Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodeje nových aut klesají, zájem o ta sdílená roste. Letos až dvojnásobně

Diskuze (21)

Od začátku roku poptávka po pronájmu vzrostla více než dvojnásobně, službu využívají tisíce řidičů. Vliv na tento trend má i koronavirová krize.

Vyplývá to z informací poskytovatele pronájmu a leasingu společnosti Driveto. Podle jejího šéfa Adama Szabó firma nyní eviduje přes 1100 pronajatých vozů, což je více než dvojnásobný počet proti letošnímu lednu.

Podle statistik růst zájmu urychlila i koronavirová krize, patrný je během první i druhé vlny pandemie. Mění se i chování zákazníků, stále více se prosazuje prosazuje poptávka na internetu. Ta podle Szabó vzrostla v záři proti letním měsícům dvojnásobně a v říjnu lze očekávat rekordní čísla. On-line pronájem podle něj využívají hlavně zákazníci, kteří se chtějí vyhnout veřejné dopravě a přitom nechtějí kupovat auto na delší dobu. Zájem zvyšují i firmy, které v krizi odkládají nákup nových aut.

Růst zájmu o pronájem hlásí i další firmy. Možnost předplatného začínají nabízet i některé automobilky. V Německu jde například o Volkswagen nebo Porsche. Český trh se ovšem od zejména toho německého stále liší. Češi preferují spíše vozy střední a vyšší střední třídy, nejčastěji ve variantě kombi, zatímco Němci nejčastěji volí menší modely.

Zájem o pronájem a sdílení aut je spojen i poklesem prodejů nových aut. Poptávka po osobních vozidlech za deset měsíců klesla o 21,7 procenta na 165.154 vozů. Naposledy v říjnu trh propadl o 15,6 procenta na 16.835 aut.

Video se připravuje ...

Diskuze (21)

Doporučujeme

Avatar - xxc
10. 11. 2020 21:32
Re: zvlastne
fakt muselo byt bez stresu, niekde v roku 1952 cakat na autobus, ktory chodil nahodne :-D
10. 11. 2020 12:51
Autor článku si evidentně plete...
...sdílení automobilů s operativním leasingem. Neuvěřitelné... :-(
Avatar - Blue Sun
10. 11. 2020 08:57
Re: ...
Tak si taky kup skútr a nezáviď. :-D
Avatar - Blue Sun
10. 11. 2020 08:56
Re: Moje auto je čisté a voňavé
Ano, chápu, reálná čísla jsou pro tebe lež, protože neodpovídají tvému světonázoru. Ještě, že věk takových dinosaurů se blíží ke konci.
9. 11. 2020 22:54
Re: Vylhaný PR článek
V době koronaviru fakt není chytrý sdílet dopraní prostředky... Je to cypovina