Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2020: Do Saúdské Arábie míří i 31 českých zástupců. Kdo z nich je favoritem?

David Bureš
Diskuze (1)

Rallye Dakar se pro rok 2020 přesouvá do Saúdské Arábie. Do nového prostředí míří i čeští závodníci, na startovní listině nechybí ani již tradiční účastníci slavného závodu.

Nadcházející Rallye Dakar 2020 se nám už pěkně rýsuje. Pořadatelská společnost A.S.O. již odhalila startovní listinu nadcházejícího 42. ročníku slavné rallye, a tak již víme, které české posádky se ho zúčastní. Na Dakar 2020 míří přesně 31 českých zástupců.

Nejvíce jich je v kategorii motocyklů, konkrétně šest, přičemž největší naděje jsou vkládány do Milana Engela z týmu Orion Moto Racing Group. Letos skončil mezi motocyklovými jezdci patnáctý, což byl nejlepší český výsledek v této kategorii.

V kategorii automobilů pojede pět českých závodníků, všichni se speciálem značky Ford. Rychlý bude nepochybně Martin Prokop, přestože kvůli těžkému zranění Jana Tománka na letošní Rallye du Maroc musel změnit navigátora. Spolujezdce mu tak bude dělat Viktor Chytka. V novém prostředí to ale nemusí být nevýhoda.

Mezi auta se přesunul i Martin Kolomý, léta závodící mezi kamiony s Tatrou, po neshodách s týmem Buggyra však změnil působiště. Jede v týmu Martina Prokopa, kterému bude v případě nouze pomáhat.

Sledovaná pak jako již tradičně bude i kategorie kamionů. Aleš Loprais i Martin Macík pro nadcházející ročník změnili své speciály, první usedne do nové Pragy V4S, zatímco druhý do nového Iveca, kterým nahradí stávající Liazku. Buggyra Racing tentokrát mezi kamiony nasadí jediné vozidlo, které bude pilotovat Martin Šoltys.

Trojici závodníků doplní ještě Robert Randýsek na MANu, opět jako rychlá asistence francouzského týmu PH-Sport, s Polákem Robertem Szustkowským navíc pojede mechanik Filip Škrobánek, zatímco Francouze Patrica Garrousta bude navigovat Petr Almáši. V automobilech pak bude Petra Zemánková navigovat Španěla Jordiho Queralta.

Češi ale nebudou chybět ani v dalších kategoriích. Mezi čtyřkolkami pojedou Tomáš Kubiena a Zdeněk Tůma, zatímco v expandující kategorii bugin bude závodit legenda Rallye Dakar, Josef Macháček.

Celkem se Rallye Dakar 2020 zúčastní 351 posádek, nové prostředí tak přilákalo o 17 posádek více než v posledním ročníku. Nejpočetnější je kategorie motocyklů a čtyřkolek (170 jezdců), následují automobily a buginy (134 vozidel) a kamiony (47).

Rallye Dakar 2020 se po letech strávených v Jižní Americe přesouvá do Saúdské Arábie. Závod odstartuje 5. ledna v Džiddě a skončí 17. ledna v novém zábavním centru Al-Kiddija nedaleko Rijádu. Trať bude měřit 7.900 kilometrů, z toho 5.100 km bude měřených.

Dakar 2020: Startovní listina českých jezdců
Motocykly:  
Jméno Stroj
Jan Brabec Husqvarna
Milan Engel KTM
Roman Krejčí KTM
Martin Michek KTM
Jan Veselý Husqvarna
Petr Vlček Husqvarna
Čtyřkolky:  
Jméno Stroj
Tomáš Kubiena Ibos
Zdeněk Tůma Yamaha
Automobily:  
Jezdec/Spolujezdec Stroj
Martin Kolomý/Jiř Štross Ford
Tomáš Ouředníček/David Křípal Ford
Martin Prokop/Viktor Chytka Ford
Boris Vaculík/Martin Plechatý Ford
Miroslav Zapletal/Marek Sýkora (SK) Ford
Buginy:  
Jezdec/Spolujezdec Stroj
Josef Macháček/Vlastimil Tošenovský Can-Am
Kamiony:  
Posádka Stroj
Aleš Loprais/Petr Pokora/Chálid Kandí (SAE) Praga
Martin Macík/František Tomášek/David Švanda Iveco
Robert Randýsek/Geoffrey Thalgott (FR) MAN
Martin Šoltys/Tomáš Šikola/David Schovánek Tatra
David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly
3. 12. 2019 09:06
Favorit
Za mě černý kůň v poli Roman Krejčí :yes: