Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Motorsport vyvíjí Golf pro závodní sérii TCR

Jan Mička
Diskuze (0)
Volkswagen Motorsport vyvíjí koncept nového závodního vozu na bázi Golfu. Má dvoulitrové TSI o výkonu 330 koní.

Automobilových závodů není z našeho pohledu nikdy dost. Na mysli máme hlavně šampionáty, ve kterých startuje pouze jeden model, všechny týmy mají v začátcích stejné podmínky, a je jenom na jejich snažení, kolik dokážou ze svých strojů „vymáčknout“. Něco jako Škoda Octavia Cup nebo Fiesta Cup.

Zajistit si účast na takových šampionátech je relativně jednoduché – stačí si „pouze“ koupit auto a mít dostatečný kapitál na provoz. Jednu z nových možností představuje Volkswagen Golf vytvořený pro mezinárodní sérii TCR (Touringcar Racer), ve které startují Seaty Leon Cup Racer, Audi TT, Hondy Civic TCR a Opely Astra OPC. Z diváckého hlediska jsou tyto „cesťáky“ atraktivní a nová štika v rybníce může zamíchat kartami.

Zatím se jedná pouze o koncept, Volkswagen však hodlá ukázat dva exempláře při příležitosti příštího závodu TCR, který se koná již tento víkend na Red Bull Ringu. Vozy pojedou v barvách Liqui Moly Engstler Teamu a pod kapotami budou mít dvoulitrové TSI o výkonu 330 koní a točivém momentu 410 N.m. Čtyřválec pohání přední kola a spolupracuje s dvouspojkovou převodovkou DSG, jedná se tedy o stejné řešení jako u nejnovější Octavie RS Cup od Benet Automotive.

Vůz má zaujmout především soukromé závodní stáje. Ryze funkční karoserie má množství otvorů pro přívod čerstvého a odvod horkého vzduchu, křídlo z uhlíkových vláken tlačí zadní nápravu k vozovce, a funkční difuzor usměrňuje vzduch proudící spodem. Golf stojí na 18“ závodních kole a má interiér „osekaný“ na naprosté minimum. Důležité je pořádné sedadlo, závodní volant a vnitřní ochranný rám splňující přísné bezpečnostní standardy.

Jan Mička
Diskuze (0)