Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Půjčka pro Fiat schválena. Půjde skoro o 170 miliard

Diskuze (5)

Italský účetní dvůr schválil státní garanci v objemu 6,3 miliardy eur (přes 168 miliard Kč) pro italskou součást automobilového koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Agentuře Reuters to dnes řekl informovaný zdroj. Účetní dvůr tak připravil cestu k poskytnutí největší státní záruky za úvěr, jaký kdy evropská automobilka v časech krize dostala.

"Účetní dvůr podepsal dekret," řekl zdroj, který si nepřál být jmenován, protože jde podle něj o citlivou kauzu. Podpis dekretu byl poslední úkon ve zdlouhavém a často kritizovaném procesu, který schválení předcházel. S poskytnutím záruky už souhlasilo ministerstvo hospodářství.

Italská součást FCA požádala vládu o nouzové financování kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19. Vláda je ochotna podniku pomoci prostřednictvím tříletých záruk, s pomocí ale počítá i pro celý automobilový sektor. V něm působí kolem 10.000 firem různé velikosti.

Půjčku Fiatu poskytne finanční ústav Intesa Sanpaolo, což je největší retailová banka v Itálii. Ta už peníze schválila, ale zatím čekala, až se za úvěr zaručí stát. Ten poskytne záruku za 80 procent částky, a to prostřednictvím státní agentury SACE.

Žádost o státní pomoc se v Itálii stala zdrojem kontroverze, protože FCA teď pracuje na sloučení se svým francouzským rivalem PSA. Navíc holdingová společnost, která italskou-americkou automobilku FCA zastřešuje, je registrována v Nizozemsku. Mezi globální značky FCA patří Fiat, Jeep, Dodge a Maserati.

Video se připravuje ...

Zatím není jasné, zda vláda za poskytnutí záruk požaduje nějaké konkrétní podmínky. Známo není ani to, zda tyto záruky budou mít vliv na mimořádnou dividendu 5,5 miliardy eur, kterou FCA plánuje a která je klíčovou součástí chystané fúze s PSA.

FCA nyní ve Spojených státech vede spor s konkurenční automobilkou General Motors (GM). Ta na FCA loni podala žalobu, kde ji obvinila z vydírání. Tvrdí, že FCA léta podplácela vrcholové představitele odborového svazu United Auto Workers, aby ovlivnila vyjednávání o pracovních smlouvách. Soud v Detroitu ale v úterý v neobvyklém kroku šéfům obou podniků nařídil, aby se do 1. července sešli a spor vyřešili. O výsledku pak mají informovat soud.

Diskuze (5)

Doporučujeme

3. 11. 2020 08:31
Půjčka
Tak to je teda pořádná půjčka :-D . Také bych takové peníze bral. Akorát teda nevím, kdo by je za mě splatil :-D . Já jsem si minulý týden půjčil 10 000 Kč od https://www.fintest.cz/…la-pujcka-zaplo/ , protože jsem nějak nevyšel s penězi, tak abych si měl za co koupit alespoň jídlo, než mi přijde výplata. Teď je to taková blbá doba.
27. 6. 2020 08:58
Pro zacatek
Prosil bych prispet 168 tisic milionu korun. Pro zacatek. Dik :-!

Jen pro zajimavost vyrobime 650 tisic aut rocne, takze to je jen nepatrny prispevek neco lehce pres 250 tisic Kc na auto.

Tedy letos vyrobime a prodame mnohem mene aut, takze se mozna bavime o prispevku 500 tisic Kc na kus.

No nic, takze jeste jednou dik a za rok se zase ozveme :-)
Avatar - sorpersa
25. 6. 2020 13:03
Re: nesnaze ucetniho
Ono v IT korona trochu viac úradovala ako u nás, teda musia niečo urobiť. Fiat sa z toho vždy dostal a sa dostane--- dúfam že zobudí aj Lanciu. Je pripravený nový Fiat Tipo a 500 , ktorý má byť kombináciou X a L... punto v dohľadne taktiež. Bola by ho teraz škoda, keď ich už nezmyselne nedrží SM. V súčasnosti nemá žiadny prešľap ála Croma, nemá problém so spoľahlivosťou... takže PSA sa tiež nezbláznili a vedia do čoho idú...
Avatar - 3_diamanty
25. 6. 2020 11:39
nesnaze ucetniho
uz to tam vyzera jak v tej komedii... proste fiat no 8-s dalsia znacka kde okrem F500 ani nie je za cim dnes uz smutit..... takze v pohode ... ale snad to nejako zvladnu...
25. 6. 2020 09:52
Jo,
to se nám to debužíruje z cizího.