Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ve Škodě skončilo kolektivní vyjednávání, lidé dostanou prémii

Diskuze (1)

V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto skončilo kolektivní vyjednávání o roční pracovní době a sociálních nákladech pro rok 2021. Navýšily se některé benefity, zaměstnanci zároveň v listopadové mzdě obdrží nově vyjednanou jednorázovou prémii 4000 korun.

Na podzimní část kolektivního vyjednávání pravidelně navazuje začátkem nového roku další část vyjednávání o růstu mezd. V příštím roce se ale vyjednávání konat nebude, jelikož odbory letos uzavřely s automobilkou kolektivní smlouvu na dva roky.

Podle odborového předáka Jaroslava Povšíka se podařilo vyjednat nejlepší možnou podobu roční pracovní doby pro rok 2021. "Zároveň došlo k dohodě o vyplacení jednorázové prémie ve výši 4000 korun v listopadové mzdě společně s výplatou druhé části zaručeného bonusu," řekl Povšík.

"Výsledkem dohody jsou dále úpravy celé řady benefitů pro zaměstnance," řekl vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera. Firma například zvýší příspěvek po narození dítěte na 10.000 korun, zvýší se příspěvek zaměstnavatele na doplňkové penzijní spoření i dotace na hlavní jídlo. Zaměstnanci také mohou požádat o vyšší zápůjčku na modernizaci a rekonstrukci svého bydlení, lepší podmínky budou mít také u zápůjček na koupi nových i ojetých vozů.

Celozávodní dovolená bude první a druhý týden v srpnu 2021. "Je zcela zřejmé, že nejen v roce 2021, ale i v následujících letech budeme čelit vysokým nárokům a s plným nasazením budeme pracovat na udržení a posílení naší dobré pozice v zostřujícím se konkurenčním prostředí a na udržení pracovních míst," uvedl Povšík.

Kolektivní vyjednávání o růstu mezd skončilo letos v polovině března. Tarifní mzdy v automobilce Škoda Auto vzrostly od 1. dubna o 5,7 procenta, od 1. dubna 2021 se zvýší o dalších 2000 korun. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, činila v roce 2018 ve společnosti 51.275 Kč.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39.000 lidí, z toho v ČR téměř 34.000.

Automobilce Škoda Auto za prvních devět měsíců letošního roku klesl provozní zisk o 60 procent na 469 milionů eur (12,9 miliardy Kč). Negativní dopad na hospodaření měl zejména nižší objem prodeje způsobený epidemií nemoci covid-19, vývoj směnných kurzů a také mimořádné výdaje spojené s emisemi.

Diskuze (1)

Doporučujeme

23. 2. 2021 18:32
Nejsou na to peníze
Můj manžílek dostal na konci března odměnu ve výši 16 000 Kč. To jsme na to koukali jak na boží obrázek. Peněz celkově moc nemáme a když už něco vyděláme, hodně utratíme za jídlo. V létě budeme muset dětem kupovat nové plavky a to teda vůbec nevím, jak finančně utáhneme. Kdybychom museli objednávat přes internet, bylo by to ještě horší. Snad ne https://www.detskebazenky.cz/…pecke-plavky-36/?…