Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Octavia 1.5 TSI 110 kW – Podruhé a líp. O hodně

Martin Machala
Diskuze (244)

První rande s kombíkem, dvoulitrem TDI, převodovkou DSG a adaptivním podvozkem moc nevyšlo. Teď bylo všechno jinak. Skoro všechno.

Design, interiér


Na první schůzku jsem si evidentně nevybral úplně vhodný protějšek – konfigurace kombík/2.0 TDI/DSG/DCC je dost nešťastná. Jinde skvěle odhlučněný a kultivovaný nový nafťák je v octavii překvapivě hlučný, stoprocentní nebylo ani spojení s převodovkou DSG, nejvíc však vadily výrazné rány od podvozku. Nepochutnal jsem si, zvlášť v kontextu s cenovkou testovaného kusu, která přesáhla milion.

Nyní jsem se měl potkat s obyčejnější holkou – základní motorizace 1.5 TSI s výkonem 110 kW, bez mild-hybridní technologie, s manuálem a hlavně standardním podvozkem. Osmnáctky a aktuálně nejvyšší dostupná specifikace Style testované octavii zůstaly, z pohledu pohonu a podvozku to však bylo úplně jiné auto. Rovnou prozradím, že lepší. O hodně. A samozřejmě šlo o liftback! To jsem už koneckonců avizoval dopředu, že na druhý pokus k nám octavia dorazí jako liftback. A v článku použil škodovácké chlubivé fotky, na nichž měla octavia vypadat zatím nejlíp a dokonce nám připomínat kupé. Legrační.

Záleží na úhlu pohledu

Už jsem psal několikrát, že jsem byl nejdřív nadšený, pak vystřízlivěný a teď nerozhodný. Když jsme fotili octavii liftback na Strahově, dokázal jsem si najít úhel, v němž se mi tato karosářská verze zamlouvala. Ve tříčtvrtečním pohledu zezadu a tedy trošku zboku se mi v tmavě zelené a s osmnáctipalcovými litými koly docela líbila, z čelního pohledu jsem však spíš pořad rozpačitější. Octavia mi přijde zaměnitelná, nevýrazná a řekl bych, že působí jako o třídu menší auto. Třeba se časem zase alespoň přiblížím k nadšení, aktuálně však stále považuju za pohlednější a charakterističtější facelift trojky.

Interiér je pro mě pořád nevyčerpatelným zdrojem vzrušení a poznávání se nese v duchu zdolávání nových a nových výzev. Rozhodl jsem se nezatrpknout, nebrečet nad vzývaným a nedosažitelně přehledným konceptem z dob nyní již minulých a po hlavě se vrhnout do digitálního věku. Koneckonců, s displejovou Audi A8 jsem se sžil, tak proč ne tady. Řeknu vám, proč ne.

Opravdu jsem se snažil, dokonce jsem začal ve velkém komunikovat s Laurou, ručičkou jsem před displejem šmátral, ale dosáhl nejvýš polovičních úspěchů.

Video se připravuje ...

Konkrétně. Přešlap s totálně schovaným mazáním spotřeby v palubním počítači je pro mě nepochopitelný, podrobněji rozebírám ve videu. Ovládání gesty je zde omezeno na máchnutí rukou, kterým na displeji odsunete aktuální okno. Nevím, proč bych neměl postupovat dotykově (jako u mobilu, tabletu, když si projíždíte třeba fotky), pohyb je navíc nutné provést u lišty pod displejem a velmi přesně, jinak systém na gesto nereaguje. Zbytečnost. Ostatní gesta – našel jsem je v návodu k obsluze, jsou už klasické dotyky, kdy si třeba přiblížíte mapu nebo ťukáte do displeje. Tedy žádné kroužení prstem jako u BMW, kde pohyb snímá kamera.  

A pak jsem mluvil s Laurou. Navigaci jsme zvládli na výbornou. Na první pokus jsem řekl něco jako „naviguj mě do…“, Laura pak nechala vybrat ještě ulici a číslo popisné. Tohle bych klidně používal. Zvládli jsme pustit i rádio a vybrat rozhlasovou stanici (Stando, rozhlas je takový Spotify pro starý). Tedy jsem se s nadějí vrhnul na regulaci teploty. Laura mi nejdřív zvýšila teplotu o jeden stupeň, na straně spolujezdce nastavila teplotu třiadvacet stupňů. Zapnula i vyhřívání sedačky, dokonce snížila i intenzitu. A vše bylo na první dobrou, nemusel jsem vymýšlet a měnit formulace, prostě jsem řekl „sniž intenzitu vyhřívání sedačky“ a Laura odpověděla, že ok. Začínali jsme si rozumět. Potom jsem však poprosil, aby nastavila teplotu na jednadvacet stupňů. „OK, nastavuji nejnižší teplotu.“ Ne! Já chtěl jednadvacet stupňů! OK, Lauro, nastav teplotu na jednadvacet stupňů! Laura nereagovala. Přes hučení větráku moji prosbu nezaregistrovala a já musel omrzlinám čelit prostřednictvím dotykového displeje.

Škoda Octavia 1.5 TSI 110 kW Škoda Octavia 1.5 TSI 110 kW

Upřímně, nečekal jsem, že toho Laura zvládne tolik a že si porozumíme tak rychle. Tedy bez hledání správného výrazu a formulace. Hlasové ovládání opravdu udělalo obrovský pokrok, ale když si vzpomenu, že kdysi stačil ani ne letmý pohled a pootočení ovladače…

I prakticky kompletní digitalizaci však lze navrhnout tak, aby fungovala - viz zmíněná Audi A8, kde je vše intuitivní a uživatelsky přívětivé. A přitom nechybí žádná moderní technologie. Pokud by podobně postupovala Škodovka a samozřejmě i Volkswagen v případě Golfu, nenadával bych ani já. Takto jsme v případě koncernového infotainmentu pořád nejvýš na půli cesty a já stále nedokážu používat palubní funkce nové octavie a golfu stejně jednoduše, jako tomu bylo u minulých generací. A jsem přesvědčený, že v tom nebudu sám.

V prostornosti těžko octavii cokoliv vyčítat, proti kombíku s panoramatickou střechou jsem naměřil o centimetr víc místa pro hlavu vepředu i vzadu. Liftbacku se to povedlo právě díky chybějící panoramě, za tu si v případě této karosářské verze ani nelze připlatit. Vůbec mi to nevadí. Úžasné jsou přední ergonomické sedačky, za mě to nejlepší, co kdy Škodovka v sezení připravila. Tahle skvěle pohodlná a zároveň i oporu poskytující záležitost však stojí sedmdesát tisíc, pojí se totiž s koženým čalouněním, nechybí ani elektrické ovládání, masážní funkce nebo ventilace. Vidíte, ventilace! Na tu bych zapomněl! Zatímco s vyhříváním jsem u Laury pochodil, na ventilační prosbu nereagovala. Zkoušel jsem požadavek různě formulovat, průvanu pod zadkem se však nedočkal.

Nemůžu opomenout zavazadlový prostor, který se nám v základu zakulatil na šesti stech litrech (třetí generace nabízela 590 litrů). Pokoušel jsem se i máchat nohou pod zadním nárazníkem, virtuálním pedálem by měla být vybavena každá octavia s elektrickým ovládáním pátých dveří. Bez výsledku. Je ale možné, že novinářský kus (a jeden z prvních vůbec) nebyl konfiguračně úplně košer a tahle finta jednoduše chyběla. Nevšiml jsem si totiž, že by octavia osvětlením pod nárazníkem vymezovala prostor, v němž máte nohou máchat. Přitom tohle měla být jedna ze simply clever novinek – osvětlení máchacího místa. Tak třeba u dalších kusů.

Motor, jízdní vlastnosti


Na dva válce. A celkem svižně

Patnáctistovku zatím můžete mít jedinou, mild-hybridní technologie v ceníku nefiguruje. Jedinou možností je také šestistupňový manuál, ten je však nový. Zatímco předchůdce používal skříň MQ250, čtvrtá generace dostala převodovku MQ281. Společně se zkrácenou řadicí pákou by měl být pohyb v kulise hladší a přesnější. U testovaného kusu šla víc ztuha dvojka, jinak předpoklad potvrzuji – řazení je velmi přesné a lehoučké.

U patnáctistovky TSI Škodovka udává nejvyšší výkon 110 kW a maximální točivý moment 250 N.m dostupný od patnácti set otáček. Spíš mi přišlo, že v patnácti stech začíná motor teprve tušit, že by nějaký točivý moment skutečně mít mohl, výraznější zátah přichází zhruba o dvě stě otáček výš, pod 1500 nepřichází vůbec nic. Pokud však budete prostřednictvím vynikajícího řazení držet otáčky nad patnácti sty, odpoví čtyřválec vždy slušným zátahem. V octavii jsem cestoval výhradně sám a takto mi dynamika přišla dostatečná v plném rozsahu. Motor je sice o něco hlučnější než v golfu, proti dvoulitru TDI v červeném kombíku je to však zjevná úleva.

Když se k tomu přidá velmi rozumná spotřeba, vlastně nevím, proč bych měl v tuto chvíli volit dvoulitr TDI. Ten bude jistě méně náchylný na styl jízdy, se spotřebou určitě výrazně nepohne ani větší zatížení, mě však kombinace patnáctistovky TSI a manuálu jednoznačně přesvědčila. A vyhovovala mi víc.

Podrobněji ke spotřebě – čtyřválec s technologií ACT poctivě a docela často vypíná dva válce, což je operace prakticky nepostřehnutelná. Možná jsem zaznamenal opětovné nahození čtyřválcového režimu, hodně mi však pomohla hláška na displeji. Bez ní bych si jistý nebyl. Na dva válce motor přepne klidně i v rychlostech kolem dálničního limitu, jenom nesmíte moc šlapat na plyn a nejlépe jet alespoň z mírného kopce. A takto, v jednom pasažérovi a s trochu lehčí nohou, jsem úplně v pohodě jezdil do šesti litrů, na dálnici pak kolem šesti a půl. Podle WLTP udává Škodovka velmi široký kombinovaný rozptyl 5,3 až 6,7 litru, je to však vyloženě reprezentativní rozmezí a naprosto odpovídá mojí krátké zkušenosti.

Škoda Octavia 1.5 TSI 110 kW Škoda Octavia 1.5 TSI 110 kW

Úleva číslo 2

Rovnou na začátku tohoto oddílu velice zdůrazňuji, že adaptivní podvozek obejděte v ceníku octavie širokánským obloukem. Červený naftový kombík s DSG a DCC a zelený liftback s TSI, manuálem a klasickými tlumiči, to byla dvě úplně jiná auta. Respektive, spojovalo je pohupování, to ovšem musely být u kombíku tlumiče v komfortním módu. Schopnost izolovat nerovnosti však byla v testovaném liftbacku neporovnatelně lepší, proti kombíku to byl podobně velký rozdíl, jako když jsem strahovské nástrahy absolvoval s golfem vybaveným složitější zadní víceprvkovou nápravou.

Liftback, byť stále jen s vlečkou, zvládal ty samé - a často opravdu brutální příčné strahovské nerovnosti, podobně suverénně jako zmíněný golf. Pravda, velké liftbackové pozadí má proti hatchbacku jednoznačně danou akustickou a pevnostní nevýhodu a v octavii se ze zadní části skutečně občas ozvalo zadunění, už to ale nebyly rány a kopance jak u červeného adaptivního kombíku. A připomínám, že i liftback si připlatil za osmnáctky (9300 až 11.500 Kč), se standardními sedmnáctkami (pro výbavu Style, Ambition má šestnáctky) by byl komfort nepochybně ještě lepší. Jistě i zásluhou pneumatik se zvýšeným profilem, které jsou u octavie proti předchůdci použity plošně, ani ty však v kombinaci s adaptivními tlumiči nestíhaly.

Takže ještě jednou, ať si to vštípíte – o příplatku pětadvacet tisíc za DCC nepřemýšlejte ani na pikosekundu. Ve stejný den jsem na Strahově chvilku projel i liftback s dvoulitrovým TDI a DSG, ovšem bez DCC, a jízda byla podobně plavná jako s benzinovým liftbackem. Nepochybuju, že absence adaptivních tlumičů dramaticky zlepší komfort i u kombíku.

Dobře, a co takový příplateček „volba jízdního režimu“ (Driving Mode Select) za 2200 Kč? Když se píše, že se octavia dost houpe… A s Driving Mode Select v menu najdeme i u podvozku položku sport… No, zakazovat vám tenhle příplatek nebudu, tužšího nastavení a tedy eliminace superbáckého zhoupnutí se však nedočkáte, na rozdíl třeba od scaly nemá sportovní podvozková volba na tlumiče žádný vliv, pouze se s ním přiostří reakce systému XDS (jasně, přibržďování vnitřního kola v zatáčce). Že bych si toho však všiml, to si netroufám napsat. Tužší režim posilovače řízení jsem zaznamenal a musím říct, že takto se mi stopa volila přesněji. Spíš než o přidanou hodnotu zpětné vazby mi byl příjemnější jenom ten tužší chod řízení, standardně posiluje octavia za mě zbytečně moc. Potřeboval bych přímé porovnání s předchůdcem, ale skoro bych si troufl konstatovat, že dřív se mi s volantem pracovalo líp. Přirozeněji a s intenzivnějším propojením s předními koly. 

Závěr


Závěr

Proti dříve testovanému červenému kombíku došlo ke skokovému zlepšení jízdního komfortu, a to nejen díky výrazně pohodlnějšímu podvozku na standardních tlumičích, ale také zásluhou výrazně lépe odhlučněné a kultivovanější pohonné jednotky. Benzinová patnáctistovka je navíc dostatečně dynamická a v devadesáti procentech případů velmi úsporná. Dvoulitr TDI bych doporučil jen tehdy, pokud plánujete časté dálniční průlety s větším zatížením, v takovém případě by se TSI mohlo rozežrat. Jinak je spotřeba kolem šesti litrů v pohodě dosažitelná. Otáčky však rozhodně udržujte nad patnácti sty - nebo lépe ještě o něco výš, pod touto hranicí žijí lvi a zátahu se nedočkáte. Díky perfektnímu řazení se vám však otáčky bude dařit udržovat radostně.

U octavie si nově zvykám na pohupování ne nepodobné superbu v komfortním režimu, upřednostnění jízdního komfortu však asi dává smysl. Stále si zvykám taky na vnější design, ale tam ani zdaleka nevidím takový problém jako u infotainmentu. Můžeme dokola argumentovat celkem povedeným a za mě kolikrát i funkčním hlasovým ovládáním a klidně i tím, že za nějaký čas bych si třeba i zvykl. Dřív jsem si však na nic zvykat nemusel, a že šla u digitálu řada věcí navrhnout přehledněji, na tom budu trvat do roztrhání těla. Třeba zlomyslnost v podobě volby a mazání spotřeby v palubním počítači, tu musel vymyslet nějaký kolosální čtverák.

Škoda Octavia 1.5 TSI 110 kW Škoda Octavia 1.5 TSI 110 kW

A zůstává nám ještě dost vysoká cena. Jak už jsem psal u kombíku, výbava je konečně štědrá, aby však liftback začínal s patnáctistovkou TSI a manuálem na částce 596.900 Kč… No, věří si, Škodovka… Pro mě však byla krátká zkušenost s benzinovým liftbackem daleko příjemnější než s rozpačitým červeným kombíkem, nejpodstatnější je zmíněné zásadní zlepšení jízdního komfortu. Za mě tak k řešení zbývá nepřehledný infotainment a minimálně sebevědomý ceník. Tradiční praktické přednosti jako prostorný interiér a obří kufr, to se u octavie samozřejmě nemění. O tom jsem se koneckonců přesvědčil už u kombíku. A ještě tedy závěrem a pro jistotu – DCC ne!

Nejlevnější verze modelu 596.900 Kč (Octavia 1.5 TSI/110 kW Ambition)
Základ s testovaným motorem 596.900 Kč (Octavia 1.5 TSI/110 kW Ambition)
Testovaný vůz bez příplatků 647.900 Kč (Octavia 1.5 TSI/110 kW Style)
Testovaný vůz s výbavou 835.300 Kč (Octavia 1.5 TSI/110 kW Style)

Plusy

  • Proti verzi s adaptivními tlumiči dramatické zlepšení jízdního komfortu
  • Svižný a úsporný motor
  • Perfektní řazení nového šestistupňového manuálu
  • Parádní, byť drahé ergonomické přední sedačky
  • Prostorný interiér, ještě obrovitější kufr

Minusy

  • Nepřehledný infotainment
  • Dost vysoká cena  
Zobrazit celý článek
Martin Machala
Diskuze (244)

Doporučujeme

Škoda Octavia 1.5 TSI 110 kW
Cena základní sestavy 647 900 Kč
Výbava základní sestavy Sedmnáctipalcová litá kola, mlhovky, ambientní LED osvětlení, samozatmívací vnitřní zpětné zrcátko, výškově nastavitelné přední sedačky, zadní parkovací senzory, elektricky ovládaná, vyhřívaná a sklopná vnější zpětná zrcátka, vyhřívané čelné sklo, síťový program, bezklíčkový vstup a startování, infotainment Columbus s desetipalcovým displejem a navigací, elektricky ovládaná boční okna, dvouzónová automatická klimatizace, kolenní airbag, tempomat, LED světlomety, digitální přístrojový štít, dálkový centrál, bluetooth. Kč
Cena testované sestavy 835 300 Kč
Výbava testované sestavy Paket Style Plus (+20.000 Kč), metalíza (+16.000 Kč), zadní parkovací kamera (+11.800 Kč), tažné zařízení (+18.800 Kč), ergonomické přední sedačky s elektrickým ovládáním, masážní funkcí a odvětráváním (+68.800 Kč), osmnáctipalcová litá kola (+11.500 Kč), elektricky ovládané páté dveře (+13.600 Kč), parkovací asistent (+14.000 Kč), sound system Canton (+12.900 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1498
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 110 / 5000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 250 / 1500 - 3500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 230
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.2 / 3.9 / 4.7
Emise CO2: 109
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 600 / 1555
Objem nádrže (l): 45
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1338 / 469
Rozměr pneu: 225/45 R18
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4689
b) šířka (mm): 1829
c) výška (mm): 1470
d) rozvor (mm): 2686
e) rozchod vpředu (mm): 1543
f) rozchod vzadu (mm): 1535
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 880 / 970
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 700 / 820
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 930
k) šířka vpředu (mm): 1480
l) šířka vzadu (mm): 1460
délka sedáku vpředu (mm): 540
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
29. 5. 2020 10:15
Barva
Jen otázku. Zelená?
Jinak souhlasím.
;-)
Avatar - Mikesus
29. 4. 2020 10:59
Re: Octavia
Tam určitě. To souhlasím. Pokud chytá člověk sedačku i dítě jedním pásem, je určitě lepší isofix.
Avatar - wakantanka
29. 4. 2020 08:23
Re: Octavia
Ono aj záleží od typu sedačky, teda veľkosti. U nižších kategórií ti dieťa držia pásy samotnej sedačky. Väčšie deti ale pútaš priamo pásom a vtedy ti isofix pridáva ďalšie dve kotviace body.Bez kotvenia isofixom ale pripočítaj k brzdeniu pásom aj váhu samotnej sedačky.
Avatar - Mikesus
28. 4. 2020 23:20
Re: Octavia
Úplně to samé si myslím také, ale je to jen selský rozum, který ne vždy má pravdu.
Na druhou stranu právě to špatné uchycení způsobí nějak vyosené propružení.
Avatar - trapid
28. 4. 2020 16:34
Re: Octavia
Isofix vs pásy.
Testy jsem neviděl a protože dítě nevozím, je mi to celkem putna, ale tipl bych si, že správně uchycená sedačka pásem může být bezpečnější, protože přeci jen trochu sníží přetížení. Pás totiž zapruží a tím něco pohltí, kdežto isofix je natvrdo.