Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla vs. severské odbory: Elon Musk chce vyhrát válku i pomocí experta

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

Americký výrobce elektromobilů na severu Evropy narazil na tuhý odpor tamních odborů. S nimi přitom vedení Tesly v čele s Elonem Muskem většinou udělá rychlý proces. Teď se však zdá, že odpor polevuje.

Evropa není Amerika. V poslední době to poznává třeba Elon Musk, respektive automobilka Tesla, která vede tuhý boj s odbory v Dánsku, Švédsku, Norsku, Finsku a na Islandu. Situace dokonce vygradovala do podoby, kdy se k svým kolegům v Tesle, kteří touží po založení vlastní odborové organice uvnitř automobilky, přidali i další pracovníci z odlišných oborů.

Například norští pracovníci v tamních docích v rámci solidarity odmítají přebírat tesly z nákladních lodí, švédští pošťáci zase novým majitelům elektrických tesel nedoručují registrační značky. A popeláři zase od autosalonů americké automobilky odmítají odvážet odpadky. Na takový mezinárodní odpor přitom Tesla není zvyklá. Ostatně jsme o tom v uplynulých týdnech již psali.

Teď se však zdá, že tvrdý přístup Tesly začíná měknout. Na jejích oficiálních kariérních stránkách je totiž uveřejněna pozice s názvem Public Policy and Business Development Manager, Nordics, což v nepřímém překladu znamená, že Američané hledají člověka, který by jim pomohl porozumět regulativním a legislativním záležitostem na severských pracovních trzích. Požadavky mimo jiné zahrnují minimálně pětiletou relevantní praxi, zkušenosti se severskou regulativou, alespoň bakalářský titul a excelentní komunikační schopnosti. Místo působení bude v Segeltorpu na jihozápadně Stockholmu.

Video se připravuje ...

Celý problém odstartoval během letošního října, kdy švédská obchodní unie IF Metall nesouhlasila s odmítnutím kolektivní smlouvy ze strany Tesly pro jejích 120 zaměstnanců. Zatímco tenhle typ pracovních smluv je ve Švédsku běžný, americká automobilka s ním nesouhlasí. Prý je to proti jejich zásadám.  S rozvojem výrobní, dealerské a servisní sítě Tesly v Evropě se však Američané budou muset s podobnými problémy vyrovnávat častěji. Zdejší pracovní právo totiž v mnoha ohledech disponuje výrazně vyšší mírou zaměstnanecké ochrany a pracovních bonusů, o kterých si jejich američtí (ti čínští ani nemluvě) kolegové mohou jenom zdát.

Ondřej Šámal
Diskuze (2)
22. 12. 2023 09:50
Re: Válka?
Vyborna spiklenecka teorie.

O odborech si myslim sve, zvlaste o tech, co odvolaly ve VW Diesse, protoze jim rikal realitu par let dopredu. A az ted se vsichni divi.

Ale to cos napsal je zase blbost...
Avatar - pradeda777
21. 12. 2023 08:34
Válka?
S rozvojem výrobní, dealerské a servisní sítě Tesly v Evropě se však Američané budou muset s podobnými problémy vyrovnávat častěji. Zdejší pracovní právo totiž v mnoha ohledech disponuje výrazně vyšší mírou zaměstnanecké ochrany a pracovních bonusů, o kterých si jejich američtí (ti čínští ani nemluvě) kolegové mohou jenom zdát.
Ano, odborářský "teror" už zlikvidoval v Evropě spoustu firem. Kdo ví kdo je za to platí. Možná ti, co následné ty krachující firmy přebírají a zároveň zaplavují evropský trh svými výrobky.