Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej elektromobilů v pololetí stoupl o pětinu, hybridů o 93 %

Diskuze (5)

Prodej nových elektromobilů na českém trhu v prvním pololetí stoupl o pětinu na 324 aut s čistě elektrickým pohonem. Prodej aut s hybridním agregátem kombinujícím spalovací motor s elektromotorem vzrostl o 93 procent na 3674 vozů.

U hybridů přitom šlo v naprosté většině o klasické hybridní vozy, které se dobíjí za jízdy. Počet tzv. plug-in hybridů dobíjených ze zásuvky elektrické sítě se snížil o 23 na 128 prodaných aut.

Prvenství mezi elektromobily od ledna do konce června získal Nissan s prodejem 87 aut, následují značky BMW a Volkswagen, které prodaly shodně 66 vozů. Na dalších místech skončily Hyundai (40) a Tesla (36).

Mezi hybridy kraluje Toyota s 1933 prodanými vozy, ke kterým dalších 221 aut přidala její luxusní odnož Lexus. Hybridy tvoří v Evropě 95 procent prodejů Lexusu. Značce se v Česku v porovnání s vývojem celého trhu dařilo, když rostla o více než čtvrtinu. Trh naopak zaznamenal desetinový pokles.

"Značka Toyota v prvním pololetí pokračovala v růstu, za kterým stojí především široká nabídka letos uvedených nových modelů a stále rostoucí obliba hybridního pohonu, který tvoří již 40 procent našich prodejů," uvedl prodejní manažer Toyoty ČR Jiří Maláček.

Nejvyužívanějším palivem je stále benzín, jehož podíl překročil 70 procent, prodej naftových vozů tvořil 27 procent trhu a následují vozy na CNG. Celkově se v Česku v pololetí prodalo 128.498 osobních aut.

Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
19. 7. 2019 15:59
Nárůst počtu elektro-aut...
JJ, není nad matematiku, ta ukazuje holá fakta. Procentní nárůst počtu prodaných elektro-vozítek vypadá skoro až by člověk řekl, že OHROMNĚ a GIGANTICKY, ale když se člověk podívá na reálná čísla skutečně prodaných kusů, tak to zase až tak velká hitparáda není.
324 čistě elektrických bazmeků a necelých 3.700 hybridů.

Takže zatímco loni se v elektromobilech prodalo houno a v hybridech prd, tak za letošní půlrok to je už skorem houno a čtvrt a možná i DVA prdy :D :D :D
Tož blahopřejeme, blahopřejeme : D :D :D

Ono je krásné, jak mluvený (a hovorový) jazyk odráží vnímání věcí majoritou populace
Když se o něčem řekne, že "je to jakýsi hybrid" tak to nezní nijak zvlášť pochvaně.
A prohlásit o něčem, že "je to takové ... na baterky", to taky není žádná velká oslava, co?

No nic...
(NE)vážení přátelé silničních elektrických tentononců - furt o nich planě nežvaňte a naprázdno po nich imrvére netužte. Kupte si je, často, intenzivně a pravidelně s nimi obcujte - a řádně si to užijte ;-) ;-) ;-)
Avatar - .StenLi.
19. 7. 2019 11:57
Re: Přesun dieselů do kategorie hybrid 636 ks
Mild-hybridy by som uplne z statistik hybridov vyradil kedze nesplnaju zakladnu podmienku hypridneho pohonu. Su to iba star/stop systemy verzie 2 - otrava ktoru vacsina ludi vypina, znizuje zivotnost motora a starter/generatora a spotrebu setri len pri emisnych testoch.

Som fanusik elektromobilov, ale z tejto dnesnej ponuky by som si ziadne nove EV nekupil, jedina jazdeny Fiat 500e a jedine nove EV ktore by som si kupil je Tesla 3 Standard Plus za 35k €. Zatial je to 38k€ v Norsku takze by to nemuselo trvat az tak dlho kym sa dostaneme k tej cene. Snad dovtedy Tesla vylepsi aj situaciu s nahradnymi dielmi ktora je teraz dost zla..
18. 7. 2019 19:26
Re: Přesun dieselů do kategorie hybrid 636 ks
Tady je to rozdělené
http://portal.sda-cia.cz/stat.php?n
Avatar - WinDiesel
18. 7. 2019 17:37
Diesel-hybridů bylo registrováno 2x tolik než EV
:-!
Avatar - WinDiesel
18. 7. 2019 17:36
Přesun dieselů do kategorie hybrid 636 ks
To je komické a myslím že by mild-hybridy měly být děleny na diesel-hybrid/benzín-hybrid
Už se jedná o značné množství vozů.
Značka - hybrid benzín - hybrid nafta
Audi A6 - 175
Audi A7 - 34
Audi A8 - 13
Audi Q5 - 1
Audi Q7 - 176
Audi Q8 - 233
RANGE ROVER EVOQUE - 4