Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno! Nová Škoda se bude jmenovat Slavia

David Bureš
Diskuze (22)

Nový kompaktní sedan značky Škoda už zná své jméno. Podle očekávání se bude jmenovat Slavia.

Škoda dnes vede koncernový vývoj automobilů pro indický trh, pro který připravuje specificky navržené modely. První už se prodává, městské SUV Kushaq, nyní se rýsuje druhý výsledek projektu India 2.0, kompaktní sedan. Podle očekávání se bude jmenovat Škoda Slavia.

Mladoboleslavská automobilka oficiálně potvrdila užití tohoto jména, o čemž se spekulovalo už řadu týdnů. Neodkazuje přitom na stejnojmenný pražský fotbalový klub sešívaných, ale na úplné počátky historie výrobce. V roce 1896 totiž Václav Laurin a Václav Klement začali prodávat svá jízdní kola právě pod obchodním názvem Slavia.

„Škoda má bohatý mezinárodní odkaz přesahující 125 let. Název Slavia reprezentuje počátky úspěšného příběhu, ve kterém se Škoda Auto stala jednou z nejúspěšnějších automobilek. Tento tradiční název tak nyní opět představuje začátek nové éry značky Škoda, tentokrát na indickém trhu,“ vysvětluje použití tohoto názvu Zac Hollis, vedoucí Škoda Auto India.

Podle dřívějších informací bude Škoda Slavia kompaktní sedan s délkou asi 4,48 metru, který v nabídce nahradí model Rapid. V Indii se ale prodává specifická varianta, zcela odlišná od stejnojmenného vozu dříve nabízeného také u nás. Indický Rapid je totiž malým sedan vycházejícím z techniky druhé generace Fabie. S ní původně sdílel i řešení předních partií, než se opticky přiblížil Fabii III.

Základem bude platforma MQB A0 In přizpůsobena indickému trhu. Slavia ji bude sdílet s SUV Kushaq, který tak naznačuje i nabídku motorů novinky. Kompaktní sedan by po jeho vzoru mohl nabídnout výhradně přeplňované benzinové jednotky, tříválec 1.0 TSI (85 kW) a čtyřválec 1.5 TSI (110 kW). MQB-A0 pak primárně znamená lokalizovanou výrobu, až 95 % komponentů má pocházet od indických dodavatelů.

Slavia se oficiálně představí ještě během letošního roku, pandemie koronaviru přitom jeho premiéru už jednou odsunula - původně měl debutovat už před rokem. V hierarchii indické nabídky Škody se přitom usadí pod Superb a Octavii. Na stejném základu pak kompaktní sedan v Indii nabídne rovněž mateřský Volkswagen.

Škoda přitom doufá, že Slavia naváže na prvotní úspěchy modelu Kushaq. Ten byl na indický trh uveden v červenci 2021, na svém kontě však má již od té doby více než 10.000 objednávek.

David Bureš
Diskuze (22)

Doporučujeme

8. 10. 2021 14:02
Re: k PS
Ne po znárodnění, ale počítáno od prvního Popularu. :-)
Avatar - beibej
8. 10. 2021 12:04
Re: MQB A0
je fuk kde je indie. mqb a0 je konec nebo ne? kecali nám s tím koncem? F4combi nemá problém s emisema, ale se zpožděním. krátká F4 má stejnou techniku.
Avatar - igi2
8. 10. 2021 10:25
Konečně název u kterého si člověk nepoláme jakyk a který se
Enyaq kamiq vraq ... :no:
8. 10. 2021 09:17
Re: MQB A0
Duvod konce kombiku jsou emise, ne platforma a naposled, co jsem se koukal, tak Indie jeste neni v EU
Avatar - beibej
7. 10. 2021 22:07
MQB A0
má končit v roce 25 ne? tady nám lžou, že proto nebude vyvinutá a zaplacená F4combi. ale na indii to neplatí! keckové to jsou.