Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Triumph a Williams spolu s dalšími partnery vyvíjejí elektrický motocykl

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Triumph si dnes většinou spojujeme s motocykly, které se svým vzhledem vrací do minulosti, ale i tento britský výrobce motorek se vydává do elektrické budoucnosti. Na vývoji přitom bude spolupracovat mimo jiné i s Williams Advanced Engineering.

Triumph patří mezi výrobce s nejširší nabídkou motocyklů, jejichž vzhled je inspirován stroji ze čtyřicátých až sedmdesátých let dvacátého století. Vedle úspěšné rodiny modelů Modern Classic má ve své nabídce ještě adventure motocykly, které spojuje jméno Tiger a streetfightery Street Triple a Speed Triple.

Všechny v současnosti nabízené motocykly značky Triumph sází na moderní řadové dvouválce a tříválce, ale britský výrobce chce jít s dobou a podobně jako například Harley-Davidson se, i když s jistým zpožděním, pouští do vývoje čistě elektřinou poháněného motocyklu.

Triumph ovšem na vývoji elektrického motocyklu nebude pracovat sám, ale je součástí projektu, jehož se účastní několik dalších společností z Velké Británie. Triumph má tedy podle informací, které zveřejnil Motorcycle News, stát ve vedení projektu, připravit konstrukci podvozku a poskytnout výrobní infrastrukturu.Williams Advanced Engineering se postará o návrh baterií, jejich integraci do motocyklu a řídící jednotku, propojující hlavní systémy elektroinstalace. Tato společnost se mimo jiné podílí i na vývoji nového elektrického hypersportu značky Lotus a v loňském roce představila plně funkční koncept podvozku FW-EVX pro elektromobily, do nějž se promítly dosavadní zkušenosti divize s vývojem pro monoposty Formule 1 a Formule E.

Integral Powertrain Ltd. má prostřednictvím své divize e-drive zajistí elektromotor a na celém projektu má spolupracovat i tým elektrotechnických specialistů na University of Warwick, zatímco jeho financování má být spravováno prostřednictvím agentury Innovative UK.

Projekt s označením TE-1 se má v příštích dvou letech zaměřit především na řešení elektrických pohonných systémů pro motocykly. Cílem je vyvinout lehkou a kompaktní pohonnou jednotku s bateriemi, kterou bude možné použít pro novou generaci elektrických motocyklů značky Triumph.

Zdroj: Motorcycle News

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme