Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota vyrobila již 10 milionů Yarisů, více než polovina se prodala v Evropě

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Výroba modelu byla zahájena v Japonsku v lednu 1999, dnes probíhá v 10 zemích světa. Z původního malého hatchbacku se navíc stal i úspěšný sportovec a crossover.

Kořeny modelu Toyota Yaris bychom vypátrali již v roce 1997, kdy se automobilka na frankfurtském autosalonu pochlubila konceptem Toyota Funtime, jenž byl jedním z koncepčních modelů projektu Fun. O rok později se pak na autosalonu v Paříži vůbec poprvé představila nová sériová Toyota Yaris.

Výroba první generace byla zahájena v lednu roku 1999 v japonském závodě Takaoka, během roku se pak vůz začal dostávat na trhy. V roce 2000 se první generace modelu Yaris dočkala vytouženého titulu Auto roku, a to jako vůbec první model značky. Úspěch v anketě navíc v roce 2021 zopakovala současná čtvrtá generace modelu.

Video se připravuje ...

Yaris je přitom podle automobilky typickým globálním modelem značky Toyota, což ostatně potvrzuje i fakt, že se dnes vyrábí v 10 zemích světa: Japonsku, Brazílii, Číně, na Tchaj-wanu, v Indonésii, Malajsii, Pákistánu, Thajsku Francii a také v České republice. Lokálně jsou navíc vyráběny i klíčové komponenty modelu.

Během let se navíc ukázala schopnost modelu Yaris přizpůsobovat se potřebám zákazníků. Ostatně stačí zavzpomínat na rok 2020, kdy byl představen populární sportovní verze GR Yaris s nejvýkonnějším tříválcem a pohonem všech kol. O rok později pak automobilka představila městský crossover s označením Yaris Cross.

Výroba modelu v Evropě byla zahájena v roce 2001 ve francouzském závodě Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), kde byl 30. dubna slavnostně vyroben také vůz s číslem 10.000.000. Mělo by se přitom jednat již o šestý model značky Toyota, který tuto magickou hranici překonal. Výroba modelu v kolínském závodu Toyota Motor Manufacturing Czech Republic pak odstartovala v roce 2021 s modelem Yaris Cross.

Pro úplnost dodejme, že úhrnná evropská výroba vozů řady Yaris do konce roku 2022 přesáhla 4,6 milionu kusů. Úhrnné prodeje modelové řady Yaris v Evropě koncem února 2023 dosáhly 5.155.056 vozů, přičemž za rok 2022 tvořila řada Yaris dokonce jednu třetinu celkových prodejů značky Toyota v Evropě. Celkem bylo prodáno 185.781 vozů Yaris, 156.086 crossoverů Yaris Cross a 5.392 sportovních vozů GR Yaris, což dohromady tvořilo 8 % segmentu.

Video se připravuje ...

Mám ještě stále živé vzpomínky na to, kdy Yaris poprvé přišel na svět. Pamatuji si, jak jsem v době, kdy jsem pracoval pro jinou společnost, pozoroval uvedení první generace, která se vyznačovala svým „velkým malým“ charakterem. Okamžitě mi bylo jasné, že Yaris předefinuje segment malých vozů, a nakonec se stal Autem roku 2000. O dvě dekády později byla čtvrtá generace Yarisu oceněna také Autem roku a já jsem měl tu čest převzít trofej jménem společnosti,“ uvedl Matt Harrison, prezident a CEO, Toyota Motor Europe.

Yaris byl synonymem růstu Toyoty v Evropě a stal se naším nejprodávanějším a nejvíce vyráběným vozidlem v regionu. Také nově definoval povědomí o naší značce. Rodina Yaris se nyní rozšířila, a to po představení Yarisu Cross v září 2021 spolu s GR Yarisem, plnokrevným výkonným vozem zrozeným z našeho úspěchu ve WRC. Příběh úspěchu Yarisu ještě neskončil a já se těším, až uvidím, jakou roli bude hrát v budoucnu.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme