Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda zahájila výrobu nové Octavie, denně plánuje vyrobit 1.150 vozů

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Mladoboleslavský závod automobilky Škoda Auto zahájil sériovou výrobu nové generace klíčového modelu Octavia.

Necelé tři týdny po oficiální premiéře zahájil mladoboleslavský závod automobilky Škoda Auto sériovou výrobu čtvrté generace modelu Octavia. Ta se pokusí navázat na úspěchy třetí generace, vyráběné od roku 2012, která obsadila pozice bestselleru na několika evropských trzích, a celkem se ji prodalo přes 2.5 milionu kusů.

Se zahájením výroby nové generace modelu Octavia v našem hlavním závodě v Mladé Boleslavi otevíráme další kapitolu působivé a úspěšné historie ikony naší značky. Výrazně jsme investovali do přestavby výrobní linky, abychom přesně k 60. výročí tohoto modelu mohli vyrábět jeho nejlepší verzi všech dob,“ dodává Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast výroby a logistiky.

Výroba nové Octavie probíhá na výrobní lince haly M13 v hlavním závodě Škoda Auto v Mladé Boleslavi, kde automobilka před více než 20 lety zahájila výrobu první novodobé Octavie.  Mezi lety však došlo k výrazné modernizaci výrobní linky, díky čemuž se nyní řadí k nejmodernějším a samozřejmě i nejekologičtějším v Evropě.

Řadu komplikovaných a fyzicky náročných výrobních úkonů nově převzali roboti, zatímco zaměstnanci se díky inovativním technologiím mohou těšit na mimořádně ergonomická pracoviště. Ostatně o zavádění moderních technologií a důrazu na ergonomii pracovních míst jsme psali již při návštěvě nové lakovny, kterou automobilka spustila koncem letošního srpna.

Škoda bohužel nezmiňuje, na jakých číslech bude produkce nového modelu začínat. Postupně by však z produkční linky mělo denně sjíždět až 1.150 vozů, které následně zamíří k zákazníkům po celém světě. Kromě České republiky se dá očekávat silná poptávka také například v Rakousku, Finsku či Švýcarsku, kde patří Octavia k nejoblíbenějším kompaktním modelům.

Nová Octavia čtvrté generace byla slavnostně představena 11. listopadu 2019 v Národní galerii a před pár dny byl zveřejněn i její ceník a spuštěn konfigurátor. Jako první se v nabídce objevuje varianta Combi, která s motorizací 1.5 TSI (110 kW) a výbavou Ambition startuje na částce 636.900 Kč. Základní liftback s motorizací 1.0 TSI (81 kW) a šestistupňovým manuálem by měl dorazit na konci první poloviny roku 2020 s cenovkou startující od 456.900 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme