Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota bZ3 unikla na veřejnost, půjde o elektrickou Corollu budoucnosti?

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Čistě elektrický sedan unikl na veřejnost díky čínským úřadům. O jeho technice však zatím stále nevíme mnoho.

Toyota měla k elektromobilům dlouhodobě spíš zdrženlivější přístup, koncem loňského roku však ohlásila, že pracuje rovnou na 15 elektrických modelech. Během prezentace navíc automobilka prezentovala také celou řadu prototypů, které nám nabídly první ochutnávku elektrické budoucnosti podle Toyoty.

Prvním čistě elektrickým modelem Toyota z nové modelové řady bZ se stal čistě elektrický crossover bZ4X. Kromě toho však automobilka pracuje také na elektrickém sedanu, hatchbacku a dalších karosářských provedeních v různých velikostech.

Jednou z nejočekávanějších novinek je přitom čistě elektrický sedan, který by mohl konkurovat například i Tesle Model 3. Vůz měl mít označení Toyota bZ5 a na jeho vývoji se údajně měla podílet čínská značka BYD.

To alespoň zmiňují spekulace, které se objevily na fóru CocheSpias.net. Podle tamních diskutérů by měl vůz měřit na délku cca 4,73 metru, na šířku 1,84 metru a na výšku 1,48 metru. Rozvor měl mít hodnotu 2,88 metru. Zdrojem těchto informací přitom měla být čínská média. Ostatně objevily se také informace, že vůz do Evropy nezamíří.

Video se připravuje ...

Nyní se však na fóru CocheSpias objevily snímky elektrického sedanu bez jakéhokoliv maskování, které víceméně odpovídají vozu, který dosud všichni na zamaskovaných špionážních fotkách považovali za Toyotu bZ5. Na zádi vozu je nicméně označení bZ3.

Příď vozu svým designovým pojetím navazuje na crossover bZ4X. Sedan má jednoduše pojatou příď s uzavřenou maskou, výraznými aerodynamickými prvky v nárazníku a nevšedními světlomety. Ty jsou vybaveny několika LED segmenty, především jim ale dominuje linka denního svícení, která jde napříč celou přídí.

Z profilu je vůz pojat vcelku jednoduše, v podbězích ale vidíme aerodynamicky tvarované 18“ lité disky a kliky dveří jsou zapuštěné. Čelní sklo je protáhlé, stejně jako zadní klesající linka střechy. Vůz je bohatě prosklený a zřejmě nabídne slušný výhled. Pod zrcátky i v rámečcích značek ale vidíme i kamery pro panoramatický systém.

Záď je pojata spíše jednoduše. Dominantním prvkem jsou opět světla, propojená linkou napříč víkem kufru. Vedle označení bZ 3 a specifického čínského označení ale zřejmě není příliš co dodat. Za zmínku pak stojí snad ještě dostupnost dvoubarevného lakování s černou střechou.

Je pravděpodobné, že základem elektrického sedanu bude platforma e-TNGA. Vůz by podle spekulací měl být dostupný v konfiguraci jak s jedním, tak s dvěma elektromotory. Nejvýkonnější verze by pak mohla nabídnout výkon až 200 koní. Baterie by mohla mít kapacitu cca 71,4 kWh a dojezd by se mohl pohybovat až okolo 500 km.

Zatím se však jedná pouze o neověřitelné spekulace, vycházející z různých zdrojů. Existuje také šance, že nyní uniklé snímky Toyoty bZ3 mohou ukazovat vůz pouze pro čínský trh, zatímco Evropa může pod stejným názvem dostat odlišný model. Ostatně původně se odhadovalo, že Toyota bZ3 bude hatchback, který se stane čistě elektrickou Corollou budoucnosti.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

29. 8. 2022 19:16
Re: Re: Nakonec to bude jinak
Nemyslim si, ze je to v dizajne. Aspon v uk si toyota zakaznikov vychovala a auris/corolla v hybride je pre dochodcu prva volba, a pri zdrazovani vw to aj cenovo zacalo vychadzat prijatelne.
Avatar - Emel
29. 8. 2022 17:41
Re: Nakonec to bude jinak
Na druhou stranu - je vidět velký pokrok u Corolly oproti Aurisu a odráží se i v evropských prodejních číslech.
27. 8. 2022 22:55
Re: Nakonec to bude jinak
Tak hadam to nikoho nezaujima, vzhlad je to posledne co trapi zakaznikov toyoty. Poslednych 30 tokov sa na to neda pozerat a predaje si slusne
27. 8. 2022 12:04
Nakonec to bude jinak
Když si dam na YouTube najít "2023 Prius" tak se objeví asi 6 ruznych designu. Nikdo neví, který to skutečně bude, ani zda to bude již v roce 2023. Dvoubarevné lakování s černou střechou se překládá jako solární panel na střeše.