Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Loprais odhaluje techniku pro Dakar 2020. Je to Praga V4S DKR!

David Bureš
Diskuze (18)

Na Rallye Dakar 2020 se chystá také tým Aleše Lopraise. A do Saúdské Arábie pojede se zcela novou technikou!

Dakar 2020 už se blíží, a tak jednotlivé týmy začínají odhalovat, s jakými ambicemi a jakou technikou na slavný závod, tentokrát se konající v Saudské Arábii, pojedou. Na Dakar opět vyrazí i synovec legendy tohoto závodu, Karla Lopraise, Aleš, který už dříve překvapil informací, že nejspíše pojede se zcela novou technikou. Nyní už je oficiálně odhalená!

Aleš Loprais již zveřejnil první fotografie nového speciálu, kterému přezdívá Lady (Dáma). Střídá dosavadní Queen (Královna), alias Tatru Jamal, přičemž se oficiálně jmenuje Praga V4S DKR! Zároveň potvrdil, že s tímto vozem skutečně Dakar 2020 pojede.

Použitím názvu někdejší velké automobilky a výrobce slavného náklaďáku V3S Loprais překvapil, Praga ale dodnes existuje – jen vzpomeňme na sporťák R1R a jeho závodní varianty. A právě tahle Praga se stává Lopraisovým novým partnerem.

Novinka svým jménem a částečně i vzhledem odkazuje na legendární V3S. Technické detaily zatím zůstávají zahaleny tajemstvím, Loprais ale již přiznal, že pod kapotou bude pracovat agregát Iveco. Spolupracovat pak bude s automatickou převodovkou Allison. Neznámou zůstává podvozek, z fotografií ale lze vyčíst, že jde o konstrukci původem od Tatry.

Ambice týmu jsou jistě nejvyšší. Vždyť na letošním Dakaru Loprais obsadil mezi kamiony skvělou pátou příčku. V nové destinaci Dakaru Lopraisovu výsledku jistě pomůže staronový navigátor, prostředí Arábie znalý Khalid Al-Kendi.

Více o modelu Praga V4S DKR se dozvíme nejpozději 29. listopadu, na kdy Loprais chystá oficiální rozlučku s fanoušky před odjezdem na Dakar. Bude nejvyšší čas, jelikož 5. a 6. prosince proběhne technická přejímka na francouzském okruhu Circuit du Castellet, po níž se už vozidla přesunout do Marseille, odkud oficiálním trajektem poputují do místa dění.

Mezitím i další české týmy oznamují své plány pro Dakar 2020. Po roční pauze se vrací Barth Racing, tentokrát za něj pojede Zdeněk Tůma, který pojede na čtyřkolce Yamaha Raptor 700. Svoji účast potvrdil i Tomáš Ouředníček, který s osvědčeným navigátorem Davidem Křípalem opět pojede s Fordem Ranger Dakar poháněným pětilitrovým osmiválcem, vyrobeným v licenci u jihoafrické NWM.

Podle zákulisních zpráv pak na startu nakonec nebude chybět ani Martin Kolomý. Po suspendaci a následném odchodu z Buggyry míří do kategorie automobilů, má jet s Fordem F-150 Raptor, s Jiřím Strossem jako navigátorem.

David Bureš
Diskuze (18)

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly
9. 11. 2019 19:30
Re: Pravidla
Pravidla se oficiálně změní po dakaru 2020. Aleš se ale dohodl s pořadateli, že už auto pro tento dakar postaví podle těchto uvolněnějších pravidel (taková menší vyjímka).
Avatar - wakantanka
9. 11. 2019 17:42
Re: Pravidla
Aha, tak o tých zmenách v pravidlách som nevedel. Dík.
9. 11. 2019 09:28
Re: Praga
Ano přesně tak. A dalším zlepšením je nový motor Iveco.
Nyní výsledek asi nebude, bude spíše o testování vychytávání dětských nemocí. Ale do budoucna je bude jezdit ve špičce.
9. 11. 2019 09:26
Re: Praga ?
Který z našich aktivních jezdců na dakaru je lepší než Aleš?

A srovnání s Karlem je mimo mísu. Za jeho dob se jezdilo jiným stylem a s jinou technikou. Když nastoupil Kamaz, Man... a nová pravidla, už i Karel nezajížděl na bedně, občas nedojel, občas skončil s první desítce (podobné výsledky jako dnes Aleš).
9. 11. 2019 09:23
Re: Jaká Praga?
Proč je to pro tatru nedůstojné? Loprais jednal o podpoře tatry v létě (dokonce byl ochoten projekt o rok odložit), ale nedostal od tatry ani korunu (tak jako v minulých letech), a tak pojmenoval auto podle svého nového partnera - Praga.