Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takhle vypadá 417 km/h v Chironu. Český miliardář zveřejnil záběry z kabiny

Jan Zajíc
Diskuze (139)

Možná si vybavujete, že jsme na konci listopadu loňského roku psali o "rychlostním testu", který na německé dálnici s Bugatti Chiron Sport podnikl podnikatel a developer Radim Passer.

Jeden z nejbohatších Čechů v červenci navázal na podobný pokus z roku 2015, tehdy s Veyronem, a rozhodl se zjistit, jakou rychlost ze svého hypersportu na veřejné komunikaci vytáhne. S Veyronem se mu povedlo 402,5 km/h.

Stejně jako v roce 2015, i tentokrát padla volba na zhruba 10 kilometrů dlouhý, přehledný, široký a rovný úsek dálnice A2 u Wittenbergu mezi Berlínem a Hannoverem. Cílem bylo zjistit, na jakou rychlost se Chiron na Autobahnu může dostat. Ještě před cestou auto absolvovalo důkladnou prohlídku ve francouzském Molsheimu, sídle automobilky Bugatti. Ta potvrdila, že vůz je na rychlostní zkoušku připraven.

Aby byl pokus co nejbezpečnější a proběhl v minimálním provozu, vyrazil Passer na dálnici v neděli a brzy ráno, ještě před pátou hodinou. Výsledek pokusu byl ohromující: Chiron Sport se podle palubního rychloměru rozjel na 414 km/h, podle GPS dokonce na 417 km/h!

Přestože k rychlostnímu testu na Autobahnu došlo už v červenci, Radim Passer se videem o nevšední "projížďce" pochlubil až o několik měsíců později - na konci listopadu. Nyní servíruje pokračování.

Čerstvě totiž na svém youtubovém kanálu zveřejnil nesestříhané záběry z palubní kamery, doplněné o pohled na rychloměr a údaje z GPS.

Rychlostní zkoušku si tedy můžeme prohlédnout celou přímo z kabiny. A je to fascinující pohled. Začíná se přitom "zlehka", Chiron Sport se po rozjetí nějakou dobu pohybuje rychlostí okolo 180 km/h. Normálně jde o velice slušné tempo, s vědomím toho, co přijde, však můžeme s nadsázkou hovořit o hlemýždí rychlosti.

Pořádný kvapík totiž přichází za chvíli. Úžasné přitom je, jak lehce Chiron akceleruje nejen po překročení hranice 200 km/h, ale i za třístovkou, chuť zrychlovat je prostě fantastická.

Zajímavý je ale také pohled na způsob, jakým Passer proletí okolo ostatních aut na dálnici. A obdivuhodné je i to, jak Chiron v tak obrovských rychlostech vypadá klidně a stabilně.

Pro připomenutí: Chiron Sport pohání čtyřmi turbodmychadly přeplňovaný šestnáctiválec o objemu 8 litrů, který dává nejvyšší výkon 1103 kW (1500 koní). Bugatti udává maximální rychlost 420 km/h.

V roce 2019 Radim Passer časopisu Forbes prozradil, že za Chiron zaplatil asi 3,3 milionu eur, což je v přepočtu podle aktuálního kurzu zhruba 84,15 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (139)

Doporučujeme

Avatar - miromen
11. 1. 2022 23:57
Re: Vyzera to jednoducho
Jo 200 je v poho navic pokud se jede po nějake jedničce a maximalka se musi zkusit u každeho auta. To byvala celkem *** u staršich aut jako 100 či 120, ale i takovy jedničkovy Yaris 1,0 se 186 na tacho to byl taky docela adrenalin.
A občas neuškodi ani kulturni vložka ve stiženych podminkach to si člověk i užije. Vic než 190 tacho jsem tam neviděl, ale nebyl čas koukat...
https://www.youtube.com/watch?…
Avatar - xxc
11. 1. 2022 21:42
Re: Vyzera to jednoducho
Cesta na dovolenku v pandemii na poloprazdnej dialnici. Nejakych 1000 km tam a naspat. Samozrejme isiel som co premavka a auto dovolilo. O tom mali byt dialnice, a ked uz chcu silou mocou limitovat, tak nech daju limit 250, ktory ma vacsina aut. Mozno prave proti tomu, aby tam nebezpecne nejazdili 400. Ale nie umely limit 130.
Avatar - Ozzman
11. 1. 2022 21:11
Re: Vyzera to jednoducho
Jezdil si někdy takovým tempem déle ? Třeba pul hodiny - hodinu v kuse ?
Avatar - Ozzman
11. 1. 2022 21:07
Re: Vyzera to jednoducho
Jo, ještě že si přišel, u tebe v autě mi taky bylo nevolno :-[] Ale za to mohlo to zrychlení a né že bych ti nevěřil :D
Avatar - curwasportiva
11. 1. 2022 19:10
Fraska
Video me opravdu povavilo, dramaticka hudba i zabery jako by se snad vyhral Le Mans a pritom je to jen jizda se seriovou hrackou po dalnici a jeste se u toho tvari jako by neco svetoborneho dokazal :D