Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sourozenec Enyaqu má datum premiéry. Kdy VW ID.4 dorazí do Česka?

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Oficiální datum premiéry oznámilo zámořské zastoupení automobilky, které už se připravuje i na zahájení příjmu prvních objednávek. V Česku si ale nejspíš ještě chvíli počkáme.

Krátce před včerejší premiérou dlouho očekávané Škody Enyaq iV se na veřejnost dostalo datum další očekávané premiéry koncernového elektrického SUV. Volkswagen ID.4, se kterým Enyaq sdílí elektrickou platformu MEB, se světu představí během on-line prezentace naplánované na 23. září tohoto roku.

Datum na svém webu odhalilo americké zastoupení automobilky, které přidalo i čas zahájení prezentace. Ta by měla odstartovat v 11 hodin dopoledne EDT, což znamená cca 17:00 ve středoevropském časovém pásmu. Po ukončení prezentace se navíc američtí zákazníci mohou těšit na zahájená příjmu předobjednávek.

Americké zastoupení Volkswagenu totiž připravuje spuštění konfigurátoru, kde si zákazníci budou moci sestavit vůz dle svých představ. Následně budou moci na vůz složit plně vratnou zálohu 100 dolarů, která jim zajistí, že budou jedněmi z prvních vlastníků.

Web automobilky uvádí, že po zahájení výroby (která už ale běží) budou zákazníci vyzváni k doplacení dalších 400 dolarů na již definitivní zálohu. Od té chvíle budou mít zákazníci možnost informovat se o stavu výroby svého nového vozu, vybrat si dealerství pro jeho doručení a zde dořešit kompletní financování vozu.

Zatím jsme se bavili pouze o americkém trhu, jak je na tom ale ten evropský a český? S dotazem jsme se obrátili na české zastoupení Volkswagenu, které ale bohužel v současnosti nemá jednoznačné informace. Výrobní kapacity jsou totiž stále poměrně omezené, zatímco poptávka vysoká. VW ID.4 se tak nejspíš na jednotlivé světové trhy dostane postupně, nikoliv najednou.

Pro český trh se mluví o dvou variantách. První počítá s uvedením vozu již v průběhu listopadu, existuje ovšem i možnost, že k nám ID.4 zavítá až začátkem příštího roku. O tom se však v současnosti vedou jednání, jejichž výsledek bychom se měli dozvědět nejpozději v den světové premiéry.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme