Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Také Hyundai má svoji rodinu elektromobilů. Ioniq doplní tři novinky

David Bureš
Diskuze (5)

Hyundai chystá postupné rozšíření své elektrické řady. Ponese jméno Ioniq podle již prodávaného modelu a využije novou platformu E-GMP.

Hyundai je automobilka, která do budoucna věří různým typům pohonů, jež mají oslovit různou klientelu. To platí také pro elektrický pohon, přičemž v této oblasti je firma už dnes silně zastoupena. Od roku 2016 nabízí Ioniq EV, který o dva roky později doplnila i Kona EV. A další elektrovozy dorazí v příštích letech. Podobně jako u jiných automobilek budou součástí svébytné řady.

V případě korejské automobilky ponese označení Ioniq, podle již prodávaného modelu. Jméno je kombinací slov ion a unique, které bylo poprvé užito pro projekt ekologické mobility, jehož výsledkem byl právě Ioniq. Vůz dostupný s třemi typy pohonu, jako elektrovůz, full-hybrid a plug-in hybrid.

Hyundai přitom již prozradilo, jak bude expanze této rodiny probíhat. Do roku 2024 dorazí hned tři novinky této řady, které na vzájemné odlišení užijí číselná označení. Design podle automobilky bude nadčasový, odkáže sice na někdejší modely značky, zároveň ale chce být mostem do budoucnosti.

Jako první zástupce přijde v roce 2021 Ioniq 5, středně velký crossover, který bude postaven na základech retro stylizovaného konceptu 45 prezentovaného na frankfurtském autosalonu v roce 2019. Auto svým vzhledem odkáže na dávné modely Hyundai, které oživí moderními prvky. Konkrétně svébytný „pixelový“ světelný podpis použijí i další modely této elektrořady.

V roce 2022 pak bude následovat Ioniq 6, což bude zase sedan využívající prvky letošního konceptu Prophecy. Poslední prozrazenou novinkou je Ioniq 7, velké SUV s elektrickým pohonem připravované pro rok 2024. I v tomto případě budou využity motivy konceptu Prophecy, konkrétně z hlediska aerodynamiky a siluety.

Naopak budoucnost dnešního Ioniqu automobilka nezmiňuje. Není tak jasné, zda bude do budoucna jen přejmenován, nebo zda jej nahradí jiný model.

Všechny tři modely pak budou postaveny na základech modulární platformy E-GMP vyvinuté pro potřeby elektromobilů. Hyundai bez bližších podrobností o Electric Global Modular Platform (Elektrická globální modulární platforma) tvrdí, že vozy s touto technikou poskytnou interiér připomínající chytrý obývací pokoj, s široce nastavitelnými sedadly, bezdrátovým připojením a unikátními prvky, jako je schránka před spolujezdcem připomínající šuplík. Plusem má být rovněž ultra rychlonabíjení a vysoký dojezd.

Rodina Ioniq je součástí plánů Hyundaie na expanzi v oblasti elektromobilů. Do roku 2025 se automobilka chce stát třetím největším výrobcem ekologických vozidel na světě s 560.000 prodanými bateriovými elektromobily, které doplní též vozy s palivovými články.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme