Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světovým autem roku 2021 se stává elektrické SUV od Volkswagenu

David Bureš
Diskuze (53)

Volkswagen ID.4 je pátým modelem značky, který zvítězil v anketě Světové auto roku. Je třetím elektromobilem s tímto titulem.

Anketa Světové auto roku (WCOTY) vyhlásila výsledky letošního ročníku. Titul Světové auto roku 2021 nese Volkswagen ID.4, kompaktní SUV s elektrickým pohonem, které ve finálové trojce porazilo Hondu e a Toyotu Yaris. Letošní ročník ankety byl mimochodem sedmnáctý v pořadí.

„Obzvláště nás těší, že naše ID.4 získalo titul „Světové auto roku“. Nejen proto, že se jedná o jedno z nejdůležitějších automobilových ocenění na světě - ale také proto, že porota ocenila skvělý nápad a skvělý tým,“ říká generální ředitel značky Volkswagen Ralf Brandstätter. Ten zdůrazňuje, že právě ID.4 je první globální model nové elektrické řady ID. Určen je pro klíčové trhy v Evropě, USA a Číně a má tak ambice se stát nejprodávanějším členem této rodiny elektromobilů.

O vítězi rozhodla odborná porota skládající se z 93 respektovaných novinářů z 28 zemí světa. Český zástupce v ní není, na mezinárodním poli jsou však známí britští porotci Steve Fowler, Mike Rutherford nebo Charlie Turner, případně Greg Kable nebo Steven Ewing.

Porota původně vybírala z 24 modelů, mezi nimiž nechyběly třeba Citroën C4, Hyundai i20, Kia Sorento, Škoda Octavia nebo Toyota Highlander. Ankety se mohou zúčastnit jen „globální automobily“, konkrétně pravidla vyžadují prodej alespoň 10.000 kusů ročně, cenu pod úrovní luxusních vozidel na klíčových trzích a zahájení prodeje minimálně na dvou klíčových trzích (Čína, Evropa, USA, Japonsko, Korea či Jižní Amerika), nejméně na dvou kontinentech. Pro letošní ročník tuto podmínku musely vozy splnit v období mezi 1. květnem 2020 až 1. květnem 2021.

Volkswagen ID.4 je přitom již pátým modelem značky z Wolfsburgu, který tuto anketu vyhrál. V roce 2009 se radoval Golf šesté generace, o rok později Polo, v roce 2012 Up! a zase o rok později Golf VII. Zároveň jde o třetího čistě elektrického vítěze. V roce 2011 titul Světové auto roku získal Nissan Leaf, v roce 2019 Jaguar I-Pace. Loni mimochodem zvítězila u nás nenabízená Kia Telluride.

Spolu s vítězem byly vyhlášeny také výsledky doprovodných anket. Světovým luxusním vozem roku 2021 se stal Mercedes-Benz S, světovým sporťákem roku Porsche 911 Turbo a světovým městským autem roku Honda e. Ocenění za design pak získal Land Rover Defender. Již dříve byl světovou automobilovou osobností roku 2021 vyhlášen Akio Toyoda, prezident automobilky Toyota. Oceněn byl za provedené změny v automobilce, díky níž zůstala profitabilní i v době pandemie koronaviru, stejně jako za budování tzv. Woven City, ukázky propojené a udržitelné městské komunity budoucnosti.

David Bureš
Diskuze (53)

Doporučujeme

23. 4. 2021 18:52
Re: Jasny, blbost
Já Vám do toho pánové nechcu kecat, co je lepší, či horší řešit nebudu, vím o tom kulový! Ale Tesla má do slova a do písmene podvozek z Mercedesu :-D.
Avatar - Jerry.Gunman
22. 4. 2021 22:15
Re: nemusis to kupovat
Při pravidelných kontrolách STK / ME jsem dosud neměl ani náznak nějakých problémů :-)
Ty snad jezdíš s autem, které nesplňuje podmínky ME?
Avatar - Mikesus
22. 4. 2021 19:06
Re: nemusis to kupovat
A splňují ty emise jen na papíře, nebo i v reálném provozu?
Avatar - Jerry.Gunman
22. 4. 2021 14:48
Re: nemusis to kupovat
A to já zase jo :D
Moje poslední 3 auta byly a jsou osazeny dízlovým motorem - a protože s přehledem splňují všechny emisní limity a normy, nemám důvod a nehodlám se za to stydět před nějakým pýčusem, který si vybral přezdívku podle filmu o bezvýznamném irském hochštaplerovi ;-) ;-) ;-)
22. 4. 2021 12:41
Re: Jasny, blbost
jasne, suhlas. nejde ale len o kvalitu spracovania, ale aj o nastavanie a celkove fungovanie. papierovo ma Tesla 3 pozovok vyborny, ale v realite je slabsi ako ma 3er z hladiska "funkcnosti" ... o samotnej kvalite spracovania a trvacnosti radsej nehovorim, pretoze ta sa s podvozkami bmw porovnavat vobec neda