Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V USA se poprvé prodalo více pick-upů než osobních automobilů

Ondřej Mára
Diskuze (28)

Americká láska k pick-upům je dobře známá věc, minulý měsíc se však poprvé v historii prodalo více pick-upů než osobních automobilů.

Globálním trendem na trhu automobilů se v posledních letech stávají především SUV a crossovery, mezi zákazníky ovšem roste obliba i pick-upů. V zámoří byly pick-upy populární již dlouho předtím, letos v dubnu však poprvé v historii USA překonaly prodeje automobilů osobních.

Podle dat společnosti Autodata Corp., která se zaměřuje na výzkum trhů, překonaly pick-upy prodeje běžných osobních automobilů v dubnu dokonce o 17.000 kusů. Agentura Bloomberg, která na zajímavou statistiku upozornila, navíc dodává, že prodejům vévodí především známé trio z Detroitu: Ford, General Motors a Fiat Chrysler Automobiles.

Data společnosti Evercore ISI měla dokonce zjistit, že více než 40 % prodejů těchto společností tvořily právě pick-upy. Jen pro zajímavost se přitom sluší zmínit, že ještě před cca 5 lety dokázaly osobní vozy překonat během jednoho měsíce prodeje pick-upů až o 500.000 kusů. Jenže situace se změnila.

Automobilky totiž v současnosti nabízejí velice výhodné možnosti financování, v některých případech dokonce s nulovým úrokem po dobu až sedmi let. I navzdory pandemii se tak prý jedná „o příliš dobrou nabídku, než aby ji šlo odolat,“ uvedl ekonom Charlie Chesbrough z Cox Automotive.

Právě čísla společnosti Cox Automotive mají ukazovat zvýšený zájem zákazníků o nabídky vozů s nulovým financováním, přičemž velká část zákazníků projevuje zájem právě o pick-upy. Zvýšeného zájmu si ovšem všímají i automobilky.

Mike Manley, CEO skupiny FCA, měl minulý týden investorům oznámit, že skladové zásoby některých vozů v USA začínají klesat, což se vztahuje zejména na pickupy. Podle jeho odhadů přitom mohou pick-upy opět překonat prodeje osobních aut i v květnu.

Ondřej Mára
Diskuze (28)

Doporučujeme

14. 5. 2020 05:34
Re: Nezamestnanost
Ty tady hazes uplne nesmyslna cisla. Octavia v CR zacina na 460 vcetne DPH, zadnych 600. A co tech 560 za pick up? To by znamenalo, ze bys ho musel koupit za 22.400 USD. Uplny nesmysl, nikdo ti to za ty prachy neproda. Se vsemi moznymi slevami se dostanes na 26.000, coz je 650 tisic CZK. A ted si k tomu pripocitej dane, kterym se v USA nevyhnes ani jako podnikatel. zhruba 8%. A jsi na 700 tisic. A to jsem jeste tech 26 za truck podstrelil, ted mi chodi nabidky tak za 28. Ale OK, treba dealera nejak presvedcis.
14. 5. 2020 05:15
Re: lacný benzín?
Asi uplne nerozumis tomu, co znamena prumerna cena. Fotky od par kamosu nic nedokazuji.
14. 5. 2020 05:08
Re: lacný benzín?
Podle te tvoji tabulky ma celkem 14 statu pres 120 km/h. A ti jsi puvodne psal o 110, vyssi limit maji desitky statu. Tolik k tvemu hahaha
10. 5. 2020 10:27
Re: lacný benzín?
hahaha
https://en.wikipedia.org/…he_United_States
čtyři státy mají víc?
Avatar - Barrichello
8. 5. 2020 22:18
Re: Kde sou ekomarxisti?
Sedany se stále vyráběj a prodávaj, ale už ne tolik. Bohužel no.