Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda sponzoruje hokejové MS už 29 let. Začalo to Formanem, Superb zavítal i do Kanady

David Bureš
Diskuze (3)

Škoda Auto a hokej, to je už bezmála 30 let trvající partnerství. Mladoboleslavské vozy se tak prezentují v hokejových arénách a slouží k převozu činitelů na šampionátech v ledním hokeji.

Lední hokej má v českých zemích dlouholetou tradici, a tak vlastně není divu, proč mladoboleslavská automobilka Škoda Auto už léta sponzoruje mistrovství světa v ledním hokeji. Společné partnerství Škody Auto s Mezinárodní federací ledního hokeje (IIHF) odstartovalo již v roce 1992 a za tu dobu zažilo mnohé.

Právě historie spolupráce mezi mladoboleslavskou automobilkou a IIHF ukazuje i vývoj, kterým Škoda Auto za bezmála 30 let prošla. Zatímco dnes její vozy na hokejovém šampionátu převážejí činitele a prezentují se přímo i v hledišti, přičemž aktuálně to automobilka zkouší i s virtuální prezentací, počátky byly o poznání skromnější.

Škoda se na hokejovém mistrovství světa poprvé ukázala v roce 1992, kdy se šampionát konal v Československu - v Praze a Bratislavě. Tehdy domácí mladoboleslavská značka pomohla s organizací mistrovství, když pořadatelům dodala své automobily. Prim hrála tenkrát Škoda Forman. Ukázalo se to přitom jako kvalitní souhra, a tak se už následující rok Škoda stala oficiálním partnerem IIHF a na hokejových mistrovství světa se začala objevovat pravidelně.

V letošním roce toto partnerství tak trvá už 29 let. Již v roce 2007 se přitom značka zapsala do Guinnessovy knihy rekordů, jakožto nejdelší sponzorství jakéhokoliv sportovního mistrovství světa. Dnes se tak loga Škoda pravidelně objevují i přímo na ledové ploše, případně na helmách vybraných národních týmů. V posledních letech pak organizačním týmům zpravidla dodává flotilu zhruba padesátky automobilů.

Díky dlouholetému partnerství se navíc Škoda dostala i do končin, kde oficiálně nepůsobí. V roce 2008 se hokejové mistrovství světa konalo v kolébce hokeje, v Kanadě, kde Škoda své vozy oficiálně neprodává. Přesto i tak zůstala partnerem šampionátu.

Po Quebecu a Halifaxu tak tehdy jezdila flotila 45 stříbrných oficiálních vozů, složená z modelů Roomster Scout, Octavia a Octavia Combi včetně sportovního provedení RS pro prezidenta mezinárodní hokejové federace pana Reného Fasela. Televizní premiéru si pak během přenosů odbyl tehdejší Superb.

„Škoda Auto byla vždy velmi spolehlivým partnerem, a to nikoliv pouze z finančního hlediska. Poskytuje také sofistikovaná logistická řešení, jež si konání události takového významu vyžaduje. A to i v zemích, kde se automobilka obvykle nevyskytuje, jako například v roce 2008, kdy se šampionát konal v Kanadě a kdy bylo nutné celou flotilu vozů Škoda odeslat na dlouhou cestu přes Atlantik,“ ocenil v roce 2017 tento fungující vztah prezident mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Pevné pouto pak Škoda dokázala i v roce 2019 na zatím posledním šampionátu (loňský ročník byl kvůli pandemii covidu-19 zrušen), když v rámci hokejového mistrovství prezentovala své klíčové novinky. V Bratislavě si tak během šampionátu odbyl svoji světovou premiéru modernizovaný Superb, tehdejší novinkou byla i plug-in hybridní verze Superb iV a elektromobil Citigoe iV.

I přestože Škoda je oficiálním partnerem hokejového mistrovství světa už takovou dobu, pořád se dokážou najít v této spolupráci nová prvenství. Konkrétně na letošním šampionátu v Lotyšsku automobilka dodá vůbec poprvé v historii flotilu výhradně čítající elektromobily. Po Rize tak členy Organizačního výboru mistrovství bude převážet 45 exemplářů elektrického SUV Škoda Enyaq iV.

Právě Enyaq iV je nejnovějším členem „hokejové“ flotily. V minulých letech byla flotila přece jen pestřejší, třeba v Bratislavě a Košicích před dvěma lety flotila 50 automobilů čítala převážně SUV Kodiaq a Karoq. Třeba ale i v roce 2012 byla flotila jednotná, tehdy na mistrovství společně pořádaném Finskem a Švédskem jezdily výhradně Superby Combi. O rok později to zase byly výhradně Octavie Combi.

Mistrovství světa v hokeji 2021 odstartovalo v pátek 21. května, vítěze budeme znát v neděli 6. května. Nakonec ho pořádá pouze Lotyšsko, Bělorusku bylo pořadatelství odebráno z bezpečnostních důvodů, kvůli tamějším politickým protestům.

Český tým odehraje základní skupinu A, v Olympijském sportovním centru, kdy se střetne se Švédskem, Ruskem, Švýcarskem, Velkou Británií, Slovenskem, Dánskem a Běloruskem. Kvůli epidemiologické situaci se zápasy základních skupin odehrají bez diváků, při zlepšení situace by se však diváci mohli na tribuny podívat od čtvrtfinále.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
23. 5. 2021 19:01
Enyaq
Dnes som uz videl po prvykrat enyaq v premavke ( ID.4 som zatial nevidel ) a musim povedat ze to nie je vobec spatne... ponton je samozrejme relativne vysoky ( maskuju to obrovske kolesa ) ale inak posobi ako normalne auto... normalny cross ... klobuk dole... voci vacsine elektroaut ktore sa silou mocou tvaria ako z marsu a su bud bez masky alebo celkovo aj bez uchopitelneho dizajnu ( a to aj v interieri ) je enyaq skutocne kukatelny a dostojne posobiaci kusok auta .... verim ze aj ID.4 bude na tom v reale podobne... skoda :yes:
Avatar - Oscar_Romero
23. 5. 2021 18:17
?!?
Kolik Vám Škoda Auto platí za tyto reklamní články? Vy si fakt myslíte, že tyhle prázdné plky někoho zajímají víc než články přímo o autech?