Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američtí prodejci aut chtějí dál obírat zákazníky, bojují proti novým pravidlům

Marek Bednář
Diskuze (7)

Předpis označený zkratkou CARS měl omezit nepoctivé praktiky některých amerických prodejců nových aut. Asociace prodejců však proti předpisu bojuje soudní cestou.

Zatímco v Česku člověk za nové auto zaplatí zhruba tolik, kolik říká ceník na webových stránkách automobilky, a někdy dostane i slevu, ve Spojených státech bývá praxe přesně opačná. Jednotliví prodejci se zejména u aut, o kterých je velký zájem, příliš neřídí cenou udanou výrobcem, označovanou MSRP – „Manufacturer’s Suggested Retail Price“, český ekvivalent ceny doporučené výrobcem. Přidávají si k ní řadu přirážek, což z nákupu auta v USA činí proces z finančního hlediska plný nejistoty.

Federální výbor pro obchod (FTC, Federal Trade Commission) v loňském roce dokončila předpis, nazvaný Combating Auto Retail Scams (CARS, česky „Boj s podvody při prodejích aut“), který měl za cíl omezit neprůhledné, kontroverzní či rovnou podvodné praktiky některých prodejců. Cílem bylo, aby zákazník měl předem jasnější představu o tom, kolik peněz za auto zaplatí.

Video se připravuje ...

Prodejci by nesměli inzerovat levnější verze, než skutečně jsou k mání, museli by informovat zákazníky o příplatcích, které ovšem nejsou nezbytně nutné, jako třeba rozšířená záruka. Předpis zakazuje také „poplatky za položky či služby, které neslouží žádnému účelu či nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu“, což je třeba příplatek za záruku poskytovanou prodejcem, která je ale totožná se zárukou, kterou zákazník dostane od výrobce auta v ceně vozu. Výbor uvádí jako příklad i předplacenou výměnu motorového oleje u elektromobilu, což je do očí bijící podvod.

„Když se Američan vydá koupit auto, běžně se potýká s nečekanými a nepotřebnými poplatky, které dealeři vybírají jen proto, že můžou. Předpis CARS zakáže nesmyslné poplatky v procesu nákupu auta, čímž lidem ušetří čas i peníze a ochrání poctivé prodejce,“ nechala se po schválení slyšet Lina M. Khanová, předsedkyně výboru.

Prodejcům aut se to samozřejmě nelíbí a jejich asociace NADA (National Automobile Dealers Association) proti schválenému předpisu bojuje mimo jiné i právní cestou. Spolu s Texaskou asociací dealerů automobilů podala žalobu k soudu a ten souhlasil, že se věc bude projednávat. Začátek platnosti předpisu CARS, který byl původně stanoven na 30. července letošního roku, se tak odsouvá.

Neznamená to ovšem, alespoň zatím, že bude předpis zcela zrušen. Základem soudního sporu totiž nejsou pravidla samotná, nýbrž otázka, zda výbor má pravomoc takové pravidlo zavést. Podle výboru předpis „neznamená velké zvýšení nákladů, pokud vůbec nějaké“ pro poctivé prodejce a pouze zaručuje rovnější podmínky pro prodejce aut i jejich zákazníky.

Anketa

Souhlasíte s omezením poplatků při nákupu nového auta?

Ano, je to okrádání zákazníků
Ne, do volného trhu by se mělo co nejméně zasahovat
Je mi to jedno, jsem spokojen/a se stavem v Česku

Marek Bednář
Diskuze (7)

Doporučujeme

22. 1. 2024 21:44
Re: obírání zákazníků
Neříkám, že stát funguje efektivně, ale z čeho jiného než z daní a poplatků by měl platit důchody, platy státních zaměstnanců, armádu, provoz státního aparátu, atd? V okamžiku kdy přestane fungovat policie, soudy, úřady, školství, armáda, nastává bezvládí, chaos a boj o život (doslova).
22. 1. 2024 17:15
obírání zákazníků
osbně to vidím zhruba takto:

zákazníky nejvíc "obírá" stát, např. v ČR paltíš zhruba polovinu z ceny pohonných hmot státu (spotební daň + DPH), ale politici se občas tváří, že ošklivý prodejce má vysoké marže (cca 10%)

státu platíš poplatky / daně snad ze všeho co v životě děláš, z práce (sociální pojištění), z toho co prodáš (daň z příjmu), ale i z toho co si koupíš (DPH), nebo že něco vlastníš (daň z nemovitosti), že něco fakt chceš nebo potřebuješ (spotřební daně) a mnoho dalších daní

státní aparát (politici, státní úřednící) tě "bez mrknutí oka" a pod výhrůžkou násilí (pokuty, vězení) obírá, formou daní a dalších poplatků, a pak se občás tváří, že chtějí tvoje dobro a vymýšlejí podobně zbytečné zákony na jaké upozorňuje i tento článek, které mají na oko ospravedlnit právě ono vybírání dání pod výhrůžkou násilí
22. 1. 2024 16:34
Re: Já nevím,
sice se to na první pohled může zdát být ošklivé, ale je to prostě součást ceny
Avatar - eLzyx
22. 1. 2024 14:20
Re: Já nevím,
je otázkou, jestli ti to bez toho prodají ... EV asi jo. Ale co třeba limitku Porsche? Nevezmeš si záruku na pneumatiky, která končí vyjetím z autosalonu? Nevezmeš si nanokeramickou ochranu zadního skla proti mouchám? Sorry, ale prodáme dalšímu zájemci, co to bude ochotný zaplatit.
Avatar - Roman Horký
22. 1. 2024 09:11
Re: Já nevím,
Kdybys to napsal před 30 lety tak OK. Dnes bych už byl opatrnější. Osobně nevidím dnes už rozdíl mezi tupostí Američanů a Čechů.