
Re: Fajn cena
:yes:
4. 5. 2021 10:50
Re: Fajn cena
V tomto máš pravdu, ja sa dosť rýpem vo veciach o ktoré bežný človek nezakopne takže áno, toto si bežný spotrebiteľ za celú životnosť auta nemusí všimnúť a nemusí ho to trápiť :-)

Crossa som určite nezavrhol ako auto, ja mu práveže veľmi fandím. Zavrhol som ho pri našom nákupe ako potenciálneho kandidáta vedľa CH-R. Tam proste nemal šancu vzhľadom na ponúknutú cenu.. CH-R je vyzreté auto. Určite si ho pôjdem vyskúšať keď príde na trh.

Ináč ešte taký tip, pri Toyotách som sa naučil, že sa oplatí počkať na facelift. Vedia riadne zamakať na technických nedokonalostiach ktoré navonok nevidno. Za to klobúk dolu..
Avatar - lamal
4. 5. 2021 10:07
Re: Fajn cena
Ziadne, alebo subtilne zakrytovanie podlahy/motora a hole podbehy su na kazdom (starsom) malom aute, ziadne zasterky, na Cliu to mam rovnake a to mam Clio, ktore sa predavalo za 620 tis Kč. Antikorozny nastrek je hruby a poctivy na podlahe, ale je to Francuz no.
To spracovanie interieru znie desivo, no vrzgajuce vyplne dveri ci pohyblivy stredovy tunel pri vyvinuti tlaku som zazil snad na kazdom malom aute, ci uz 207, Cliá, Citroeny, na Póle .. nevravim, ze je to tak ma byt, urcite nema, ale myslim ze mas trochu vysoke naroky na male lacne auta... hlavne tie starsie :-)

Kazdopadne drzim palec pri vybere a Crossa si isto vyskusaj predtym, nez ho zavrhnes na zaklade recenzii.
4. 5. 2021 09:56
Re: Fajn cena
Bola to skladovka z centrálneho skladu, mali viac kusov, všetko čo mali k dispozícií boli Selection/Executive.

Cenník platí v princípe ak človek zadáva auto do výroby, ak už auto existuje tak ide bokom, tiež som bol prekvapený :-)