Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius živě: Vzkaz z budoucnosti (+video)

Vitek
Diskuze (93)
Jelikož mám s Priusem velké zkušenosti, dostal jsem od redakce příležitost vyjádřit se k nejnovější generaci nejúspěšnějšího hybridního auta světa. Právě si odbývá premiéru na frankfurtském autosalonu.

Přiznávám, že jsem u prvních fotografií čtvrté generace Toyoty Prius trochu znejistěl, ale obrázky vozu v modré barvě stále dávaly naději, že se mi auto bude líbit. Osobní seznámení na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem mě nakonec přesvědčilo, že Toyota udělala velice dobrý tah.

Video se připravuje ...

První setkání trvalo jen deset sekund. Nultý den autosalonu jsem s kolegy pronikl do haly, kde se teprve všechno chystalo. Prius byl zahalený, ale v jeden okamžik jej odkryli. Možná jsem byl první Čech, který ho spatřil na vlastní oči. Kolegové by si v tu chvíli rádi sehnali nějaký vypínač, který by mě umlčel, protože jsem o Priusu nemohl (nebo spíš neuměl) přestat hovořit. Až tak silně na mě zapůsobil!

V první den autosalonu mi bohužel na Prius nevyšel čas. Vynahradil jsem si to o den později, technických údajů je ale zatím stále pomálu. Víme pouze, že má auto nový motor, kapota však nešla otevřít a lidi od Toyoty prý nic nevěděli. S auty mohli popojíždět pouze zástupci automobilky! Podle mého názoru se v Priusu nachází čtyřválec o objemu 1,7 litru, na kterém Toyota údajně pracuje už dva roky. To ale ukáže čas…

Interiér spíše připomíná nějaký koncept z budoucnosti. Jedna obrazovka, přehledný přístrojový štít a veškerá tlačítka na netradičně tvarovaném volantu. Skvěle působí i odkládací plochy a na středovém tunelu se dokonce nachází indukční nabíječka pro dobíjení mobilních telefonů. Prý je funkční s jakýmsi adaptérem pro všechny typy přístrojů. Zda bude ve všech vozech, jsem se však nedozvěděl.

Sedadla vpředu jsou o poznání lepší a pohodlnější než u předchůdce. Zadní místa zůstala naštěstí, jak je u Priusů zvykem, s obrovským prostorem pro nohy cestujících. I čtvrtý Prius se tak pravděpodobně stane oblíbeným vozem taxikářů celého světa.

Velkou radost mám ze zavazadelníku. Objem stále není veřejný, ale po nátlaku na japonského manažera Toyoty jsem nakonec získal údaj 549 litrů. To je velice dobrá zpráva! Baterie se totiž posunuly dále pod zadní sedadla a úložný prostor už díky tomu není tak mělký.

Autor: švihák lázeňský

Vitek
Diskuze (93)
Avatar - _Karel_
18. 9. 2015 18:42
Re: Mainstreamoví kovbojové
Tak taková definice mě nenapadla >:D :yes:
Avatar - iudex
18. 9. 2015 10:33
Re: Autor článku
Neriešim, ja to meno viem, ale asi by sa patrilo predstaviť sa aj ostatným. ;-)
A skôr ako na Teba je to otázka na redakciu, že to akceptuje (pri ostatných autoroch, ktorí tu boli v diskusiách aktívni pod nickom, to neakceptovala).
Avatar - Emel
18. 9. 2015 10:21
Re: Prius
Tak ono spolehlivost obecně není parametr, který by vyhrával EOTY... Mazda s Wankelem by taky mohla vyprávět, nebo VW se svou dvakrát foukanou 1.4TSI...
Avatar - Emel
18. 9. 2015 10:18
Re: Prius
Tipuju - bude tam zase 1.8 v novější verzi.
Avatar - miromen
18. 9. 2015 10:03
Re: Prius
Mam radost že ti ze mě naběhly žily. :yes: