Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podpora čisté mobility v Česku? V příštích letech se prý chystá 30 miliard

ČTK
Diskuze (193)

Česko by v příštích letech mohlo vynaložit na podporu rozvoje ekologického automobilového sektoru, tedy tzv. čisté mobility, okolo 30 miliard korun.

Vedle mírného navýšení dosavadních 13 miliard z evropských operačních programů do roku 2027 půjde o dotace do infrastruktury ministerstva dopravy nebo příspěvky z nových zdrojů, kterými jsou modernizační fond a fond obnovy. Na dnešní konferenci Automotive 2020 to uvedl náměstek ministra průmyslu Eduard Muřický.

Prostředky z operačních programů budou složit k podpoře pořizování ekologických vozidel, budování infrastruktury, podpoře veřejné dopravy i jako investice do výzkumu a vývoje. Ministerstvo dopravy plánuje navýšení investice do infrastruktury na více než trojnásobek, tedy na čtyři miliardy korun. Dalších zhruba 9,5 miliardy Kč má být vyčleněno z nově vytvářeného modernizačního fondu a fondu obnovy.

Součástí plánů podpory čisté mobility je vybudování 6200 veřejných dobíjecích stanic a dalších 2200 dobíjecích bodů. V Česku se také buduje několik polygonů pro vývoj autonomního řízení.

V Česku letos automobilky vyrobily do konce října přes 937.000 aut, což bylo o 21 procent méně než loni. Důvodem byl především pokles poptávky a přerušení výroby kvůli koronavirové pandemii. Automobilový průmysl v tuzemsku tvoří kolem 26 procent průmyslové produkce a dává práci asi půl milionu lidí.

ČTK
Diskuze (193)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
8. 12. 2020 16:03
Re: V čí prospěch?
Až se budou všechny věci recyklovat jak myslíš a nebudou končit tím, že je někde zahrabe pod zem nebo budou hnít někde 30 let v ohradě bez užitku, tak to bude super a můžem pokračovat v diskuzi.

V reálu to takhle nefunguje :-)
Avatar - Barrichello
8. 12. 2020 16:00
Re: V čí prospěch?
Ted jde o ty oficální údaje, kdy čínan koupí 10 hektarů lesa a skutečnost, kdy místo 10 hektarů vytěží ilegálně 45 :-)

Tyhle údaje si zkus sehnat :-)
7. 12. 2020 13:55
Re: Další vyhazování peněz
A nejaky argument, ktery vyvrati to co pisu ?
Chces mi opravdu tvrdit, ze automobilky za 4 roky budou dejme tomu z 80% vyrabet pouze EV auta a celkove prodeje automobilu budou aspon na dnesni urovni ?
Avatar - Katikakus
7. 12. 2020 11:59
Opet..
..diskuze plna ekonomickych diletantu a tupcu, co nedavali pozor ani ve fyzice na stredni.
Dotace, obzvlast na technologii, ktere prinasi nevyhody a horsi uzitne vlastnosti, aby se nasilu protlacila, jsou cire zlo.
Avatar - Blue Sun
7. 12. 2020 10:42
Re: Další vyhazování peněz
Jen tvoje zbožné přání... Jsi zaseklý v kolečku a neumíš se z něj vymotat, pak ti vychází nesmyslné výsledky.