Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Také Alfa Romeo a Fiat budou chybět na pařížském autosalonu. Kdo tam tedy bude vystavovat?

David Bureš
Diskuze (3)
Už dříve neúčast na kdysi největším autosalonu světa oznámil Volkswagen. Letošní pařížský autosalon se tak zaměří i na jiné exponáty než auta.

Letošní ročník pařížského autosalonu se jako již tradičně koná až na podzim, už teď je ale jasné, že určitě nebude takový jako dříve. Do Paříže tentokrát z řad automobilek dorazí mnohem méně vystavovatelů než v předchozích ročnících této výstavy. Naposledy svoji neúčast oznámily i vybrané značky koncernu FCA.

Z koncernu Fiat Chrysler Automobiles tak na letošním ročníku Mondial de l'Auto bude chybět hned trojice značek, konkrétně Alfa Romeo, Jeep i mateřský Fiat. Zvlášť u Jeepu může s ohledem na jeho údajnou snahu o mohutnou expanzi v Evropě takové rozhodnutí překvapit, FCA ale tradiční evropské autosalony už neprožívá tak jako v minulosti. Trojice těchto značek už loni chyběla na frankfurtské autoshow, která se s Mondial de l'Auto obrok střídá. Naopak Maserati a Ferrari na autoshow mají být.

Fiat a spol. přitom nejsou jediné značky, které z důležitých vystavovatelů nebudou letos v Paříži přítomny. Už dříve oficiálně oznámila největší evropská automobilka, značka Volkswagen, že na výstavě vystavovat nebude.

„Volkswagen již delší dobu představuje nové sériové modely na samostatných akcích ve své režii připravených speciálně pro účel světové premiéry modelu. Může tak model detailně představit na vhodném místě a zvolit odpovídající koncepci dle specifik jednotlivých modelů,“ vysvětlil tento krok David Valenta, PR českého zastoupení wolfsburské značky.

Z koncernu Volkswagen Group nebudou na výstavišti Paris Expo Porte de Versailles také značky Porsche a Lamborghini, italský výrobce bude zastoupen jen prostřednictvím svého pařížského dealera. Spekulovalo se také o tom, že výstavu vynechá i Audi, taková zpráva ale zatím potvrzena nebyla. Naopak Škoda se autosalonu s jistotou zúčastní.

To ale není všechno, protože v Paříži budou chybět i další klíčový hráči na evropském trhu – Ford nebo Opel. A neuvidíme tam ani stánek Volva, které už delší dobu omezuje svou účast na velkých autosalonech – v Evropě dnes vystavuje jen v Ženevě. Stejně tak vystavovat nebude ani hned několik japonských značek, Nissan, Mitsubishi, Mazda či Subaru. Firmy většinou tento krok vysvětlují tím, že účast na autosalonu je nákladná a nepřináší dnes už takové výsledky, aby se vyplatila. I analytici upozorňují na to, že automobilové výstavy jsou odsouzeny k zániku, pokud nenajdou nový směr.

S ohledem na tolik chybějících výrobců se musíme ptát, co vlastně letos v Paříži uvidíme. Zdá, se že se z pařížského autosalonu stane hlavně přehlídka lokálních výrobců. Renault i francouzská část Skupiny PSA totiž chybět nebudou. Renault se tam patrně pochlubí novým Cliem, zatímco Peugeot nejspíše novou 508 s karoserií kombi a novou generací 208, Citroën zase SUV C5 Aircross. V případě luxusního DS se spekuluje o konceptu naznačujícím příchod malého crossoveru DS 3 Crossback.

S jistotou bude v Paříži také Kia, která by tam měla ukázat další karosářskou variantu nejnovějšího Ceedu, s největší pravděpodobností shooting brake. Speciálním účastníkem pak bude nová vietnamská automobilka VinFast, která tam představí svá první díla.

Na navyšující se počet chybějících automobilek pořadatelé výstavy už zareagovali tím, že tradiční přehlídku automobilů doplní i dalšími souvisejícími akcemi. Ve stejném termínu jako autosalon se tak bude konat i výstava motocyklů a akce Mondial de la Mobilité. Nechme se tak překvapit, zda aspoň tenhle krok přiláká na Paris Expo Porte de Versailles dostatek návštěvníků.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - Plautus
1. 6. 2018 06:16
Re: v dnesnych casoch
Už ti to napísal Todie a má pravdu, si kultúrny barbar, a zároveň si opäť potvrdil, že teoretik od stola, resp. “z postele”. Tak prosím, váľaj sa doma a užívaj si kvalitu “svadobných fotiek” z postele. Kto môže, chce a má záujem o autá, využije možnosť siahnuť si na ne naživo a porovnať. Kde inde máš možnosť presadnúť v rámci jedného dňa do n značiek a priamo porovnať, či ti auto sedí a stojí vôbec za testovaciu jazdu a bližší záujem? V posteli to nebude, tam môžeš o nich leda tak snívať...
31. 5. 2018 13:04
Re: v dnesnych casoch
Že jsi kulturní barbar a nechodíš do kina a divadla je Tvoje věc. Názor, že je to prežitek je totálně mimo. A co se týká Tvého teoretizování nad kvalitními fotkami. Věř, že fotka nikdy nenahradí reálný pocit. Nic ve zlém. Hezký den B
Avatar - 3_diamanty
31. 5. 2018 12:22
v dnesnych casoch
ked mame milion roznych technologii a "uniky" noviniek su na dennom poriadku a mame ich uz davno pred premierou kdesi na nete placnute a z 20 uhlov nafotene .. k tomu aj s nafotenou kabinou v kvalite "svadobeho fotografa" tak sa nie je comu cudovat ze autosalony smeruju kam smeruju ... za mna autosalony podobne ako divadla a kina su uz len akymsi prezitkom cias davno minulych a este tych klasickych zlatych automobilovych cias na ake si spominam z 90 rokov ... a navyse ani biznis dnes uz nepusti... a aj tato sranda spojena s vystavou automobilky iste nieco stoji ... a ako vieme setri sa dnes uz aj tam kde by sa nemuselo ... takze asi tak hm... inak nechcem byt drzy ani nekorektny ale co by tam aj alfa vystavovala?... dalsiu v podari uz 123-tiu studiu nejakeho ich superauta ktora opat ako to v alfe byva nikdy nepojde do vyroby?... ved stale mi pride ze kde nic tu nic... roztpavalo sa aj o nejakom ich velkom supersedane vacsom ako giulia co by konkurent pre bmw 5 ale opat kde nic tu nic... nechajme alfu teraz alfou ok .. v principe ide o to ze dnes ozaj uz clvoek ak chce vidiet novinku nemusi uz cakat na pariz ani zenevu....ale okuka si ju aj doma z postele... tak asi tolko ... (ne)buducnost autosalonov sa tym padom uz specatila ;-)