Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Adam Rocks: Terénní minivůz vstoupí na trh v létě

David Bureš
Diskuze (9)
Koncept oplastovaného miniauta Adam Rocks debutoval v Ženevě loni. Po roce je tu jeho sériové provedení.

Letošní ženevský autosalon bude zřejmě ve znamení aut s terénním vzhledem. Fiat na svém stánku představí hned dva takové vozy (Pandu Cross a Freemont Cross), Opel si zase pro tuto autoshow připravil sériovou verzi Adamu Rocks.

Sériové provedení si zachovalo podobu stejnojmenného konceptu. Vůz má oplastované nárazníky a rozšířené blatníky, světlá výška vzrostla o 15 milimetrů. Nájezdové štíty vpředu a vzadu jsou stříbrné, na zádi se objevuje chromovaná koncovka výfuku, která se proti konceptu přesunula ze středu zádě na konvenční místo na kraji zádě.

Zachována byla také plátěná stahovací střecha ve stylu Citroënu DS3 Cabrio, rám střechy tedy zůstává na svém místě i po stažení textilní části. Střecha s třemi vrstvami se ovládá elektricky, stažení k zadním sloupkům karoserie trvá jen asi pět sekund. Výhodou tohoto řešení je fakt, že je relativně zachována tuhost karoserie, zachována je i velikost zavazadelníku. Nevýhodou je, že se zkrátka nejedná o plnohodnotný kabriolet.

Už základní Adam nabízí nepřeberné možnosti individualizace vzhledu, verze Rocks v tomto trendu nemůže nepokračovat. Paleta laků nyní obsahuje 18 barev karoserie a 6 různých laků střechy, novinkou je například sytě žlutá Goldbusters. Textilní střecha bude nabízena ve třech barvách - černé, tmavě hnědé Sweet Coffee a světle hnědé Light Oak. Kola budou v základu 17palcová, 18koncová budou v za příplatek. Hliníkové disky se dají individualizovat pomocí nových dekoračních elementů a různých barev. K dispozici budou i různá barevná provedení interiéru.

Nabídka motorů bude zahrnovat nedávno představený přeplňovaný tříválec 1.0 Ecotec, který bude dostupný ve dvou výkonových verzích – s 66 kW a 85 kW. Agregát je kombinován s novou šestistupňovou manuální převodovkou.

Vedle úprav vzhledu dostal Adam Rocks také vylepšený podvozek. Modifikovány byly tlumiče pérování, geometrie zadní nápravy nebo řízení.

O možné výrobě Adamu Rocks se spekulovalo již delší dobu, Opel tvrdí, že výrobě dal zelenou, protože byl loňský koncept vřele přijat veřejností. V nabídce modelu se bude jednat o nejvyšší specifikaci. Sériová výroba Adamu Rocks bude zahájena v závodu Eisenach v srpnu, ceny auta budou zveřejněny během léta.

David Bureš
Diskuze (9)
21. 2. 2014 01:52
Geniální řešení, opravdu,
neznatelně zvednout podvozek, na blatníky nasadit plastové lemy jako se dávaly na felicii když začla reznout a voilá, máme SUV. Taková zoufalost. Kdyby aspoň dali nějakou ochrannou lištu taky na dveře - k čemu mi je chráněná hrana blatníku, když mi vedle parkující po prudkém otevření dveří ty moje promáčkne?
Osobně Adam nechápu - to auto se proporcemi zdá malé, uvnitř skutečně malé je, ale na dělku měří snad 3,7 metru. Krásný příklad mizerně využitého vnitřního prostoru. Co se týká stylovosti, Adama asi brzo vyučí nové Twingo.
Avatar - Typhoon
20. 2. 2014 21:27
Titulek
A na znění titulu přišel kdo? Prý terénní minivůz! Je to takové bulvární a nedůstojné Auto.cz. 8-s
20. 2. 2014 18:59
Re: super
No tak Adam Rocks rozhodně špatně nevypadá a konečně dostane i lepší motory, nicméně pořád jen 3dv karoserie. Tady bude mít praktičtější Cross Up navrch ;-)
20. 2. 2014 17:29
Re: super
Zanedlouho budou k dispozici nové celohliníkové tříválce 1.0 SIDI Turbo (66 kW a 85 kW), které dostanou novou lehkou 6 stupňovou převodovku, později přibude nová robotizovaná převodovka a chystají se i ostřejší verze...

[odkaz]

[odkaz]
20. 2. 2014 17:13
Re: super
O 15 mm zvýšený podvozek pro mini-crossover plně dostačuje - stejnou výšku podvozku má i VW Cross Up [odkaz]

Zde je nové video s Adamem Rocks - vyšší světlá výška je při jízdě dobře patrná. [odkaz]