Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie bude o Velikonocích aktivní. Zaměří se nejen na rychlost

Marek Bednář
Diskuze (19)

Dopravní policie bude o celý prodloužený velikonoční víkend sledovat přestupky na silnicích bedlivěji než jindy. Hlídání alkoholu však explicitně nezmiňuje.

Celý čtyřdenní velikonoční víkend, jehož součástí jsou dva státní svátky, budeme na silnicích celého Česka silněji vídat dopravní policisty. Uspořádali totiž dopravně bezpečnostní akci s názvem „Velikonoce“.

„S cílem zabezpečit plynulost dopravy a zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu, Policie České republiky připravila dopravně bezpečnostní opatření, která budou realizována od pátku 29. března do pondělí 1. dubna,“ stojí v tiskové zprávě. Měli by být vidět zejména na místech s vysokým dopravním zatížením, v turisticky aktivních oblastech a na rizikových úsecích silnic.

„Policisté se zaměří na kontrolu dodržování rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů, technický stav vozidel a další aspekty, které ovlivňují bezpečnost našich silnic,“ uvádí sbor. „Velikonoce jsou jedním z nejrizikovějších období na našich silnicích. Větší počet cestujících, dlouhé trasy a odlišné jízdní návyky mohou přispět k zvýšenému riziku dopravních nehod,“ dodává tisková zpráva.

Výslovné zmínění alkoholu, který si nejeden koledník o velikonočním pondělí rád dopřeje, chybí. Doufejme však, že na něj příslušníci nezapomenou. Loni zavinili řidiči pod vlivem alkoholu 4.766 nehod, o 12 více než v roce 2022, a usmrceno při nich bylo 34 lidí, o 12 méně než v roce 2022.

Video se připravuje ...

Dlouhodobě nejčastější příčinou dopravních nehod je, že se řidič plně nevěnuje řízení vozidla. V loňském roce takto vzniklo 18.458 nehod. Druhá nejčetnější příčina, nesprávné otáčení nebo couvání, stála za 9.193 nehodami, tedy méně než polovinou. Překročení nejvyšší dovolené rychlosti ve statistikách nejčastějších ani nejtragičtějších nehod dlouhodobě nefiguruje. Celkový počet nehod je od roku 2020 pod 100 tisíci, od roku 2021 vytrvale klesá a loni se jich stalo 94.945, o 3.515 nehod (o 3,6 %) méně než v roce 2022.

Marek Bednář
Diskuze (19)

Doporučujeme

Avatar - jersey.se
31. 3. 2024 10:59
Rychlost
No, v sobotu naštěstí moc aktivní nebyla :-!
Avatar - Barrichello
30. 3. 2024 15:42
Nikoho sem nikde neviděl
:-) ............................ v sobotu ani v neděli
30. 3. 2024 00:22
Re: Statistika
Ne buzerujou te vetsinou za to ze nedodrzujes neadekvatni rychlost nebo te nachytaji na necem co si proste prekouknul a ani nevis ze jedes rychle. Ja takhle platil v Liberci 500 korun. Je tam ve meste v jednom miste 60ka, protoze je to bezpecny usek, tak to zvysili znackou. V pohode. Jel jsem lehce pres 60 a oni me zmerili a zastavili ze jsem v obci jel 60. Odvetil jjsem ze tam je preci 60, nacez mi soudruh policista s usmevem odvetil, ze to sice ano, ale ja projel znacenou krizovatkou, ktera tu 60 rusi a dal uz je 50 a tam oni merili. Takze tohle ti prijde normalni a spravny? Me vlastne vzdycky dali pokutu za rychlou jizdu ve chvili kdy jsem jel pomalu a nenapadlo me ze jedu vlastne rychleji nez se smi. Celkem paradox.
Avatar - rohYpnol
29. 3. 2024 20:00
Re: Co na tom záleží...
Blbé je, že z toho u nás jde udělat business. To každopádně.
Avatar - rohYpnol
29. 3. 2024 19:58
Re: Co na tom záleží...
Přehlédnout v městské džungli ptačí budku fakt není problém. Úsekové už je obvykle nápadnější, protože potřebuje vodorovné značení. Ale i tak se přehlédnout dá úplně v pohodě.