Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Uříznutý volant Tesly je průšvih, hodnotí řidič z Česka. Hrozné není jen samotné řízení

Jan Zajíc
Diskuze (69)

Pro ovládání vozu ještě nikdo nevymyslel nic lepšího než kulatý volant. Přesto se značky z nějakého důvodu snaží neustále experimentovat.

Že volant nemusí být jen kulatý nám designérské týmy automobilek ukazují už několik let. Vzpomeňme kontroverzní i-Cockpit Peugeotu či novodobé hranatější řešení od Renaultu. Do módy se však dostávají i tzv. „yoke wheels“, tedy volanty s uříznutou vrchní částí. Aktuálně je nabízí automobilky Tesla a Lexus.

Jeden z českých uživatelů, který už měl možnost si inovaci amerického výrobce elektromobilů vyzkoušet, se o svou zkušenost podělil v české facebookové skupině Elektro auta. „Dá se to, ale krizovku fakt nechceš. Motáš obdélníkem, což jde poměrně krkolomně,“ popisuje první kilometry s novým volantem Honza.

Video se připravuje ...

Vedle toho se dozvídáme, že problémem není jen samotné ovládání elektromobilu, ale i další přidružené funkce. Třeba zapnutí trojbliku, ale především aktivace klaksonu. I ta je tady totiž řešena hodně netradičně. „Největší průser je klakson na dotykové tlačítko pro pravý palec. Dvakrát jsem chtěl zatroubit v překvapujícím momentu, ale jen jsem bouchnul a nic. To je vyloženě nešťastný a nebezpečný,“ dodává Jan.

V posledních týdnech se hodně řeší materiály volantu, které jsou v zahnutých částech obzvlášť náchylné na nejrůznější potrhání. Mrzkou kvalitu potvrzuje i Honza. Aby ale jen nekritizoval, přidává i nějaká pozitiva: přes volant bez svrchní části je dobře vidět na displej a prima je i ergonomie držení. Oproti výše popsaným strastem jsou to však jen slabé náplasti.

Odemknout video

Jan Zajíc
Diskuze (69)

Doporučujeme

18. 4. 2023 09:12
Re: Hlupaci v F1
Týmto si len potvrdil svoju technickú nevzdelanosť. F1 má úplne iný prevod riadenia. Nikdy nemusia prekladať ruky. V Tesle ako obvykle šetrili, nechali pôvodne riadenie s takmer tromi otáčkami od dorazu po doraz len vymenili volant.
17. 4. 2023 22:10
Re: Teslafans
A čo keď sa nedal? Už sa dá.
17. 4. 2023 21:12
Re: Teslafans
Čo bolo, to bolo. Terazky som majorom!
Avatar - Barrichello
17. 4. 2023 14:54
Re: Hlupaci v F1
My aristokraté o víkendu obyčejnými vozy nejezdíme. Jean, vyřidte Mylady - ovšem jen kdyby se ptala, že jsme šli do loveckého salonku na partičku bridge. O páté můžete servírovat čaj, ovšem nesmí býti příliš horký.


Shake it to the left, Shake it to the right :-)
17. 4. 2023 14:22
Re: Hlupaci v F1
ty krávo. spadla mi čelist. jako šejk z Bruneje :yes: