Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pařížský autosalon před 10 lety: Mégane i Enzo

Diskuze (19)
Ještě než tento týden začne pařížský autosalon, pojďme se ohlednout za novinkami roku 2002.

Jednou z hlavních novinek roku 2002 byla druhá generace Renaultu Mégane. Hatchback tehdy šokoval avantgardním designem, který i po letech vypadá kontroverzně. Svět rodinných vozů tehdy obohatily i například nové modely MPV Ford Focus C-Max a Opel Meriva.

Automobilové nadšence ale nejvíc potěšil zatím poslední supersport od Ferrari – Enzo. Ano, je to deset let, co jej italská automobilka vypustila do světa. Příznivce sportovní jízdy s reálnějšími sny potěšilo BMW Z4 nebo Alfa Romeo 147 GTA.

Dnes nám to tak už nepřijde, ale velkou revolucí bylo před deseti lety představení prvního SUV značky Volkswagen a Porsche. Podobně převratné bylo i uvedení Bentley Continental GT. Tento model se navíc (i když ve značně modernizované podobě) vyrábí dodnes. O movitou klientelu ale bojovaly i premiéry hliníkových limuzín Audi A8 a Jaguar XJ.

A co koncepty? Třeba takový Peugeot Sésame známe i z českých silnic. Kontroverzní mini-MPV s jediným párem posuvných dveří se totiž dostal i do sériové výroby. Odvaha se ale Peugeotu příliš nevyplatila, model 1007 nezaznamenal komerční úspěch.

Hlasujte v anketě pod článkem: Byla před deseti lety auta hezčí?

Diskuze (19)
25. 9. 2012 13:48
Re: To zas čo je...?
Myslíš toho Megana? Kterýho autor nazval tak pěkně místo co by napsal, že byl hnusný a je hnusný pořád >:D
25. 9. 2012 10:23
Re: haha
:yes: Megane 2 s tou svojí prdelkou vypadá pořád fantasticky. Pokud jde o design, podle mě nejpovedenější kompakt minulého desetiletí.
24. 9. 2012 23:32
Asi stárnu,
mě se ty auta z doby před 10-ti lety líbí mnohem víc než jejich dnešní nástupci. Třeba Mégane byl naprosto dokonalý s tím zvláštním hrbem na zadku, Peugeoty se usmívaly, Alfa 147 narozdíl od Mita ještě nevypadala, jako kdyby trpěla plynatostí.
Avatar - kosmonaut
24. 9. 2012 23:23
haha
Největší sranda je, že ten Mégane II vypadá mnohem aktuálněji, než ta stávající impotentní obluda. Třídveřová varianta je pak dodnes dělo. A pak že extravagance rychle stárne, kecy.
24. 9. 2012 22:00
Re: uz jedine bentley vyzera k svetu
:-) :yes: