Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Hyundai Kona a Mazda MX-30 ukazují, jak rozdílné mohou elektromobily být

Stanislav Kolman
Diskuze (23)

Přijde vám, že jsou všechny elektrické vozy na jedno brdo? Následující video a hlavně zítřejší srovnávací test vás nejspíš přesvědčí o opaku.

Ještě před pár lety byste elektromobily na českém trhu napočítali na prstech jedné ruky. Dnes už je výběr bateriových vozů podstatně širší, automobilky je potřebují, aby se jim podařilo splnit stále se zpřísňující emisní limity.

Velmi často se však setkáváme s názorem, že jsou všechny elektromobily na jedno brdo. Na autě s těžkou baterií v podlaze a elektromotorem namísto spalováku není co vymýšlet, píšete často. Jsou však značky, které ukazují, že to není tak úplně pravda. A nemyslíme tím pouze úctyhodné prémiové produkty jako je Porsche Taycan či Audi e-tron GT.

Názorným příkladem budiž připravovaný srovnávací test elektromobilů Hyundai Kona Electric a Mazdy MX-30. Hyundai už má s elektromobily roky zkušeností, Mazda na elektrifikovanou vlnu naskočila teprve nedávno. Oba jsou to stylové a obdobně velké crossovery, od kterých byste si slibovali plus minus stejné schopnosti. Ale opak je pravdou. Japonská společnost se totiž rozhodla, že si svůj první elektrický vůz udělá po svém. Chce zachovat zábavné jízdní vlastnosti a kašle na honbu za co nejdelším dojezdem.

To nošovická Kona se naopak snaží být univerzálem, jenž by teoreticky mohl být jediným autem v rodině a použitelnou alternativou ke klasickému spalováku. Ještě před zítřejším testem přijměte pozvání k malé videoochutnávce, kde naťukneme zásadní rozdíl mezi oběma elektrickými crossovery. Samotný test se na webu objeví již zítra!

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (23)

Doporučujeme

Avatar - iudex
9. 4. 2021 15:54
Re: Zábavná nie je, ale...
Len mesto a okresky, na diaľnicu som sa ani nedostal (to by baterku asi zabilo). Keď som sa naučil rekuperovať, spotreba išla dole (z 22 kWh na 18), ale ako som písal, tých 18 kWh je také reálne minimum (bez klímy, bez kúrenia) no a to znamená max cca.170 km.
9. 4. 2021 13:45
Re: Zábavná nie je, ale...
Tak záleží, kde si s tým jazdil. Ja len v meste a hneď ako to bolo možné, som začal používať druhý stupeň rekuperácie pri brzdení a v pohode. Tých 150 km bolo celom reálnych, ak by som s tým mal dať obchvat alebo okolie, asi nie no.
Práve kvôli tomuto pokoju na duši by sa tam hodil ten REX Wankel.
9. 4. 2021 10:05
Souhlas
Srovnávám se sebou: japanofilem. Když si nyní vybírám auto z Japonska, je to trochu problém. Ona ta Mazda MX-30 bylo jediné EV vozidlo "Made in Japan" (teď už je i Honda e, která je zase drahá), už jsem ho měl objednané, ale po žalostně špatné komunikaci s importérem jsem vůz odřekl. Mám teď hybridní Hondu CR-V. Chybu také vidím v managementu Mazdy: spěchali udělat EV, nechali si tam zadní vrátka pro generátor (Wankel), navíc se toto vozidlo prodává na jiných trzích s čistě spalovacím motorem. U EV jsem přesvědčený, že se nedá dělat architektura auta způsobem, že tam dám buď to, nebo ono. Prostě EV musí být od začátku dělané jako EV. Technika je jednoduchá, problém jsou baterky. Je to čekání na zázrak: lehké, kapacitní, rychle se nabíjející baterie. Asi jednou budou, jen nikdo neví, kdy. Navíc spotřeby lítají do extrémů: elektrické sportovní nebo velké SUV je ekologický nesmysl (u nás). Jako elektrospotřebič by mělo mít auto štítek: A,B,C, D... U Mazdy se pokusili o řekněme A nebo B, ale trochu to zabili velkou hmotností auta (na tak malou baterii).
Avatar - iudex
9. 4. 2021 09:58
Re: zatim
Súhlas, benzíny Mazdy sú samé osebe veľmi úsporné a ako atmosféry sa pre PHEV hodia viac ako turbo, preto škoda, že Mazda nešla cestou hybridov so Skyaktiv motormi.
MX-30 je ako píšeš len z núdze cnosť, z potreby rýchlo niečo elektrické dať na trh. V tom kontexte je potom zvláštne, že to proste nedali do karosérie CX-30 a robili pre to novú kasňu.
9. 4. 2021 09:55
Re: Kapacita baterie je 35,5
Dobrý den,

to je samozřejmě přebret, za chybu se omlouvám. Správně je 35,5 kWh celkem, respektive 32 kWh využitelných.

S pozdravem,
Standa