Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat, Škoda a Volvo koketují s aplikacemi, ve vozech bude Android

Ondřej Chamilla
Diskuze (29)
V dnešní době chytrých telefonů, tabletů a sociálních sítí by i automobil měl umět komunikovat s ostatními přístroji a přinášet nové užitečné aplikace, alespoň si to tedy myslí automobilky Seat, Škoda i Volvo.

Španělská značka vstoupila do sdružení OAA (Open Automotive Alliance), které má za úkol integrovat chytré telefony a tablety se systémem Android do osobních automobilů. Podle údajů automobilky má totiž mnoho řidičů zájem používat aplikace a sociální sítě ve svých vozech. Automobily Seat tedy budou vybaveny nejmodernějšími technologiemi a užitečnými aplikacemi.

Kromě rozsáhlé nabídky aplikací od externích vývojářů bude ve vozech Seat k dispozici i skupina dalších užitečných aplikací přímo od samotné automobilky. Důraz byl přitom dán na jednoduché ovládání s ohledem na potřeby řidiče. Výsledkem má být jednodušší interakce mezi řidičem, vozidlem a chytrým telefonem. Podle údajů automobilky bude díky tomuto propojení řidič méně rozptylován od dění na silnici.

Společně se Seatem vstupuje do OAA také mladoboleslavská Škoda Auto. Podle slov Franka Welsche, člena představenstva značky za oblast technického vývoje, přinese integrace mobilních zařízení do automobilů zákazníkům zlepšení konektivity, větší bezpečnost a jednodušší ovládání. „I to je Simply Clever řešení,“ dodal Welsch.

Švédský výrobce Volvo se pak rovněž nechal slyšet, že v příštích generacích jejich vozů bude operační systém Android. Tento krok slibuje posunutí infotainmentového rozhraní na novou úroveň. Automobily budou schopny řidiči více pomáhat skrze užitečné aplikace. Android Auto slibuje přístup na vyhledávač Google, mapy Google či přehrávač hudby opět od internetového giganta. Všechny aplikace pak budou ovládány hlasem, tlačítky na volantu či dotykovou obrazovkou.

Podle posledního vyjádření se automobily se systémem Android od Googlu začnou prodávat již příští rok a firma již získala 40 partnerů z automobilového světa. Některé automobilky pak budou využívat systém iOS od konkurenčního Applu.

Ondřej Chamilla
Diskuze (29)
30. 6. 2014 12:18
Re: Volvo?
nezasekl, ono se krom interface od verze 2.0 nic moc nezměnilo. A to je právě ten problém. Android je * a ví to i Google, bohužel v současnosti vládne trhu a každá změna (problém s kompatibilitou aplikací) se kálení si do vlastního hnízda. Jediná cesta, aby se to aspoň trochu dalo používat ke zvyšování výkonu HW se zvyšováním kapacity baterií a snižováním spotřeby... Jenže to je cesta do pekla, kterou už si ostatní prošli...

Je bohužel celkem prostým faktem, že výkon stejného HW dokáží ostatní mobilní platformy využít výrazně lépe, než Android. Jablky počínaje, přes mobilní Widle až k Blackberry.
Avatar - Inferius
28. 6. 2014 14:36
To ne...
Ta zasekaná, nefunkční a jako cedník děravá pitomost, že by byla v autech??? ;-\
Ještě, že Apple představil Carplay....
28. 6. 2014 10:02
Re: Windows Phone
jsem vyvojar a mam nakoupeno 12 Androidu, 3x WP a 2x iOS zarizeni kvuli testovani, a nevsiml jsem si ze by WP byli nejak rychlejsi nebo ze by nanej byla treba vetsina appek co na Android

u sveho primarniho Androidu (stari temer 2.5 roku) jen asi 1x za mesic restartuju aby se vycistila pamet, je to na cca 30 sekund, holt stara P880 s 1GB pameti, u ostatnich zarizeni zadnej problem pokud maj 2GB pameti (asi jedna ze dvou nevyhod Androidu co jsem vypozoroval, druhou je prioritni respektive neprioritni razeni pri vykreslovani, ale to bezheho uzivatele moc trapit nemusi, na dnesnich strojich to neni vubec patrne jako na starsich slabsich kouscich)
28. 6. 2014 09:53
Re: Tesla
ano oba jsou v US k nejdrazsim tarifum zadarmo, ale koukni se na nizsi tarify a na "full retail price" zjistis ze iPhpone ackoliv je jinak drazsi nez S5, tak treba u Tmobile je razem levnejsi a ma i mensi mesicni cenu za nejvyssi tarif ;-) mezi tablety je to jeste znatelnejsi

mam info primo od kamose ktery tam bydli v SF a tyhle telefony k tarifu dostava co dva roky, na produkty Apple maji v praci dokonce firemni slevu 25%, na vsechny jejich produkty, takze je pak celkem zrejme co si vyberou pokud maj moznost to koupit s 25% slevou a navic jim treba i zdarma meni starsi model za novej pokud ten novej prijde na trh do 3 mesicu od koupe, on treba slape na MacBooku na kterem ma windows, ipad jim prej normalne kazdorocne rozdavaj v praci a nekdy ani vsechny prej nejsou udane, proste Apple si v US velkou klientelu ve firmach hycka jak muze
28. 6. 2014 09:31
Re: Volvo?
Můžeš být rád, že Volvo vlastněné čínským kapitálem nesáhlo po nějakém operačním systému Made in China ;-)