Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto Porsche 911 Turbo S chce zpátky rekord na Pikes Peak

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Sedminásobný vítěz Pikes Peak David Donner se ve 100. ročníku slavného závodu do vrchu v kategorii sériových automobilů pokusí s Porsche 911 Turbo S převzít zpátky rekord, který mu byl v roce 2019 uzmut. 

Stý ročník Pikes Peak International Hill Climb se koná již příští týden, konkrétně v neděli 26. června. V kategorii sériových automobilů se David Donner pokusí vzít rekord, který dříve patřil jemu. Pomůže mu magazín 000 zaměřený na Porsche, floridské dealerství Champion Porsche a ta nejdůležitější část případného úspěchu - nejnovější model Porsche 911 Turbo S.

Video se připravuje ...

David Donner byl králem hor hned třikrát - v letech 1991, 2002 a 2005. Pokud vezmeme v potaz i podkategorie, celkově vyhrál Donner již sedmkrát a patří k největším legendám Pikes Peak. 

V roce 2015 stanovil Donner rekord v kategorii sériových modelů s vozem Porsche 911 Turbo S z roku 2014. Hodnotu Donnerova času 10:26,898 překonal v roce 2019 Rhys Miller s vozem Bentley Continental GT (10:18,488). O tři roky později chystá David Donner odplatu.

Porsche 911 Turbo S prošlo před závodem několika drobnými úpravami. Model se pyšní takzvaným Lightweight-package balíčkem. Jedná se o odlehčení vozu, které  zahrnuje ochrannou klec, závodní sedačku, šestibodový bezpečnostní pás a hasící přístroj. Výfuk je uzpůsoben lepšímu proudění a motor dostal nové mapování, aby poskytoval co nejlepší výkon ve vysoké nadmořské výšce. Polep vozu je inspirován zmíněným magazínem 000.

Jelikož se jedná o kategorii sériově vyráběných vozů, zbytek zůstává nezměněn. V případě suchého závodu bude 911 Turbo S obuto do pneumatik Michelin Pilot Sport Cup 2 R, v případě deště se přejde na pneumatiky Pirelli P-Zero Corsa.

Bez ohledu na to, jak moc je David Donner zkušeným závodníkem, máte pouze jeden pokus v celém roce a Donner to moc dobře ví. “Vždy jedu na Pikes Peak vyhrát nebo stanovit rekord. Historie mé rodiny s Porsche na Pikes Peak pochází od mého otce Boba Donnera, který vyhrál s Porsche Spyder v letech 1960, 1961 a 1962. Má poslední tři vítězství jsou s Porsche, takže dává smysl pokračovat v nastolené tradici,” dodal Donner.

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Roland Von Wagen
20. 6. 2022 01:07
Jsem moc rád, že...
... americký jezdec má rád Porsche. Nejsou to takoví vidláci, za jaké se vydávají :yes: