Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Taycan Cross Turismo si střihlo rekord na Pikes Peak

Diskuze (23)

Terénní verze Taycanu zvládla jako první elektromobil rekordní převýšení 4,8 km za 33 hodin a 48 minut. Cílem byl prestižní vrchol Pikes Peak, který je pro rekordy jako stvořený.

Rekord byl oficiálně uznán Guinnesovou knihou rekordů. Pro stanovení rekordu použil tým čtyř jezdců a vůz Porsche Taycan 4S Cross Turismo. Tento Taycan má využitelnou kapacitu baterie v hodnotě 83,7 kWh. S plným dobitím by tak měl tento elektromobil podle Porsche urazit až 452 km.

Aby bylo celkové převýšení co nejvyšší, započal tým pilotů svoji cestu v dolech na těžbu niklu a mědi v Eagle Mine. Zde tým spolupracoval s provozovateli dolů, nakonec Taycan nemusel procházet jakoukoliv speciální úpravou samotné karoserie nebo pneumatik. Cesta tak odstartovala z 540,7 m pod hladinou moře a pokračovala až na 4302 m vysoký vrchol Pikes Peak, který asi není třeba představovat.

Video se připravuje ...

Tým nadšenců tak během necelých 34 hodin ujel 2274 km přes šest států USA. Při této cestě bylo nutných sedm zastávek k dobití elektromobilu. Při maximálním nabíjecím výkonu 270 kW se nemuselo jednat o nikterak dlouhé zastávky.

Jak moc je tento rekord pro jakýkoliv automobil relevantní, necháme na každém z vás. Nelze však upřít, že na sebe tímto úspěšným pokusem strhlo Porsche další pozornost. Jak moc to pomůže v prodejích modelu Taycan? Již za minulý rok 2021 při více než 300 tisících prodaných vozů měl Taycan na prodaných vozech značky Porsche podíl 14,9%, což je o dost více, než legendární Porsche 911, které zároveň stanovilo svůj osobní rekord v hodnotě 38.464 kusů. Model Taycan byl s 41.296 kusy na třetím místě za oblíbenými SUV Macanem (88.362 kusů) a Cayennem (83.071 kusů).

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (23)

Doporučujeme

17. 1. 2022 10:05
Re: Prestavky na nabijeni
Neserrbar je dobrej, správnej skanzen. A je tam jeden dobrej bar:)
17. 1. 2022 08:44
Re: Prestavky na nabijeni
Presne.

Je smutny, ze se k elektromobilite vyjadruje kazdej tulpas.
Tady v diskuzi se to tak nejak predpoklada.

V mediich uz je to ostuda. Zdravim "experta" Macka.
17. 1. 2022 08:42
Re: Prestavky na nabijeni
Chtel bych se jmenovat Bara.
V Neserbaru. :-)
17. 1. 2022 01:37
Re: Prestavky na nabijeni
Nojo, kdyz se bude jezdit na elektriku, bude potreba natahat nekam tlustsi draty. Ale to zas takovy problem neni, proste se natahaj a je to.

Co se tyka spotreby elektriny, v CR jsme uplne v pohode. Podle CEZ a EON vyrabime tolik elektriny, ze 2 miliony EV pri stejnem prumernem najezdu jako dnesni auta budou potrebovat maximalne 2/3 z toho, co dnes CR exportuje do zahranici. Takze ani tu elektrarnu nemusime zadnou postavit, staci par dratu a tak.
16. 1. 2022 23:23
Re: Prestavky na nabijeni
Jó, kamna se v zime hodi.
Abys nemel nouzi a mel doma konecne teplo. :D
Bude zima bude mraz. Ze jsi ptak doufam vis....
Ve sve zemliance se schovas.

U kamen bacha, aby se neucpal komin. A taky muze dojit drevo. Nebo zvlhnout sirky a nezatopis. A v budoucnosti nebude zelezo na kamna. A lidi budou bez kamen. A potom dojde i plech na kominy. Nebo dojde plech prvni? A to vse je taky dukaz toho, ze si EU Cinan namazal na chleba.

Promin, chtel jsem napsat prispevek obsahove tve urovne. ;-)