Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Clio se bude vyrábět ve Francii i Turecku

Diskuze (15)
Ve francouzské továrně Flins se budou vyrábět jen dražší verze.

Zhruba 70 % produkce nové generace Renaultu Clio by měla zajistit továrna v turecké Burse, kde Francouzi dnes vyrábí kombi Clio Grandtour, sedan Fluence a levné verze hatchbacku Mégane. Zbývajících 30 % připadne na výrobní závod Flins ve Francii, zatímco celkově ve Francii vzniká 42 % všech vyrobených Renaultů.

Číselné údaje nejsou oficiální, automobilka sama je tají, jedná se o odhad odborů. Jejich obavy ale mají reálný základ. V únoru totiž výkonný ředitel Renaultu Carlos Tavares prohlásil, že Clio vyrobené ve Francii stojí automobilku 1300 euro víc, než to z Turecka. Dokonce hrozilo, že by se ve Flins už vyráběly jen dotované elektromobily Zoe.

Teď ale naopak oficiální představitelé mlží, protože stahování výroby klíčového modelu z drahé Francie je politicky citlivé téma. Ali Kassai, v Renaultu zodpovědný za program malých modelů, serveru Automotive News sdělil, že Bursa bude vyrábět hlavně pro Rusko, východní Evropu a státy ve Středomoří. Připustil i export do západoevropských zemí, které by ale měly dostávat auta primárně z francouzské továrny.

Celková roční produkce by měla podle plánů dosáhnout 350 a 400 tisíc kusů. To představuje na čtyřmilionovém evropském trhu s malými auty podíl necelých 10 %. Renault vidí své možnosti realisticky a na zopakování rekordních 650 tisíc kusů z roku 2006 si teď nevěří. Zároveň spoří na všech frontách – kromě zlevnění výroby šetří i na vývoji, příprava nového Clia byla o polovinu levnější než u předchozí generace.

Mimochodem, výroba jednoho modelu na více místech najednou není pro francouzské automobilky nic neobvyklého. Konkurenční Peugeot 208 vzniká současně ve francouzském Poissy a slovenské Trnavě, minulá generace Renaultu Clio se dokonce vyráběla současně ve Francii, Španělsku (hatchbacky) a Turecku (kombi).

Diskuze (15)
9. 10. 2012 10:45
Re: Opet geniální nadpis na auto.cz
Nesmíš mě brát moc vážně. Ale třeba podle motorů nebo dle porovnání předchozích generací obou modelů by to tak i mohlo být. :-)
8. 10. 2012 23:45
Re: Opet geniální nadpis na auto.cz
Čísla do sportky nemáš? :-)
Avatar - white label
8. 10. 2012 20:52
Re: Opet geniální nadpis na auto.cz
Jak si došel k tak jasnému závěru, že je zrovna Clio kvalitativně na vyšší úrovni, než Polo?
8. 10. 2012 20:28
Re: Opet geniální nadpis na auto.cz
No poslední věta je opravdu perla >:D >:D >:D Prostuduj francouzské ceníky různých automobilek a pak si projeď čísla prodejů a uvidíš že tato tvoje myšlenka je totální kravina.
Avatar - Misanick
8. 10. 2012 19:51
Re: Opet geniální nadpis na auto.cz
Třeba už mají: [odkaz]